Σολτς για φον Ντερ Λάιεν: “Τα κάνατε σκ…α με τα εμβόλια”

Σολτς για φον Ντερ Λάιεν: “Τα κάνατε σκ…α με τα εμβόλια”
O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς AP

Κριτική δέχεται η Κομισιόν από τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς με μια ομολογουμένως ασυνήθιστη φρασεολογία εναντίον της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Την οργή και την αγανάκτησή του στους πλέον αυστηρούς τόνους εξέφρασε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμών της Κομισιόν, για την αντιμετώπιση του νέου κύματος κορονοϊού. Μάλιστα ο κ. Σολτς χρησιμοποίησε μια φρασεολογία στην οποία δεν μας έχει συνηθίσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Bild, κατά τη σύσκεψη των κυβερνητικών κομμάτων ο Σολτς φέρεται να είπε ότι “στην προμήθεια εμβολίων η ΕΕ τα έκανε πραγματικά σκατά”.

Τόνισε ακόμη πως δεν επιθυμεί να “συνεχιστεί αυτό το χάλι”. Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα δεν δίστασε να κατονομάσει και προσωπικά την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ως υπέυθυνη για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η ΕΕ στο ζήτημα του εμβολιασμού. Ο αντικαγκελάριος είχε επικρίνει εκ νέου την κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στα τέλη του Ιανουαρίου.

Πάντως, σύμφωνα με τα λεγόμενα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη La Republia, “εντός του καλοκαιριού θα εμβολιάσουμε το 70% των ευρωπαίων”, ενώ για τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν στις παραδόσεις των δόσεων των εμβολίων της εταιρείας AstraZeneca, η Φον ντερ Λάιεν σημείωσε πως “περιμένουμε να αναπληρώσει τις δόσεις που έκοψε το πρώτο τρίμηνο”.

Όσο δε για τις ευθύνες που υπάρχουν στις εν λόγω καθυστερήσεις, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε πως οι ευρωπαϊκές αρχές θα προχωρήσουν σε ελέγχους για τα εμβόλια που παράχθηκαν στην Ευρώπη αλλά πωλήθηκαν σε χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ.

H πρόεδρος της Κομισιόν αποκάλυψε πως έως τώρα στις χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν παραδοθεί 18 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, ενώ αυτόν τον μήνα θα παραδοθούν ακόμα 33 εκατομμύρια δόσεις και ο Μάρτιος θα συνεχιστεί με την παράδοση ακόμα 55 εκατομμυρίων δόσεων.

Όπως προέβλεψε η Φον ντερ Λάιεν, από τις τρεις εταιρείες με τις οποίες έχει συνάψει συμφωνίες η ΕΕ, θα έχουμε 300 εκατομμύρια δόσεις το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Σχοινάς: “Μέχρι τέλη Μαρτίου θα έχουμε 100 εκατ. δόσεις στην Ευρώπη”

Από τη δική του μεριά, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ πως μέχρι τέλη Μαρτίου θα είναι διαθέσιμες 100 εκατ. δόσεις στην ΕΕ και μέχρι τα τέλη του Ιουνίου ακόμη 300 εκατομμύρια δόσεις.

“Μέσα σε έξι μήνες η ΕΕ ανέπτυξε το πιο φιλόδοξο χαρτοφυλάκιο εμβολίων στην ιστορία των εμβολιασμών. Έχουμε αγοράσει, προπληρώσει από έξι εταιρείες 2,3 δισ. εκατομ. δόσεις”, είπε.


“Στην αρχή του προγράμματος ορισμένες από αυτές τις εταιρίες δεν τα κατάφεραν στην παραγωγική τους ικανότητα, μετά όμως τις προειδοποιήσεις μας και τις πολύ αυστηρές μας τοποθετήσεις της τελευταίας εβδομάδας τώρα αρχίζουν να παίζουν το παιχνίδι με τους όρους των συμβολαίων που υπέγραψαν μαζί μας” ανέφερε ο κύριος Σχοινάς προσθέτοντας ότι “μέχρι τέλη Μαρτίου θα έχουμε 100 εκατ. δόσεις στην Ευρώπη και μέχρι τα τέλη του Ιουνίου θα έχουμε άλλα 300 εκατ. δόσεις. Ο ρυθμός λοιπόν αποκαθίσταται, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα είναι πολύ φιλόδοξο, πολύ μεγάλο και είμαστε αποφασισμένοι να το τηρήσουμε στην ακεραιότητά του”.

Η Ελλάδα εντός στόχων μέχρι το καλοκαίρι

Αναφορικά με τη δυσαρέσκεια που υπάρχει απέναντι στην Κομισιόν, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “η όποια γκρίνια προέκυψε, προέκυψε από το γεγονός ότι μια από τις εταιρείες πολύ ξαφνικά ανακοίνωσε ότι δε μπορεί να τα καταφέρει να τηρήσει τους όρους στους οποίους είχε δεσμευτεί στο συμβόλαιο. Μετά τις πολύ επιθετικές μας συνεννοήσεις, ανέκρουσαν πρύμναν και πολύ γρήγορα αρχίζουν τώρα να επανακαθιστούν και να επανατοποθετούνται στη γραμμή παραγωγής. Είμαι λοιπόν αισιόδοξος ότι οι Ευρωπαϊκοί στόχοι θα τηρηθούν”.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι “η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εμβολιασμών θα έχουν μέσα στο καλοκαίρι πιάσει αυτόν τον στόχο, τον φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό στόχο να εμβολιάσουν το 70% του γενικού πληθυσμού”.

“Λίγο πριν, εκεί γύρω στον Απρίλιο, πιστεύω να έχουμε εμβολιάσει όλο το υγειονομικό προσωπικό και όλους τους ηλικιωμένους Έλληνες” κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα