Σύνοδος Κορυφής: Μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία

default image

Κατασκευή νέων Hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία και μετεγκατάσταση προσφύγων, προωθεί η ΕΕ. Πρώτος στόχος πάντως παραμένει η μείωση των ροών

Την ικανοποίησή του για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Ντ. Τουσκ τόνισε ότι ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι “εκ των ων ουκ άνευ” στη μεταναστευτική πολιτική και προσέθεσε ότι “η προστασία των συνόρων είναι και θα πρέπει να είναι πρωτίστως, εθνική αρμοδιότητα”.

Ο ίδιος σημείωσε ότι σήμερα θα πρέπει να αναλυθούν οι “αμφιλεγόμενες” προτάσεις-ιδέες της Επιτροπής για επέμβαση μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής στο έδαφος κυρίαρχων κρατών. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμείνει “τρωτή”, όταν κάποιες χώρες της ζώνης Σένγκεν δεν μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα σύνορά τους.

Η Κομισιόν εξέδωσε άλλωστε ένα προσχέδιο για τις αποφάσεις που κατατίθενται προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής. Μεταξύ άλλων υπάρχει πρόβλεψη για κατανομή 160.000 από Ελλάδα και Ιταλία στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Σημειώνεται ότι μόλις 208 άνθρωποι έχουν προωθηθεί από τα hotspots που λειτουργούν, ένα στην Ελλάδα και ακόμη ένα στην Ιταλία.

Επίσης, αναμένεται να φτιαχτούν 5 Hotspots στην Ελλάδα και άλλα 6 στην ιταλία.

Καταγράφεται η ένταση στα σύνορα των κρατών μετά την επαναφορά των ελέγχων εντός της ζώνης Σένγκεν. Διπλωμάτης τόνισε πως “το να πάρουμε πίσω τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων είναι προαπαιτούμενο για να μπορέσουμε να ελέγξουμε συνολικά την κατάσταση”, προσθέτοντας πως κανένας μηχανισμός δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει αν δεν μειωθούν πρώτα οι ροές.

Άλλη πηγή σημείωσε πως οι προωθήσεις δεν έχουν αποδώσει και πως υπάρχει ανάγκη να βρεθεί μια άλλη λύση. “Θα προσπαθήσουμε να δούμε τι απέτυχε στο σχέδιο μετεγκαταστάσεων των προσφύγων που ήρθαν από την Τουρκία”. Εξετάζεται η εφαρμογή ενός άλλου σχεδίου που θα κάμψει τις αντιστάσεις Πολωνίας και Ουγγαρίας που αντιστέκονται στα πλάνα μετεγκατάστασης προσφύγων στα εδάφη τους.

Τρίτη μεταφορά

Η τρίτη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα, προς τη Λιθουανία αυτή τη φορά, πραγματοποιήθηκε χτες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινα. Ο ίδιος προσέθεσε πως σήμερα πραγματοποιήθηκε επίσης μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία προς την Πορτογαλία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα