Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Υποψήφιες προς ένταξη Ουκρανία και Μολδαβία

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Υποψήφιες προς ένταξη Ουκρανία και Μολδαβία
"Πράσινο φως" για την ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην Ε.Ε. AP

Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, συμφώνησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής. "Ιστορική στιγμή" κατά τον Ζελένσκι.

Υποψήφιες προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη συμφωνία των ηγετών των 27 χωρών της ΕΕ, είναι η Ουκρανία και η Μολδαβία.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες έδωσαν το “πράσινο φως” για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας της Μολδαβίας, αλλά και της Γεωργίας.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μίλησε για ιστορική στιγμή, τονίζοντας: “Αυτό είναι ένα καίριο βήμα στην πορεία σας προς ένταξη στην ΕΕ”.

Σε δεύτερη ανάρτησή του, ο Σαρλ Μισέλ γνωστοποίησε προοπτική της Γεωργίας για υποψηφιότητα για ένταξη στην ΕΕ.

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αναγνωρίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας και είναι έτοιμο να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας μόλις ληφθούν υπόψη οι εκκρεμείς προτεραιότητες. Συγχαρητήρια στον γεωργιανό λαό. Μια ιστορική στιγμή στις σχέσεις ΕΕ-Γεωργίας: Το μέλλον της Γεωργίας βρίσκεται εντός της ΕΕ”.

Από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για μια καλή μέρα για την Ευρώπη και πως η Ουκρανία και η Μολδαβία αποτελούν μέρος μιας μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ζελένσκι: “Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στους κόλπους της ΕΕ”

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσουν στη χώρα του καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ.

Στην πρώτη του αντίδραση, ο Ζελένσκι έκανε λόγο για μοναδική και ιστορική στιγμή, προσθέτοντας ότι “το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στους κόλπους της ΕΕ”.

Κουλέμπα: “Αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού”

Την ικανοποίηση και την αισιοδοξία για την παραπάνω απόφαση των Ευρωπαίων εξέφρασε και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Σε βίντεο που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, μαζί με τον Ζοζέπ Μπορέλ, ο Κουλέμπα μιλά για την “αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού” που θα κάνει η Ένωση μαζί με την Ουκρανία.

“Η Ουκρανία θα επικρατήσει. Η Ευρώπη θα επικρατήσει. Σήμερα σηματοδοτείται η αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού που θα κάνουμε μαζί. Ο ουκρανικός λαός ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Το μέλλον της Ουκρανίας είναι με την ΕΕ. Στεκόμαστε μαζί για την ειρήνη”.

Σάντου: “Δύσκολος δρόμος μπροστά μας”

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σάντου χαιρέτισε την «ιστορική» απόφαση των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσουν στη χώρα της καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε έναν δύσκολο δρόμο μπροστά μας, που απαιτεί πολλή δουλειά και προσπάθεια».

Σε ανάρτησή της, η πρόεδρος Σάντου ανέφερε ότι ένταξη της Μολδαβίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα φέρει ευημερία, περισσότερες ευκαιρίες και ασφάλεια στη μικρή χώρα που βρίσκεται ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία.

Ζουραμπισβίλι: Έτοιμοι να εργαστοιύμε για να αποκτήσουμε καθεστώς υποψήφιας χώρας

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλόμε Ζουραμπισβίλι διαβεβαίωσε ότι η χώρα της είναι αποφασισμένη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποκτήσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο επί του παρόντος δεν χορήγησαν οι «27» της ΕΕ, ζητώντας περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με αποφασιστικότητα τους επόμενους μήνες για να αποκτήσουμε το καθεστώς υποψήφιας χώρας (προς ένταξη στην ΕΕ)», ανέφερε η πρόεδρος Ζουραμπισβίλι σε μήνυμά της στο Twitter, αφότου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνώρισαν την «προοπτική» της Γεωργίας να ενταχθεί μελλοντικά στους κόλπους της Ένωσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα