Σαουδική Αραβία: Επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco

Σαουδική Αραβία: Επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco
Φωτιά στις εγκαταστάσεις της Aramco στη Τζέντα AP Photo/Hassan Ammar

Τεράστια φωτιά στις εγκαταστάσεις της Aramco στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας μετά από επίθεση με drone και ρουκέτες που φέρεται πως εξαπέλυσαν αντάρτες Χούθι.

Η υεμενίτικη οργάνωση Χούθι ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και ο υπό την ηγεσία του Ριάντ στρατιωτικός συνασπισμός που πολεμά την οργάνωση στην Υεμένη, ανακοίνωσε ότι επλήγη ο σταθμός διανομής πετρελαιοειδών του πετρελαϊκού γίγαντα Aramco στη Τζέντα, προκαλώντας πυρκαγιά σε δύο δεξαμενές, χωρίς να προκληθούν θύματα.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο αργότερα, σύμφωνα με τον συνασπισμό.

Ένα τεράστιο σύννεφο μαύρου καπνού ήταν ορατό πάνω από την πόλη της Ερυθράς Θάλασσας όπου διεξάγεται το Grand Prix της Σαουδικής Αραβίας αυτό το Σαββατοκύριακο, είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Μη επαληθευμένα βίντεο που κοινοποιήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν μια φωτιά να μαίνεται σε δεξαμενές πετρελαίου σε εγκαταστάσεις της Aramco στα περίχωρα της Τζέντα.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από την Aramco ή το υπουργείο Ενέργειας σε προσπάθειας επικοινωνίας του Reuters.

Οι Χούθι- σύμμαχοι του Ιράν που μάχονται τα τελευταία επτά χρόνια τον υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συνασπισμό, εκτόξευσε πυραύλους σε εγκαταστάσεις της Aramco στη Τζέντα και drones στα διυλιστήρια Ρας Τανούρα και Ραντίχ, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του σαουδαραβικού συνασπισμού. Συμπλήρωσε ότι οι επιθέσεις στόχευσαν επίσης «ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις» στην πρωτεύουσα Ριάντ.

Κρατικά μέσα ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας είχαν αναφέρει νωρίτερα ότι μια σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες από τους Χούθι αναχαιτίστηκε από δυνάμεις του συνασπισμού.

Η αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας αναχαίτισε επίσης και κατέστρεψε έναν βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε προς την πόλη-λιμάνι της Τζαζάν, που προκάλεσε περιορισμένη και ελεγχόμενη πυρκαγιά σε μονάδα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Φωτιά στις εγκαταστάσεις της Aramco στη Τζέντα AP Photo/Hassan Ammar

 

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα φέρει ευθύνη για τυχόν διαταραχές του εφοδιασμού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές ως αποτέλεσμα των επιθέσεων των Χούθι που έχουν ενταθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα