Τα μηνύματα της αιφνιδιαστικής επίσκεψης Μπάιντεν στο Κίεβο και το διάγγελμα Πούτιν

Τα μηνύματα της αιφνιδιαστικής επίσκεψης Μπάιντεν στο Κίεβο και το διάγγελμα Πούτιν
Ο Τζο Μπάιντεν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι AP Photo/Evan Vucci

Για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ο αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται στο Κίεβο, σε μια επίσκεψη με σαφή συμβολισμό, ενόψει και της συμπλήρωσης ενός χρόνου πολέμου.

Στο Κίεβο βρέθηκε -για λίγες μόλις ώρες- ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην ουκρανική πρωτεύουσα λίγες μέρες πριν τη συμπλήρωση ενός έτους από τη ρωσική εισβολή, προκειμένου να επιβεβαιώσει την “ακλόνητη δέσμευση” των ΗΠΑ στη δημοκρατία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Σε κοινές δηλώσεις που πραγματοποίησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως ο πόλεμος έχει λάβει διαφορετική τροπή απ’ ό,τι ήταν στην αρχή, καθώς μετά από μεγάλες θυσίες των Ουκρανών οι Ρώσοι χάνουν εδάφη που είχαν κατακτήσει, ενώ στρατιώτες εγκαταλείπουν το πεδίο της μάχης.

“Ένα χρόνο αργότερα, το Κίεβο παραμένει όρθιο” είπε ο αμερικανός πρόεδρος, σε μια αποστροφή του λόγου.

Στην τοποθέτησή του ο Τζο Μπάιντεν -και αφού είχε προαναγγείλει την αποστολή νέου οπλικού εξοπλισμού στην Ουκρανία- ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί. “Η Ουκρανία αντιστέκεται. Η δημοκρατία αντιστέκεται. Οι Αμερικανοί είναι μαζί σας και ο κόσμος είναι δίπλα σας”.

Έσπευσε να προειδοποιήσει, πάντως, ότι “ο βίαιος και άδικος πόλεμος” απέχει πολύ από το να κερδηθεί και ότι θα έρθουν “πολύ δύσκολες ημέρες, εβδομάδες και χρόνια”.

Τζο Μπάιντεν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι AP PHOTO/ POOL/ EVAN VUCCI

Ζελένσκι: Πολύ καρποφόρες οι συνομιλίες με τον Μπάιντεν

Από την πλευρά του ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έκανε λόγο για “πολύ καρποφόρες” συζητήσεις με τον αμερικανό ομόλογό του.

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε την επίσκεψη Μπάιντεν στην Ουκρανία ως “την πιο σημαντική επίσκεψη στη ιστορία των σχέσεων ΗΠΑ-Ουκρανίας” η οποία υπογραμμίζει “τα αποτελέσματα που έχουμε ήδη επιτύχει” και “τα ιστορικά επιτεύγματα που μπορεί να κερδίσουμε μαζί με ολόκληρο τον κόσμο”.

Η αμηχανία της Μόσχας και το διάγγελμα Πούτιν

Το Κρεμλίνο δεν προέβη άμεσα σε κάποιο σχόλιο σχετικά με την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο, αν και το ταξίδι αναμένεται να θεωρηθεί από το Κρεμλίνο ως η τελευταία χρονικά επιβεβαίωση ότι η Μόσχα δεν μάχεται μόνο κατά της Ουκρανίας αλλά κατά ολόκληρης Δύσης υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον.

“Δεν νομίζω ότι οι Ρώσοι θα εκπλαγούν” δήλωσε η Τατιάνα Στανόβαγια, ιδρύτρια της R.Politik, εταιρείας πολιτικών αναλύσεων. “Θα είναι γι’ αυτούς μια ακόμη απόδειξη ότι η Ουάσινγκτον έχει επιλέξει απερίφραστα το στρατόπεδό της… Θα είναι μια απόδειξη της πλήρους ρήξης με τη Ρωσία, επιβεβαίωση ότι πλέον η Δύση ποντάρει στη στρατηγική ήττα του Πούτιν”.

Μάλιστα, η επίσκεψη του Μπάιντεν πραγματοποιείται μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάσταση του έθνους, η οποία θα μπορούσε να σημάνει περαιτέρω ρωσική κλιμάκωση στο πεδίο της μάχης.

“Περιμένω ότι αύριο (21/2) ο Πούτιν μπορεί να είναι εξαιρετικά επιθετικός προς τη Δύση στην ετήσια ομιλία του” δήλωσε.

Χωρίς κανένα επίσημο σχόλιο, η ρωσική κρατική τηλεόραση έκανε κάποιες ελάχιστες αναφορές στην επίσκεψη του Μπάιντεν. “Ο Ζελένσκι βρίσκεται πλέει σε πελάγη ευτυχίας – μόλις δημοσίευσε τις πρώτες φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον Μπάιντεν από το Κίεβο” δήλωσε ένας παρουσιαστής ρωσικής πολιτικής εκπομπής στην κρατική τηλεόραση, κάνοντας λόγο για νέες υποσχέσεις στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

“Είναι ο γνήσιος Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία. Στις οθόνες σας τώρα” είπε.

Τζο Μπάιντεν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι AP Photo/Evan Vucci

Ορισμένοι, δε, Ρώσοι σχολιαστές χρησιμοποίησαν την επίσκεψη του Μπάιντεν ως ευκαιρία για να ασκήσουν κριτική στον Πούτιν επειδή δεν επισκέφθηκε την εμπόλεμη ζώνη.

Σημειώνεται πως ο ρώσος πρόεδρος θα απευθυνθεί προς τον ρωσικό λαό αύριο, σε ομιλία που θα αφορά “την τρέχουσα κατάσταση”, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία και της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης στη Ρωσία.

Παραδοσιακά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απευθύνει κάθε χρόνο διάγγελμα για την κατάσταση του έθνους στους Ρώσους βουλευτές, στο οποίο κάνει ανασκόπηση του περασμένου έτους και καθορίζει νέες στρατηγικές κατευθύνσεις. Ωστόσο, το 2022 η ομιλία ακυρώθηκε λόγω της επίθεσης του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα