Στην αντεπίθεση η Κίνα για τα “ξεδιάντροπα ψεύδη” του Τραμπ

Στην αντεπίθεση η Κίνα για τα “ξεδιάντροπα ψεύδη” του Τραμπ
Ο Ντόναλτ Τραμπ δίπλα στον Λιου Χε στον Λευκό Οίκο AP Photo/ Evan Vucci

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αρνήθηκε την πιθανότητα αξίωσης αποζημίωσης από την Κίνα για την παγκόσμια εξάπλωση του κορονοϊού. Σκληρή απάντηση από τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών.

Η Κίνα κατήγγειλε “τα ξεδιάντροπα ψεύδη” των Αμερικανών πολιτικών, αφού προηγουμένως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε αποκλείσει το σενάριο η Κυβέρνηση των ΗΠΑ να αξιώσει αποζημίωση από το Πεκίνο για την επιδημία του κορονοϊού.

Αμερικανοί πολιτικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα αγνοήσει την αλήθεια και έχουν εκστομίσει αναίσχυντα ψεύδη“, αποκρίθηκε ο Γκενγκ Σουάνγκ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, όταν ρωτήθηκε για τις αναφορές του Αμερικάνου Προέδρου. “Έχουν μόνο έναν στόχο: ν’ αποφεύγουν την ευθύνη τους για τα δικά τους φτωχά μέτρα πρόληψης και ελέγχου επιδημίας και εκτρέπουν την προσοχή του κοινού“, συμπλήρωσε και κατέληξε πως “οι προσπάθειες να μετατοπιστεί η ευθύνη δεν θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες της Κίνας να ανταποκριθεί στον ιό“.

Τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης που παραθέτει για την πανδημία ο Τραμπ ισχυρίστηκε πως “δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την Κίνα. Η ασθένεια θα μπορούσε να είχε σταματήσει στην πηγή της και να μην εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο“. Κληθείς να σχολιάσει το κύριο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Bild στο οποίο διατυπωνόταν η αξίωση το Πεκίνο να καταβάλει στο Βερολίνο 165 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση ο Τραμπ υποστήριξε ότι “μιλάμε για πολύ περισσότερα χρήματα. Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει στο οριστικό ποσό, αλλά είναι πολύ υψηλό“.

Αντιδράσεις και για την Ινδία

Στο μεταξύ η Κίνα επέκρινε και την απόφαση της Ινδίας να σταματήσει να χρησιμοποιεί κάποια κινεζικά διαγνωστικά τεστ για την covid-19, τα οποία θεώρησε ότι δεν είναι ακριβή. Το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας (ICMR), η υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη διαχείριση της επιδημίας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σκοπεύει να επιστρέψει κάποια τεστ αντισωμάτων που προμηθεύτηκε από δύο εταιρείες έπειτα από παράπονα που έλαβε από τις αρχές διάφορων κρατιδίων της χώρας.

Η κινεζική πρεσβεία στο Νέο Δελχί επισήμανε ότι ανησυχεί έντονα για την απόφαση της Ινδίας, ενώ πρόσθεσε ότι οι κινεζικές αρχές έχουν εγκρίνει τον εξοπλισμό των δύο εταιρειών.

Ανάλογες επικρίσεις έγιναν από τον Πίτερ Ναβάρο, σύμβουλο του Λευκού Οίκου και επιτετραμμένος με τα θέματα γραμμής εφοδιασμού υγειονομικού υλικού.
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα