Πρώτη τελετή με 21 κανονιοβολισμούς στη μνήμη του Φιντέλ Κάστρο

People with an image of the Cuban leader Fidel Castro march during the May Day parade at Revolution Square, in Havana, Cuba, Sunday, May 1, 2016.  Thousands of people converged on the square for the traditional May Day march. (AP Photo/Ramon Espinosa)
People with an image of the Cuban leader Fidel Castro march during the May Day parade at Revolution Square, in Havana, Cuba, Sunday, May 1, 2016. Thousands of people converged on the square for the traditional May Day march. (AP Photo/Ramon Espinosa) AP

Ξεκίνησαν οι τελετές στη μνήμη του Φιντέλ Κάστρο. Η τεφροδόχος του κομαντάντε δεν εκτίθεται για προσκύνημα

Η πρώτη τελετή στη μνήμη του Φιντέλ Κάστρο ξεκίνησε το πρωί στην Αβάνα, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί και περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για να περάσουν μπροστά από τα ασπρόμαυρα πορτρέτα του πατέρα της κουβανικής επανάστασης ο οποίος πέθανε την προηγούμενη Παρασκευή, σε ηλικία 90 ετών.

Η έναρξη δόθηκε με 21 κανονιοβολισμούς από το φρούριο που δεσπόζει στον κόλπο της Αβάνας. Οι τελετές, που θα διαρκέσουν μία εβδομάδα, θα κορυφωθούν με την κηδεία του κομαντάντε, την Κυριακή.

Οι αρχές αναμένουν ότι χιλιάδες άνθρωποι θα κατακλύσουν την Πλατεία της Επανάστασης, μια έκταση 72.000 τετραγωνικών μέτρων που συχνά αντηχούσε από τη βροντερή φωνή του Φιντέλ Κάστρο, στις πολύωρες ομιλίες που συνήθιζε να εκφωνεί.

Σε αντίθεση με αυτό που περίμεναν πολλοί, η τεφροδόχος που περιέχει τη στάχτη του πρώην προέδρου, δεν εκτίθεται για προσκύνημα.

Στην ουρά, ένας 36χρονος καθηγητής πανεπιστημίου, ο Πέδρο Άλβαρες, υποστήριζε τη μητέρα του που έδειχνε συγκλονισμένη. Ο ίδιος, εμφανώς συγκινημένος, κρατούσε μια φωτογραφία του Κάστρο. "Ξέρουμε ότι ο κομαντάντε μας πέρασε στην αθανασία", είπε.

Μετά τη διήμερη τελετή στην πρωτεύουσα, η τέφρα του Κάστρο θα μεταφερθεί στο Σαντιάγο ντε Κούβα, την πόλη απ' όπου ξεκίνησε την επανάσταση, το 1959. Η πομπή θα διασχίσει τις 13 από τις 15 επαρχίες της χώρας και εκτιμάται ότι πολλές χιλιάδες άνθρωποι θα κινητοποιηθούν για να αποχαιρετίσουν τον ηγέτη τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φιντέλ Κάστρο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Οι Κουβανοί αποχαιρετούν τον Φιντέλ Κάστρο

Φιντέλ Κάστρο: Πέντε πράγματα που δεν ήξερες για τη ζωή του

Η εξόριστη αδελφή του Κάστρο δεν θα παρευρεθεί στην κηδεία του

SHARE:

24Media Network