Στα χνάρια του Τραμπ ο Σαλβίνι: Αντιμέτωπος με παραπομπή

Στα χνάρια του Τραμπ ο Σαλβίνι: Αντιμέτωπος με παραπομπή
Ο Ματέο Σαλβίνι σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη AP

Πολύ πιθανό είναι πλέον το γεγονός να παραπεμφθεί στην ιταλική δικαιοσύνη ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) θα ψηφίσει «υπέρ της παραπομπής του Ματέο Σαλβίνι σε δίκη για κατάχρηση εξουσίας και στέρηση της ατομικής ελευθερίας σε μετανάστες», τόνισε ο γραμματέας του Κινήματος και υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο, μιλώντας σε εκπομπή του Rai Uno, του πρώτου καναλιού της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης.

Η υπόθεση αφορά την άρνηση του Σαλβίνι, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών, τον περασμένο Ιούλιο, να δώσει άδεια για την αποβίβαση μεταναστών και προσφύγων που είχε διασώσει το πλοίο Γκρεγκορέτι της ιταλικής ακτοφυλακής. 

Οι 131 διασωθέντες μπόρεσαν να κατέβουν στην ξηρά μόνο έπειτα από πέντε ημέρες παραμονής στα ανοικτά της Σικελίας, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρείχε διαβεβαίωση ότι θα ξεκινούσαν άμεσα διαδικασίες μετεγκατάστασής τους.

Την παραπομπή σε δίκη του Σαλβίνι ζητεί η ιταλική εισαγγελία η οποία ελέγχει τη νομιμότητα των αποφάσεων υπουργών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. «Στη Γερουσία θα ψηφίσουμε υπέρ της παραπομπής σε δίκη του γραμματέα της Λέγκας διότι, έστω κι αν τον Ιούλιο συγκυβερνούσαμε, η απόφαση να καθυστερήσει ο ελλιμενισμός του Γκρεγκορέτι ελήφθη μόνον από το Ματέο Σαλβίνι, όχι από την κυβέρνηση στο σύνολό της», διευκρίνισε ο Ντι Μάιο.

Ο ίδιος ο Σαλβίνι αντέταξε ότι «κινδυνεύει να καταδικαστεί σε δεκαπέντε χρόνια φυλάκιση μόνο και μόνο επειδή υπερασπίστηκε την ασφάλεια και το συμφέρον της χώρας του».A

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα