Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Σήμερα η ανάδειξη των 5 νέων μη μόνιμων μελών – Η σημασία της εκλογής της Ελλάδας

Διαβάζεται σε 7'
Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ap

Στο επίκεντρο η εκλογή της Ελλάδας ως κράτους-μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στην ψηφοφορία θα παραστεί ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στις 18.00 το απόγευμα της Πέμπτης (06/06) αρχίζει στην Νέα Υόρκη η ψηφοφορία για την ανάδειξη των πέντε νέων μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26. Η εκλογή της Ελλάδας σε μια από τις πέντε θέσεις, σε μια από τις πλέον δύσκολες μεταπολεμικές συγκυρίες, κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική καθώς ενισχύει τον ρόλο της ελληνικής διπλωματίας και συμβάλει στην ανάδειξη των θέσεων μας διεθνώς.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης θα παραστεί στην ψηφοφορία στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, θα ακολουθήσει  δήλωσή του προς τους Έλληνες και ξένους ανταποκριτές.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι είναι μεγάλη τιμή για την Ελλάδα, είναι όμως παράλληλα και μεγάλη ευθύνη καθώς απαιτείται η τήρηση λεπτών ισορροπιών, συστηματικός προγραμματισμός, εγρήγορση και ανακλαστικά για την διαμόρφωση εθνικών θέσεων σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές θέσεις αλλά και τους συσχετισμούς στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Θα πρόκειται για την τρίτη συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026, μετά τις διετίες 1952-1953 και 2005-2006.

Οι προτεραιότητες που συγκροτούν το πεδίο των επιδιώξεων της Ελλάδας είναι έξι και αφορούν στην ειρηνική επίλυση διαφορών, στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων και αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στην εφαρμογή της Ατζέντας «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», στην κλιματική αλλαγή και ασφάλεια, στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις και στη θαλάσσια ασφάλεια.

Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι «έμπρακτη απόδειξη της προσήλωσης της Αθήνας σε αυτές τις προτεραιότητες αποτελεί η αλληλεγγύη της Ελλάδας στον αγώνα της Ουκρανίας για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της, καθώς και η ενεργή πολιτική της χώρας μας στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να περιορισθεί η ανθρωπιστική κρίση, να προστατευθούν τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών, να κατοχυρωθεί η ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας και βεβαίως να προωθηθεί η ειρήνευση. Με απόλυτη επίγνωση της σημασίας που θα έχει η ανάδειξη της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε ό,τι αφορά τη διεθνή προβολή των ελληνικών θέσεων, και με συναίσθηση της υψηλής ευθύνης, την οποία συνεπάγεται η συμμετοχή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η επιδίωξη της Ελλάδας είναι να προωθήσει μία συναινετική και συμπεριληπτική προσέγγιση και, με πνεύμα διαβούλευσης, να προωθηθούν λύσεις για την ειρήνη, την ανάπτυξη και την ασφάλεια σε ασταθείς περιοχές».

Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει 15 Μέλη. Τα πέντε από αυτά είναι Μόνιμα και έχουν δικαίωμα βέτο. Αυτά τα Μέλη είναι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Κίνα, η Ρωσία και η Μεγάλη Βρετανία. Τα υπόλοιπα δέκα μη Μόνιμα Μέλη εκλέγονται κάθε δυο χρόνια (πέντε και πέντε) για διετή θητεία. Κάθε Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας αναλαμβάνει διαδοχικά, με αλφαβητική σειρά, την Προεδρία του οργάνου για έναν ημερολογιακό μήνα. Ο Πρόεδρος διευθύνει τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου. Μπορεί, δε, να συγκαλεί το Συμβούλιο όταν το κρίνει αναγκαίο ή κατόπιν αίτησης Μέλους του Συμβουλίου, του Γενικού Γραμματέα ή της Γενικής Συνέλευσης.

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Γκουτέρες

Το απόγευμα χθες Τετάρτη (ώρα Νέας Υόρκης), ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Ο υπουργός Εξωτερικών και ο Γενικός Γραμματέας συζήτησαν εκτενώς και σε βάθος μείζονα θέματα που απασχολούν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το τρέχον διάστημα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η εκλογή της Ελλάδας ως κράτους-μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθήκον που, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα φιλοδοξεί να εκπληρώσει με σθένος «για να μπορέσει να ενώσει τον Βορρά με τον Νότο, την Ανατολή με τη Δύση, ώστε να δημιουργήσει μια φωνή λογικής, μια φωνή του Διεθνούς Δικαίου μέσα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για να μπορεί να ακουστεί συνάμα η φωνή της Ελλάδας και όλων των κρατών που έχουν την ίδια κατανόηση».

Συζητήθηκαν οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, ιδίως η πρόταση που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Η πρόταση «πρέπει να γίνει δεκτή. Θα δουλέψουμε όλοι προς την κατεύθυνση αυτή. Την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει συνάντηση στο υψηλότερο επίπεδο, στο Αμάν της Ιορδανίας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα. Η Ελλάδα πάντοτε προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες, τόσο διμερώς όσο και πολυμερώς, στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών. Κάθε μορφής επιθετικότητα θα πρέπει να σταματήσει. Η ανθρωπιστική καταστροφή είναι πέρα από κάθε φαντασία. Δεν μπορούμε άλλο να καθυστερούμε την ειρήνη και την ευημερία στον κόσμο», είπε ο κ. Γεραπετρίτης μετά το πέρας της συνάντησης.

Κυπριακό

Στο σκέλος της συζήτησης για το Κυπριακό, πλάι στον Αντόνιο Γκουτέρες πήρε θέση η ειδική απεσταλμένη του για το Κυπριακό, η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουέγιαρ.

Η συζήτηση με τη συμμετοχή της κυρίας Ολγκίν διήρκησε 45 λεπτά. Συζητήθηκε η πορεία των συνομιλιών το τρέχον διάστημα για το Κυπριακό.

Νωρίτερα, η ειδική απεσταλμένη είχε ενημερώσει διεξοδικά τον ΓΓ για την πρόοδο των επαφών της στη Μεγαλόνησο, ώστε να καθίσουν στη συνέχεια στο τραπέζι με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

Κατά πληροφορίες, η κυρία Ολγκίν θα συνεχίσει την αποστολή της στην Κύπρο για ακόμη τρεις μήνες, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να υπάρξει πεδίο συνεννόησης για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών.

Οι Τουρκοκύπριοι έχουν γνωστοποιήσει στον ΟΗΕ ότι δεν επιθυμούν να συνεχιστεί η αποστολή της κυρίας Ολγκίν.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Γενικός Γραμματέας περιβάλλει την με την απόλυτη εμπιστοσύνη του την κυρία Ολγκίν, τη θεωρεί έμπειρη διπλωμάτη που θα καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να υπάρξει πρόοδος.

«Ο Γενικός Γραμματέας είναι πρόθυμος να στηρίξει αυτή την προσπάθεια και να σηκώσει το βάρος της ευθύνης για να μη χαθεί η ευκαιρία για το Κυπριακό. Η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται σε διαρκή επαφή για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ παράλληλα η ελληνική πλευρά οικοδομεί σχέση εμπιστοσύνης με την κυρία Ολγκίν και υποστηρίζει τις προσπάθειες της στην Κύπρο», κατά τις ίδιες πηγές.

Ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε στον Γενικό Γραμματέα τη βασική θέση της Ελλάδας, ότι θα πρέπει οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να συζητήσουν με ειλικρίνεια ώστε να οικοδομηθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη, στο πλαίσιο αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Για να μπορέσει να επέλθει στην Κύπρο η κατάσταση την οποία όλοι επιθυμούμε και η οποία είναι και διαχρονική απαίτηση του Διεθνούς Δικαίου και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Προσδοκούμε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα, με πρωτοβουλία της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις για να μπορέσουμε να εκκινήσουμε τον διάλογο. Με τον Γενικό Γραμματέα συμφωνήσαμε ότι είναι μια σημαντική στιγμή. Είναι μια ευκαιρία, την οποία δεν πρέπει να αφήσουμε χαμένη και προς την κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός με την Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι ώστε να καταφέρουμε να κάνουμε σημαντικά βήματα για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος του Κυπριακού», σημείωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Τα επόμενα βήματα

  • Η κυρία Ολγκίν θα υποβάλει την έκθεση της στον Γενικό Γραμματέα έως τα τέλη Ιουνίου.
  • Το Κυπριακό αναμένεται να τεθεί στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Ιούλιο.
  • Την προεδρία του ΣΑ τον Ιούλιο θα ασκήσει η Ρωσία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα