Σαγκάη: Ρεκόρ συμπτωματικών κρουσμάτων φέρνει εξάπλωση των lockdown

Σαγκάη: Ρεκόρ συμπτωματικών κρουσμάτων φέρνει εξάπλωση των lockdown
Ιατρικό προσωπικό διεξάγει τεστ στους πολίτες μετά την έκρηξη κρουσμάτων στη Σαγκάη AP

Νέα περιοριστικά μέτρα σε ολοένα και περισσότερες περιοχές της Κίνας καθώς η εξάπλωση των συμπτωματικών κρουσμάτων στη Σαγκάη εντείνει την ανησυχία. Σοβαρά τα πλήγματα για την κινεζική οικονομία, προβλήματα και στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ρεκόρ συμπτωματικών κρουσμάτων κορονοϊού κατέγραψε το Σάββατο η Σαγκάη, την ίδια ώρα που και άλλες περιοχές ανά την Κίνα επέβαλαν σκληρούς περιορισμούς καθώς η χώρα είναι προσηλωμένη στην προσέγγιση της «δυναμικής εκκαθάρισης» που στοχεύει να εξαλείψει την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή της Όμικρον.

Η Οικονομική Ζώνη του Αεροδρομίου Zhengzhou, κομβικός παραγωγικός πόλος στην κεντρική Κίνα που περιλαμβάνει τον προμηθευτή της Apple Inc, Foxconn, ανακοίνωσε lockdown 14 ημερών την Παρασκευή «για να προσαρμοστεί ανάλογα με την κατάσταση της επιδημίας».

Στη βορειοδυτική Κίνα, η πόλη Xian την Παρασκευή προέτρεψε τους κατοίκους να αποφύγουν τις περιττές μετακινήσεις έξω από τα σπίτια τους και ενθάρρυνε τις εταιρείες να βάζουν τους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι ή να μένουν στο χώρο εργασίας τους, μετά από δεκάδες μολύνσεις κορονοϊού που καταγράφηκαν αυτόν τον μήνα.

Κυβερνητικός αξιωματούχος της Xian, απαντώντας στις ανησυχίες των κατοίκων για πιθανές ελλείψεις τροφίμων, είπε το Σάββατο ότι η ανακοίνωση δεν συνιστά lockdown και ότι η πόλη δεν θα προχωρήσει στην επιβολή του.

Η Σαγκάη, στο επίκεντρο της πρόσφατης επιδημίας στην Κίνα, ανέφερε το Σάββατο το ρεκόρ των 3.590 συμπτωματικών κρουσμάτων για τις 15 Απριλίου, καθώς και 19.923 ασυμπτωματικά κρούσματα. Ο αριθμός των ασυμπτωματικών κρουσμάτων αυξήθηκε ελαφρώς από 19.872 περιπτώσεις την προηγούμενη ημέρα.

Ο απολογισμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην πόλη αποτελεί τη συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο, παρόλο που οι περισσότεροι από τους 25 εκατομμύρια κατοίκους της παραμένουν σε σκληρή καραντίνα, με τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται να έχουν επικριθεί έντονα.

Προβλήματα σε οικονομία και εφοδιαστική αλυσίδα

Οι περιορισμοί στη Σαγκάη που διευρύνονται και παρατείνονται διαρκώς, έχουν ως αποτέλεσμα εκτεταμένα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και θεωρείται πιθανό να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στις αποστολές από εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Apple.

Οικονομολόγοι επίσης εκτιμούν ότι οι περιορισμοί θα επιβαρύνουν τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας φέτος.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας το βράδυ της Παρασκευής μείωσε το ποσό των μετρητών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες ως αποθεματικά, με στόχο να μετριαστεί η απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της κινεζικής εταιρείας σήμανσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων Xpeng (9868.HK) δήλωσε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες ενδέχεται να χρειαστεί να αναστείλουν την παραγωγή τους τον επόμενο μήνα, εάν οι προμηθευτές στη Σαγκάη και τις γύρω περιοχές δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται.

Η πόλη Suzhou, κοντά στη Σαγκάη, δήλωσε το Σάββατο ότι όλοι οι εργαζόμενοι που μπορούν να εργάζονται από το σπίτι πρέπει να το κάνουν και οι κατοικίες και οι πανεπιστημιουπόλεις των εταιρειών θα πρέπει να αποφεύγουν την “άσκοπη” είσοδο ανθρώπων και οχημάτων. Η πόλη έχει αναφέρει περισσότερες από 500 μολύνσεις στο τελευταίο ξέσπασμα της πανδημίας.

Στις εγκαταστάσεις του Zhengzhou, μόνο το προσωπικό με έγκυρα πάσο, υγειονομικούς κωδικούς και αποδεικτικά αρνητικών τεστ θα μπορεί να εγκαταλείψει τη ζώνη κατά τη διάρκεια της περιόδου, ενώ «ειδικά οχήματα» θα μπορούν να ταξιδεύουν κανονικά για επαγγελματικούς λόγους, δήλωσαν οι αρχές.

Η Foxconn, η εμπορική επωνυμία της Hon Hai Precision Industry Co Ltd (2317.TW), παρέπεμψε το Reuters στη δήλωσή της την Πέμπτη, η οποία ανέφερε ότι οι εγκαταστάσεις της στο Zhengzhou συνεργάζονται με το έργο ελέγχου της επιδημίας της κυβέρνησης και ότι οι εργασίες στο εργοστάσιο διεξάγονται κανονικά.

Κίνα: 24.791 νέες μολύνσεις – Η συντριπτική πλειοψηφία στη Σανγκάη

Στην Κίνα καταγράφηκαν χθες Παρασκευή 24.791 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων 20.895 αφορούν ασυμπτωματικούς φορείς του ιού, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας.

Οι αριθμοί αυτοί είναι ελαφρώς αυξημένοι σε σύγκριση με το προηγούμενο 24ωρο, όταν είχαν ανακοινωθεί επισήμως 24.268 νέες μολύνσεις, εκ των οποίων 20.782 αφορούσαν ασυμπτωματικούς φορείς του ιού – τους οποίους οι κινεζικές υγειονομικές αρχές μετρούν ξεχωριστά.

Η συντριπτική πλειοψηφία των 24.791 νέων κρουσμάτων προέρχεται από το οικονομικό κέντρο της Σανγκάης, που αποτελεί το επίκεντρο του νέου κύματος Covid-19 στην Κίνα. Η μεγαλούπολη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων, στην οποία έχει επιβληθεί αυστηρό lockdown, κατέγραψε περίπου 23.513 νέες μολύνσεις.

Το τελευταίο 24ωρο, 2.818 ασθενείς που νοσηλεύονταν με Covid-19 πήραν εξιτήριο, ενώ 34.002 άνθρωποι βγήκαν από την καραντίνα στην οποία είχαν μπει ως «στενές επαφές» φορέων του ιού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα