Ρωσία και Λευκορωσία φτιάχνουν κοινό στρατό – Ανησυχία για μεταφορά πυρηνικών

Ρωσία και Λευκορωσία φτιάχνουν κοινό στρατό – Ανησυχία για μεταφορά πυρηνικών
Πούτιν και Λουκασένκο AP

Επισήμως στο πλευρό της Ρωσίας τάσσεται στο επιχειρησιακό σκέλος η Λευκορωσία. Οι δύο χώρες άρχισαν αν συγκεντρώνουν κοινές δυνάμεις μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας. Αναβαθμίζονται τα οπλικά συστήματα του Μινσκ.

Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι η Λευκορωσία και η Ρωσία θα αναπτύξουν κοινή στρατιωτική ομάδα, ως απάντηση στην ουκρανική αντεπίθεση, όπως ανακοίνωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Μινσκ, Belta.

Ο Λουκασένκο είπε ότι οι δύο χώρες θα αναπτύξουν μια περιφερειακή στρατιωτική ομάδα και άρχισαν να συγκεντρώνουν δυνάμεις πριν από δύο ημέρες, προφανώς μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Ρωσίας προς την Κριμαία.

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τη Λευκορωσία ως “σταθμό” για την εισβολή τους στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, στέλνοντας στρατεύματα και εξοπλισμό στη βόρεια Ουκρανία από βάσεις στη Λευκορωσία. Σημειώνεται πως ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας, ως “τρομοκρατική ενέργεια”, ενώ ακολούθησαν αντίποινα με βομβαρδισμούς ακόμη και στο κέντρο του Κιέβου.

Ρωσία και Λευκορωσία έχουν κάνει πολλά κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, με το Μινσκ να αναφέρει ως τώρα, πως τα γυμνάσια αυτά “δεν αποτελούν απειλή για τους γείτονες της χώρας ή την Ευρώπη γενικότερα”.

Τη Κυριακή, ο Βαντίμ Σκιμπίτσκι, εκπρόσωπος της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, εκτίμησε πως η Ρωσία προσπαθεί να παρασύρει τη Λευκορωσία σε ανοιχτό πόλεμο με την Ουκρανία.

“Σήμερα, σύμφωνα με τις στρατιωτικές πληροφορίες της Ουκρανίας, 6 τάγματα είναι συγκεντρωμένα κοντά στα σύνορά μας. Πρόκειται για μηχανοκίνητα τάγματα, πρόκειται για τάγματα των αερομεταφερόμενων στρατευμάτων της λεγόμενης διοίκησης των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων”, τόνισε ο Σκιμπίτσκι.

Για “προκλήσεις” στα σύνορα Λευκορωσίας – Ουκρανίας κατηγόρησε άλλωστε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι τις προηγούμενες ημέρες ο Λευκορώσος πρόεδρος, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ειδικότερα, ο φιλορώσος πρόεδρος, που έχει δηλώσει ότι δεν θα προβεί ο ίδιος σε επιστράτευση, υποστήριξε ότι στις περιοχές των συνόρων βρέθηκαν 15.000 στρατιώτες της Ουκρανίας, για να κατασκευάσουν οχυρωματικά έργα και να προβούν σε αναγνωρίσεις. “Με μια λέξη, όχι μόνο οχυρώθηκε, αλλά έχτισε ένα τείχος. Διεξάγει συνεχώς οπτική, ραδιοηλεκτρονική και ραδιοτεχνική αναγνώριση του εδάφους, των στρατευμάτων και των αντικειμένων μας”, δήλωσε ο Λουκασένκο, αναφέροντας πως το Μινσκ απειλείται.

Η πλευρά της Ουκρανίας δεν σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις του Λουκασένκο. “Όπως έχω πει, κανείς δεν θα πυροβολήσει τους Ρώσους πισώπλατα από το έδαφος της Λευκορωσίας” συμπλήρωσε με νόημα ο Λευκορώσος πρόεδρος, δείχνοντας όμως πως σταδιακά αλλάζει στάση ως προς την πιο ενεργή εμπλοκή της χώρας του στις πολεμικές συγκρούσεις.

Οι Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλεξάντερ Λουκασένκο 2022 Ramil Sitdikov/ap

 

Ανησυχία για μεταφορά πυρηνικών

Ακόμη, τον περασμένο Ιούνιο ο Βλ. Πούτιν ανακοίνωσε πως η Ρωσία θα προμηθεύσει τη Λευκορωσία με πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνική γόμωση, μέσα στους “επόμενους μήνες”, χωρίς να έχει γίνει γνωστό κάποιο χρονοδιάγραμμα. Ο Πούτιν πρότεινε επίσης βοήθεια για τον εκσυγχρονισμό των πολεμικών αεροσκαφών της Λευκορωσίας ώστε να αποκτήσουν ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων.

“Τους επόμενους μήνες, θα μεταφέρουμε στην Λευκορωσία τακτικά πυραυλικά συστήματα Iskander-M, που έχουν την δυνατότητα χρήσης βαλλιστικών πυραύλων ή πυραύλων Cruise, στις συμβατικές και τις πυρηνικές τους εκδοχές”, δήλωσε ο Πούτιν κατά τη συνομιλία που είχε με τον Λουκασένκο, η οποία μεταδόθηκε τότε από την ρωσική τηλεόραση.

“Μεγάλος αριθμός αεροσκαφών Su-25 βρίσκονται σε υπηρεσία στον λευκορωσικό στρατό. Θα μπορούσαν να βελτιωθούν με τον κατάλληλο τρόπο. Αυτός ο εκσυγχρονισμός πρέπει να γίνει στα εργοστάσια των αεροπλάνων στην Ρωσία και η εκπαίδευση του προσωπικού να ξεκινήσει σύμφωνα με αυτό”, πρόσθεσε ακόμη. Στα τέλη Αυγούστου άλλωστε, ο Λουκασένκο δήλωνε πως τα στρατιωτικά μαχητικά αεροσκάφη SU-24 που διαθέτει η χώρα του, έχουν τροποποιηθεί για να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα και ότι το Μινσκ θα αντιδράσει άμεσα αν η Δύση προκαλέσει “οποιαδήποτε προβλήματα”.

Ο Λουκασένκο επισήμως δεν έχει μπει σε λεπτομέρειες ως προς το πώς θα μεταφερθούν τα πυρηνικά από την Μόσχα, η οποία χρησιμοποιεί το έδαφος της Λευκορωσίας για να υποστηρίξει αυτό που αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” κατά της Ουκρανίας. “Δεν είναι καλή ιδέα να κλιμακωθούν τα πράγματα με την Λευκορωσία επειδή αυτή θα μπορούσε να είναι μια κλιμάκωση με τον Ενωσιακό Κράτος ( Ρωσίας και Λευκορωσίας) το οποίο έχει πυρηνικά όπλα. Εάν αρχίσουν να δημιουργούν προβλήματα, η απάντηση θα είναι άμεση”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λευκορώσος πρόεδρος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα