Συναγερμός: “Ξέφυγε” από τη Βρετανία το νέο στέλεχος κορονοϊού – Πού εντοπίζεται

Συναγερμός: “Ξέφυγε” από τη Βρετανία το νέο στέλεχος κορονοϊού – Πού εντοπίζεται
Κόσμος με μάσκες στο Λονδίνο AP

Η μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. Σε ποιες άλλες χώρες έχει εντοπιστεί το νέο στέλεχος. Τι δείχνουν τα στοιχεία έως τώρα. Αυξάνονται οι έλεγχοι, διακοπές σε συνδέσεις και δρομολόγια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι βρίσκεται σε «στενή επαφή» με αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την εμφάνιση ενός νέου στελέχους του κορονοϊού.

Η νέα παραλλαγή εξαπλώνεται πιο γρήγορα από την αρχική έκδοση, αλλά δεν πιστεύεται ότι είναι πιο θανατηφόρα.

Μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, η ίδια μετάλλαξη του ιού Covid-19 έχει επίσης εντοπιστεί στις Κάτω Χώρες, τη Δανία και την Αυστραλία, δήλωσε ο ΠΟΥ στο BBC.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η μετάλλαξη του ιού αντιδρά διαφορετικά στα εμβόλια.

Αυτό που οι επιστήμονες πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν είναι ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της νέας παραλλαγής – ιδίως εάν θα οδηγήσει σε αύξηση των περιπτώσεων σοβαρής ασθένειας Covid ή στην πραγματικότητα σε λιγότερες περιπτώσεις. Το άλλο μεγάλο ζήτημα είναι αν η νέα παραλλαγή θα είναι σε θέση να παρακάμψει την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια Covid-19, τα οποία ήδη γίνονται στη Βρετανία και μέσα στις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεγάλα τμήματα της νοτιοανατολικής Αγγλίας, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, βρίσκονται τώρα κάτω από ένα νέο, αυστηρότερο επίπεδο περιορισμών σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο ραγδαία εξάπλωση του ιού.

Την Κυριακή (20/12), οι Κάτω Χώρες ανακοίνωσαν απαγόρευση των επιβατικών πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο έως την 1η Ιανουαρίου λόγω της νέας παραλλαγής.

Η απόφαση πάρθηκε καθώς δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα που ελήφθησαν στις Κάτω Χώρες νωρίτερα αυτό το μήνα, αποκάλυψαν την ίδια νέα παραλλαγή του κορονοϊού με αυτήν που αναφέρθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εν αναμονή «μεγαλύτερης σαφήνειας» σχετικά με την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι ο περαιτέρω «κίνδυνος εισαγωγής του νέου ιού στελέχους στις Κάτω Χώρες θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο».

Η ολλανδική κυβέρνηση είπε επίσης ότι θα συνεργαστεί με άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις επόμενες ημέρες για να «διερευνήσει το πεδίο για περαιτέρω περιορισμό του κινδύνου μεταφοράς του νέου ιού από το Ηνωμένο Βασίλειο».

Μιλώντας στο BBC, η επιδημιολόγος του ΠΟΥ, Maria van Kerkhove, δήλωσε ότι οι ειδικοί «παρακολουθούν μεταλλάξεις σε όλο τον κόσμο από την αρχή της πανδημίας».

Εμβόλια στο Βέλγιο AP

 

Ο ΠΟΥ καλεί τα μέλη του να “ενισχύσουν τους ελέγχους” στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τα μέλη του στην Ευρώπη να «ενισχύσουν τους ελέγχους τους» λόγω της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού που κυκλοφορεί στη Βρετανία, επισήμανε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο το παράρτημα του ΠΟΥ στην Ευρώπη.

Εκτός της βρετανικής επικράτειας, κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Δανία (9), όπως και ένα κρούσμα στην Ολλανδία και στην Αυστραλία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, που συστήνει στα μέλη του να «ενισχύσουν τις ικανότητές τους προσδιορισμού της αλληλουχίας» του ιού, μέχρι να μάθουν περισσότερα για τους κινδύνους που θέτει η μετάλλαξη, επισήμανε μια εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκτός των «προκαταρκτικών ενδείξεων ότι η μετάλλαξη θα μπορούσε να είναι περισσότερο μεταδοτική», η μετάλλαξη «θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων διαγνωστικών μεθόδων», σύμφωνα πάντα με «προκαταρκτικές πληροφορίες».

Αντιθέτως, δεν υπάρχει «καμία απόδειξη μιας αλλαγής της βαρύτητας της νόσου», ακόμα κι αν αυτό το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο ερευνών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα δώσει περισσότερες πληροφορίες μόλις έχει μια «σαφέστερη εικόνα των χαρακτηριστικών αυτής της μετάλλαξης», τόνισε η εκπρόσωπος τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Στην Ευρώπη, όπου η μετάδοση είναι αυξημένη και έχει εξαπλωθεί, οι χώρες πρέπει να ενισχύσουν τις διαδικασίες τους ελέγχου και πρόληψης», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ΠΟΥ συστήνει «σε όλες τις χώρες να αυξήσουν τις ικανότητές προσδιορισμού της αλληλουχίας του ιού Sars-Cov-2 όταν είναι δυνατό και να μοιραστούν τα δεδομένα σε διεθνές επίπεδο, ιδίως εάν ανιχνεύονται οι ίδιες προβληματικές μεταλλάξεις».

Εκτός των τριών χωρών που εντόπισαν στο έδαφός τους το στέλεχος που προέρχεται από τη Βρετανία, «διάφορες άλλες χώρες ενημέρωσαν τον ΠΟΥ για άλλες μεταλλάξεις που φέρουν ορισμένες γενετικές αλλαγές στη βρετανική μετάλλαξη», ιδίως μια μετάλλαξη που ονομάζεται “N501Y”.

Η Νότια Αφρική, που ενημέρωσε επίσης για μια προβληματική μετάλλαξη την Παρασκευή, θεωρεί πως αυτή η μετάλλαξη “N501Y” ευθύνεται για έναν μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων.

Η χώρα «διεξάγει επιπλέον έρευνες για να κατανοήσει καλύτερα τη σύνδεση», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

Νοσοκόμες στο Βέλγιο AP

 

Αναστέλλονται πτήσεις και δρομολόγια

Το Βέλγιο θα αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (01.00 ώρα Ελλάδας) μετά την ανακάλυψη μιας νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, που κυκλοφορεί σε τμήματα της βρετανικής επικράτειας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο διευκρίνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο VRT ότι η διάρκεια της αναστολής θα είναι τουλάχιστον 24 ωρών.

Η ξαφνική αυτή απόφαση λαμβάνεται την επομένη των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σχετικά με την επαναφορά της καραντίνας στο Λονδίνο, στη νοτιοανατολική Αγγλία και σε ένα μέρος στο ανατολικό τμήμα της χώρας, μετά την ανακάλυψη μιας νέας μετάλλαξης της Covid-19 σε αυτές τις περιοχές.

Η αναστολή των ταξιδιών προς το Βέλγιο από το Ηνωμένο Βασίλειο θα αφορά τις πτήσεις και το τρένο Eurostar, που αναχωρεί από το Λονδίνο. Ακολουθεί μια παρόμοια απαγόρευση που αποφάσισε η Ολλανδία.

Επιπλέον, η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική, όπου επίσης ανιχνεύτηκε η παραλλαγή του ιού, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή του γερμανικού υπουργείου Υγείας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

 

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα