SpaceX: Με πάνες η επιστροφή αστροναυτών στη Γη λόγω διαρροής στην τουαλέτα

SpaceX: Με πάνες η επιστροφή αστροναυτών στη Γη λόγω διαρροής στην τουαλέτα
Οι αστροναύτες με τις πιπεριές τσίλι που καλλιέργησαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό 2021 AP

Είκοσι ώρες φορώντας πάνες θα περάσουν αστροναύτες που επιστρέφουν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στη Γη με το όχημα SpaceX, το οποίο έχει εμφανίσει πρόβλημα στην τουαλέτα.

Φορώντας πάνες θα επιστρέψουν στη Γη αστροναύτες με το SpaceX λόγω διαρροής στην τουαλέτα του διαστημικού οχήματος. Η αναχώρηση από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έγινε την Κυριακή (07/11).

Η αστροναύτης της NASA Μέγκαν ΜακΆρθουρ περιέγραψε την κατάσταση ως διαχειρίσιμη. Η ίδια και τρεις συνάδελφοί της θα περάσουν 20 ώρες στην κάψουλα, μέχρι το πρωί της Δευτέρας (08/11).

“Η διαστημική πτήση είναι γεμάτη από πολλές μικρές προκλήσεις”, είπε η ΜακΆρθουρ σε συνέντευξη Τύπου από το διάστημα. “Αυτό είναι μόνο ένα ακόμη που θα συναντήσουμε και θα φροντίσουμε στην αποστολή μας. Οπότε δεν ανησυχούμε πολύ για αυτό”.

Μετά από μια σειρά συναντήσεων την Παρασκευή (05/11), οι διευθυντές της αποστολής αποφάσισαν να φέρουν την ΜακΆρθουρ και το υπόλοιπο πλήρωμά στη Γη πριν ξεκινήσουν την αποστολή των αντικαταστατών τους. Η εκτόξευση του SpaceX είχε καθυστερήσει περισσότερο από μία εβδομάδα λόγω κακοκαιρίας και ενός άγνωστου ιατρικού ζητήματος που αφορούσε ένα από τα μέλη του πληρώματος. Το SpaceX πρόκειται να εκτοξευτεί το νωρίτερο το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης.

Ο Γάλλος αστροναύτης Τομά Πεσκέ, ο οποίος θα επιστρέψει με την ΜακΆρθουρ, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι τελευταίοι έξι μήνες ήταν έντονοι. Οι αστροναύτες πραγματοποίησαν μια σειρά από διαστημικούς περιπάτους για να αναβαθμίσουν το ηλεκτρικό δίκτυο του σταθμού, δέχτηκαν ακούσιες προωθητικές ριπές από ρωσικά οχήματα που ήταν συνδεδεμένα, κάνοντας τον σταθμό να κάνει απότομες περιστροφές και φιλοξένησαν ένα ιδιωτικό ρωσικό κινηματογραφικό συνεργείο – το πρώτο σε έναν διαστημικό σταθμό.

Έπρεπε επίσης να αντιμετωπίσουν τη διαρροή της τουαλέτας, τραβώντας τα πάνελ στην κάψουλα τους για να ανακαλύψουν λίμνες ούρων. Το πρόβλημα παρατηρήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της ιδιωτικής πτήσης του SpaceX τον Σεπτέμβριο, όταν ένας σωλήνας αποκολλήθηκε και χύθηκαν ούρα κάτω από τις σανίδες δαπέδου. Η SpaceX στερέωσε την τουαλέτα στην κάψουλα εν αναμονή της απογείωσης, αλλά έκρινε ότι η τουαλέτα δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όταν το όχημα ήταν σε τροχιά.

Οι μηχανικοί διαπίστωσαν ότι η κάψουλα δεν είχε υποστεί δομική βλάβη από τα ούρα και ήταν ασφαλής για την επιστροφή. Οι αστροναύτες θα πρέπει να βασιστούν σε αυτό που η NASA περιγράφει ως απορροφητικά “εσώρουχα”.

Οι αστροναύτες καλλιέργησαν τις πρώτες πιπεριές τσίλι στο διάστημα – “μια ωραία ηθική ώθηση”, σύμφωνα με την ΜακΆρθουρ. “Έχουν μια ωραία πικάντικη γεύση, λίγο παρατεταμένο κάψιμο”.

Η SpaceX εκτόξευσε τους αστροναύτες στον διαστημικό σταθμό στις 23 Απριλίου. Η κάψουλα τους είναι πιστοποιημένη για μέγιστο 210 ημέρες στο διάστημα. Η Παρασκευή ήταν η 196η μέρα τους ψηλά. Ένας Αμερικανός και δύο Ρώσοι θα παραμείνουν σε τροχιά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα