Σέρβος πρόεδρος: Δεν θα απέκλεια αιματοκύλισμα στα Βαλκάνια

Σέρβος πρόεδρος: Δεν θα απέκλεια αιματοκύλισμα στα Βαλκάνια
Ο πρόεδρος της Σερβίας AP

Στον απόηχο της προειδοποίησης Γιούνκερ για κίνδυνο πολέμου στα Βαλκάνια, ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι δεν αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του επιθυμεί την ειρήνη.

«Δεν θα απέκλεια αιματοκύλισμα στα Βαλκάνια», δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σχολιάζοντας προειδοποίηση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για κίνδυνο πολέμου και αιματοκυλίσματος στη Βαλκανική αν εξαλειφθούν οι προοπτικές των χωρών της περιοχής για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, αναφορικά με το ενδεχόμενο επιστροφής στο πολεμικό κλίμα της δεκαετίας του ’90 και την προειδοποίηση Γιούνκερ, ο Βούτσις δήλωσε: “Ίσως… Θα έλεγα ότι αντέδρασε υπερβολικά, αλλά και πάλι δεν θα το απέκλεια, αν μας άφηναν μόνους”.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι “ο ρόλος της Σερβίας είναι τέτοιος, ώστε να θέλει διατήρηση της ειρήνης”. Σημειώνεται ότι ο ίδιος επιθυμεί συμφωνία με το Κόσοβο, που προκαλεί αντιδράσεις, καθώς περιλαμβάνει ανταλλαγή εδαφών και επαναχάραξη συνόρων.

“Θα ξεπεράσουμε την πρόκληση, θα πρέπει να προστατέψουμε την ειρήνη και να κτίσουμε εργοστάσια… Αυτό υποσχεθήκαμε στον Γιούνκερ και το εκτιμά… Ό,τι λέει θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη” σημείωσε ο Βούτσιτς.

Προειδοποίηση Γιούνκερ για συγκρούσεις

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποίησε την Παρασκευή από τη Βιέννη για τον κίνδυνο πολέμου στα Βαλκάνια αν η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαλείψει τις ελπίδες ένταξης των χωρών της περιοχής αυτής.

Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει “την ιδέα της προένταξης” για τις υποψήφιες χώρες, ώστε να τους δώσει ελπίδα και να τις βοηθήσει να βελτιώσουν την οικονομία τους πριν από την ένταξή της, είπε ο Γιούνκερ στην ομιλία του στο κοινοβούλιο της Αυστρίας.

“Αν κλέψουμε από τα Βαλκάνια την προοπτική της ένταξης (…) αν δοθεί η εντύπωση ότι δεν σοβαρολογούμε, θα βιώσουμε στο τέλος αυτό που ήδη βιώσαμε τη δεκαετία του 1990” στην περιοχή, προειδοποίησε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα