Σλοβενία: Σύγκρουση κορυφής μετά το non paper για αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια

Σλοβενία: Σύγκρουση κορυφής μετά το non paper για αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια
twitter

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της Σλοβενίας έβαλε το non-paper του Πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα που κάνει λόγο για αλλαγές συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια.

Με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά ο Σεφίκ Τζαφέροβιτς, που εκπροσωπεί τη μουσουλμανική κοινότητα στη συλλογική προεδρία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, όπως ανακοίνωσε ο γραφείο Τύπου του τελευταίου, αναφορικά με το non-paper που έχει βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της Σλοβενίας.

Κατά τη συνομιλία αυτή «ο Γιάνεζ Γιάνσα ενημέρωσε τον Σεφίκ Τζαφέροβιτς ότι το έγγραφο που φέρεται να συνδέεται με τη σλοβενική κυβέρνηση και το οποίο συνιστούσε τον επανασχεδιασμό των συνόρων στα Βαλκάνια ή την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Βοσνίας, δεν υπάρχει», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Η Σλοβενία στηρίζει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης», φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, σύμφωνα με αυτήν την ανακοίνωση.

Το «ανεπίσημο έγγραφο» δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Necenzurirano. Αν και ανυπόγραφο, φέρεται ότι υποβλήθηκε από τον Γιάνσα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τον Φεβρουάριο και αναφερόταν στην αναθεώρηση των συνόρων των χωρών που προέκυψαν από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας

«Δεν είχα και δεν έχω καμία γνώση αυτού του εγγράφου», τόνισε ο πρόεδρος Μπόρουτ Πάχορ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λιουμπλιάνα όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Απορρίπτω κατηγορηματικά κάθε αλλαγή των συνόρων (στην περιοχή) διότι δεν πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί με ειρηνικό τρόπο», είπε ο Πάχορ, ζητώντας από τον Γιάνσα να δώσει δημοσίως εξηγήσεις για το θέμα.

«Η Σλοβενία επιδιώκει μια λύση για την ανάπτυξη της περιοχής και την ευρωπαϊκή προοπτική για τις χώρες της Δυτικών Βαλκανίων», έγραψε ο συντηρητικός πρωθυπουργός. Ο Γιάνσα επιθυμεί να οργανώσει μια σύνοδο με αντικείμενο τα Δυτικά Βαλκάνια αφού αναλάβει η χώρα του την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, από τον Ιούλιο.

Το επίμαχο έγγραφο, που δεν φέρει καμία υπογραφή, προτείνει την ένωση της Αλβανίας με το Κόσοβο, την πρώην σερβική επαρχία που κήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008 και τη συρρίκνωση της Βοσνίας σε ένα μικρό, μουσουλμανικό κράτος, αφού η σερβική συνιστώσα της, η Σερβική Δημοκρατία, θα ενωθεί με τη Σερβία και τα εδάφη όπου κατοικούν Κροάτες με την Κροατία.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Necenzurirano, η Βουδαπέστη ενδέχεται να συμμετείχε στη σύνταξη αυτού του σχεδίου. Η ουγγρική κυβέρνηση δεν απάντησε, όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version