Ρωσία: Κατηγορίες για τρομοκρατία στην Ντάρια Τρέποβα μετά τη δολοφονία του Ρώσου μπλόγκερ

Ρωσία: Κατηγορίες για τρομοκρατία στην Ντάρια Τρέποβα μετά τη δολοφονία του Ρώσου μπλόγκερ
Η Ντάρια Τρέποβα AP Photo

Αντιμέτωπη ακόμα και με ποινή φυλάκισης 20 ετών βρίσκεται η φερόμενη ως ύποπτη για την έκρηξη σε καφέ της Αγίας Πετρούπολης, Ντάρια Τρέποβα για τη δολοφονία του Ρώσου μπλόγκερ. Τής απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τρομοκρατική επίθεση.

Ρώσοι ανακριτές απάγγειλαν σήμερα σε βάρος της 26χρονης Ντάρια Τρέποβα τις κατηγορίες της τρομοκρατικής επίθεσης σε σχέση με τη δολοφονία του μπλόγκερ και υποστηρικτή του πολέμου Βλαντλέν Τατάρσκι, από έκρηξη βόμβας στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Τατάρσκι, ένθερμος υποστηρικτής της στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Μαξίμ Φόμιν, δολοφονήθηκε την Κυριακή σ’ ένα καφέ στο οποίο επρόκειτο να μιλήσει.

Η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας, η οποία ασχολείται με μεγάλα εγκλήματα, ανακοίνωσε ότι απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος της Τρέποβα επειδή διέπραξε «μια τρομοκρατική ενέργεια από μια οργανωμένη ομάδα που προκάλεσε εσκεμμένα θάνατο». Οι κατηγορίες επισύρουν ποινή φυλάκισης έως 20 έτη.

Στην ανακοίνωση της αναφέρεται ότι η Τρέποβα ενήργησε βάσει οδηγιών από άτομα που εργάζονται για λογαριασμό της Ουκρανίας.

Η Ντάρια Τρέποβα εισέρχεται στο Επαρχιακό Δικαστήριο Basmanny της Μόσχας συνοδεία αξιωματικών AP Photo

Το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας ανέφερε ότι 40 ακόμη άτομα τραυματίσθηκαν από την έκρηξη, εκ των οποίων 25 παρέμεναν νοσηλευόμενοι μέχρι σήμερα το πρωί.

Η Τρέποβα μεταφέρθηκε από την Αγία Πετρούπολη στη Μόσχα, όπου οι ανακριτές επρόκειτο να ζητήσουν από το δικαστήριο Μπασμάνι, που βρίσκεται στην ομώνυμη συνοικία, την προφυλάκιση της.

Πλάνα ενός βίντεο από την εκδήλωση στο καφέ της Αγία Πετρούπολη έδειχναν τον Τατάρσκι να επιδεικνύει το αγαλματίδιο στο ακροατήριό του πριν αυτό εκραγεί.

Δείτε το βίντεο εδώ:

Η ρωσική Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή κατηγόρησε σήμερα τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ότι οργάνωσαν την δολοφονία με την συνδρομή υποστηρικτών του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, μια πιθανή αναφορά στο γεγονός ότι η Τρέποβα είχε κάποτε εγγραφεί σε ένα σύστημα τακτικής ψηφοφορίας κατά του Κρεμλίνου που προωθούσε το κίνημα του Ναβάλνι.

Ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου δήλωσε ότι η επίθεση ήταν αποτέλεσμα των εσωτερικών συγκρούσεων στην Ρωσία.

Ο σύζυγός της Τρέποβα δήλωσε χθες, Δευτέρα (03/04) στον ιστότοπο ερευνητικής δημοσιογραφίας The Insider ότι πιστεύει πως την είχαν παγιδεύσει και ότι δεν γνώριζε ότι το αγαλματίδιο περιείχε εκρηκτικά.

Η Ντάρια Τρέποβα εισέρχεται στο Επαρχιακό Δικαστήριο Basmanny της Μόσχας συνοδεία αξιωματικών 2023 Alexander Zemlianichenko/AP Photo

Ο Τατάρσκι είχε πολεμήσει ο ίδιος στην Ουκρανία στις γραμμές των αυτονομιστικών δυνάμεων και είχε επίσης εκτίσει ποινή στην Ουκρανία για ληστεία τράπεζας.

Πέρυσι, σε ένα βίντεο που τραβήχτηκε σε μια τελετή στο Κρεμλίνο για τον εορτασμό της μονομερούς προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία, ο Τατάρσκι είπε ότι η Ρωσία πρέπει να «σκοτώσει τους πάντες» και να «ληστέψει τους πάντες» στην Ουκρανία.

Τι γνωρίζουμε για την Ντάρια Τρέποβα

Ένας γνωστός της δήλωσε στο BBC ότι πήγε σχολείο στην πόλη Πούσκιν έξω από την Αγία Πετρούπολη, προσθέτοντας ότι “δεν φαινόταν να έχει πολιτικές απόψεις τότε”.

Άλλες πηγές λένε ότι αργότερα γράφτηκε στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, αν και δεν είναι σαφές σε ποια σχολή, και εκτιμούν ότι δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της.

Σύμφωνα με έναν άλλο φίλο της, εργαζόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα κατάστημα vintage ρούχων στην πόλη, αλλά εγκατέλειψε τη δουλειά της πριν από ένα μήνα για να μετακομίσει στη Μόσχα.

Δεν είναι σαφές πόσο καιρό είναι παντρεμένη με τον σύντροφό της. Σε συνέντευξή τους στο κανάλι Agentstvo telegram, φίλοι της δήλωσαν ότι ο γάμος τους ήταν ένα “αστείο” και ότι στην πραγματικότητα ήταν απλώς φίλοι.

Ωστόσο, ορισμένες αναφορές λένε ότι και οι δύο συνελήφθησαν σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, κατά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Η κ. Τρέποβα κρατήθηκε για 10 ημέρες, όταν αγνόησε τα αιτήματα της αστυνομίας να διαλυθεί το πλήθος.

Ο σύζυγός της θεωρείται μέλος μιας μικρής περιθωριακής ομάδας της αντιπολίτευσης που ονομάζεται Ελευθεριακό Κόμμα, η οποία συμμετείχε στις διαδηλώσεις. Το κόμμα δήλωσε ότι είχε μεταναστεύσει.

Είπε επίσης στο κανάλι Telegram SOTA ότι η Τρέποβα δεν είχε καμία σχέση με το κόμμα και ότι καταδίκασε τη δολοφονία του Τατάρσκι.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ο Ρίλοφ καταζητείται επίσης για σχέση με τη δολοφονία. Ο ίδιος δήλωσε στο SVTV News ότι δεν θα μπορούσε να έχει διαπράξει φόνο με τη θέλησή της. “Πιστεύω ότι η σύζυγός μου εξαπατήθηκε”, δήλωσε.

“Ναι, είναι αλήθεια ότι κανένας από εμάς δεν υποστηρίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά πιστεύουμε ότι τέτοιες πράξεις είναι ανεπίτρεπτες. Είμαι 100% σίγουρος ότι δεν θα συμφωνούσε ποτέ σε κάτι τέτοιο αν το γνώριζε” είπε.

Οι Ρώσοι που ερευνούν την υπόθεσοι δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο η κ. Τρέποβα να μην γνώριζε τι περιείχε το αγαλματίδιο, σύμφωνα με αναφορές.

Επίσης, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η νεαρή γυναίκα βρισκόταν σε αλληλογραφία με το θύμα και είχε παρακολουθήσει προηγούμενες εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα