Συρία: Οι κουρδικές δυνάμεις καλούν τις ΗΠΑ να αναλάβουν τις ηθικές τους ευθύνες

Συρία: Οι κουρδικές δυνάμεις καλούν τις ΗΠΑ να αναλάβουν τις ηθικές τους ευθύνες
Αμερικανικό στρατιωτικό όχημα στη Συρία AP

"Οι σύμμαχοί μας μάς είχαν υποσχεθεί την προστασία τους αφού διαλύσαμε τις οχυρώσεις μας. Όμως ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση, μας εγκατέλειψαν με μία άδικη απόφαση να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τα τουρκικά σύνορα" αναφέρουν οι Κούρδοι.

Οι κουρδικές δυνάμεις στην Συρία κάλεσαν το Σάββατο την Ουάσινγκτον “να αναλάβει τις ηθικές της ευθύνες” και «να τηρήσει τις υποσχέσεις της», την ώρα που οι ΗΠΑ κατηγορούνται ότι εγκατέλειψαν τους Κούρδους συμμάχους του αποσύροντας τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και επιτρέποντας την έναρξη της τουρκικής επίθεσης.

«Καλούμε τους συμμάχους μας να αναλάβουν τις ηθικές υποχρεώσεις τους και να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», αναφέρεται σε ανακοινωθέν που αναγνώσθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, της αραβοκουρδικής συμμαχίας που ελέγχει μεγάλες εκτάσεις στην βόρεια και την βορειοανατολική Συρία και ήταν η αιχμή του δόρατος του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού που πολέμησε τις δυνάμεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στα εδάφη της Συρίας.

«Δεν θέλουμε να στείλουν στρατιώτες στο μέτωπο για να θέσουν την ζωή τους σε κίνδυνο. Αυτό που θέλουμε είναι ο αποκλεισμός του εναερίου χώρου για την τουρκική αεροπορία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι σύμμαχοί μας μάς είχαν υποσχεθεί την προστασία τους αφού διαλύσαμε τις οχυρώσεις μας…Όμως ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση, μας εγκατέλειψαν με μία άδικη απόφαση να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τα τουρκικά σύνορα. Αυτή η κίνηση προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση, σαν μαχαιριά στην πλάτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η τουρκική επίθεση ξεκίνησε καθώς εδώ και πολλές εβδομάδες Ουάσινγκτον και Άγκυρα επιχειρούσαν από κοινού για την δημιουργία μίας ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων.

Στο πλαίσιο αυτού του «μηχανισμού ασφαλείας», οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις είχαν αποδεχθεί να διαλύσουν τις οχυρώσεις τους στην μεθόριο, αλλά η Άγκυρα διαμαρτυρόταν κατ΄επανάληψιν για καθυστερήσεις της Ουάσινγκτον στην δημιουργία της ζώνης ασφαλείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα