Συρία: Τεράστια πετρελαιοκηλίδα πλησιάζει επικίνδυνα την Κύπρο

Συρία: Τεράστια πετρελαιοκηλίδα πλησιάζει επικίνδυνα την Κύπρο
Η πετρελαιοκηλίδα όπως φαίνεται απο δορυφόρο στις ακτες της Συρίας. Planet Labs Inc. via AP

Έκταση ίση με της Νέας Υόρκης έχει η πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε απο διαρροή στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Συρίας και κατευθύνεται προς τις ανατολικές ακτές της Κύπρου.

Μια πετρελαιοκηλίδα σε έκταση όσο η Νέα Υόρκη,  που προήλθε από το μεγαλύτερο διϋλιστήριο της Συρίας, εξαπλώνεται στη Μεσόγειο και πλησιάζει επικίνδυνα τις ανατολικές ακτές της Κύπρου.

Σύροι αξιωματούχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η διαρροή προέρχεται από μια δεξαμενή με 15.000 τόνους καυσίμου και ξεκίνησε στις 23 Αυγούστου στη συριακή παράκτια πόλη Μπανίγια.

Η ανάλυση δορυφορικών εικόνων από το Orbital EOS δείχνει ότι η διαρροή πετρελαίου ήταν μεγαλύτερη, καλύπτοντας περίπου 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα (309 τετραγωνικά μίλια) –  δηλαδή περίπου όσο η έκταση της Νέας Υόρκης. Η εταιρεία δήλωσε στο CNN το βράδυ της Τρίτης ότι η πετρελαιοκηλίδα ήταν περίπου 7 χιλιόμετρα (4 μίλια) από την κυπριακή ακτή.

Το Κυπριακό Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων ερευνών δήλωσε ότι, βάσει προσομοίωσης των κινήσεων της πετρελαιοκηλίδας και των μετεωρολογικών δεδομένων, η κηλίδα θα μπορούσε να φτάσει στο ακρωτήριο Απόστολος Ανδρέας “τις επόμενες ώρες”, αναφέρει το CNN.

Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη πετρελαιοκηλίδα στην ανατολική Μεσόγειο φέτος. Τον περασμένο Φεβρουάριο, μια διαρροή πετρελαίου στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ κατέστρεψε τις παραλίες της χώρας και άφησε πίσσα στις ακτές του Λιβάνου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα