Ταϊλάνδη: Συνταγματική μεταρρύθμιση μετά από μια νύχτα χάους

Ταϊλάνδη: Συνταγματική μεταρρύθμιση μετά από μια νύχτα χάους
Οι διαδηλωτές, ενόψει της δημοκρατικής μεταρρύθμισης του ταϊλανδέζικου συντάγματος, έριξαν βόμβες καπνού και μπογιά στην αστυνομία που απάντησε με αύρα νερού ανακατεμένο με χημικά. AP

Διαδηλωτές διακινδύνευσαν με ποινές φυλάκισης ζητώντας μεταρρύθμιση της μοναρχίας και περιορισμό των εξουσιών του Βασιλιά. Υπερψηφίστηκαν οι αλλαγές.

Το κοινοβούλιο της Ταϊλάνδης ψήφισε τις προτάσεις για συνταγματική μεταρρύθμιση, σήμερα Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, μια μέρα μετά την πιο βίαιη νύχτα στο πεντάμηνης διάρκειας κίνημα διαμαρτυρίας της χώρας, όπου χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά πυρομαχικά που τραυμάτισαν περισσότερους από 50 διαδηλωτές.

Ο πρωθυπουργός Prayut Chan-o-cha, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 2014, και οι υποστηρικτές του έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και έτσι οποιαδήποτε ψήφος για πραγματική συνταγματική αλλαγή – η οποία θα μπορούσε να περιορίσει τις δυνάμεις του στρατού και της μοναρχίας – είναι απίθανο να περάσει.

Καθώς οι νομοθέτες συζήτούσαν τις τροπολογίες την Τρίτη, διαδηλωτές που ζητούσαν συνταγματική μεταρρύθμιση συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο στην Μπανγκόκ, όπου συγκρούστηκαν με αστυνομικές και φιλο-μοναρχικές ομάδες. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αύρες νερού με χημικά για να διασκορπίσει τους διαδηλωτές που είχαν σπάσει συρμάτινα οδοφράγματα που τους χώριζαν από το κοινοβούλιο.

Τουλάχιστον δύο άτομα πυροβολήθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, όπως επιβεβαίωσε η αστυνομία σήμερα. Τουλάχιστον 55 άλλοι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, ανέφερε το ιατρικό κέντρο έκτακτης ανάγκης της Μπανγκόκ. οι περισσότεροι τραυματισμοί υπέστησαν σε μια νύχτα διαδηλώσεων από τις διαδηλώσεις που άρχισαν τον Ιούλιο. Το ιατρικό κέντρο δήλωσε ότι 32 άτομα τραυματίστηκαν από δακρυγόνα και 23 από άλλους τραυματισμούς.

Οι διαδηλωτές, ενόψει της δημοκρατικής μεταρρύθμισης του ταϊλανδέζικου συντάγματος, έριξαν βόμβες καπνού και μπογιά στην αστυνομία που απάντησε με αύρα νερού ανακατεμένο με χημικά. AP


“Δεν εφαρμόσαμε μέτρα που θεωρήθηκαν περιττά. Τα μέτρα που χρησιμοποιήθηκαν ταιριάζουν με τις συμπεριφορές των διαδηλωτών. Το μητροπολιτικό αστυνομικό γραφείο θα ήθελε να το επαναλάβει ότι δεν υπήρχαν λαστιχένιες σφαίρες. Λαστιχένιες σφαίρες δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησής μας χθες το βράδυ” δήλωσε η αστυνομία.

Για μήνες, διαδηλωτές υπό την ηγεσία της νεολαίας ζητούν αλλαγές στο σύνταγμα, λέγοντας ότι ευνοεί τη δύναμη του στρατού.

Το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας, το οποίο έχει προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για το κυβερνών ίδρυμα εδώ και δεκαετίες. Οι διαδηλωτές ζητούν τη διάλυση του κοινοβουλίου και την παραίτηση του Prayut. Οι διαδηλωτές έχουν επίσης σπάσει τα μακροχρόνια ταμπού και διακινδυνεύουν με ποινές φυλάκισης ζητώντας μεταρρύθμιση της μοναρχίας για τον περιορισμό των εξουσιών του Βασιλιά και διασφαλίζοντας ότι είναι υπόλογος στο σύνταγμα.

Το παλάτι δεν ανταποκρίθηκε στις διαμαρτυρίες. Αλλά νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Βασιλιάς Maha Maha Vajiralongkorn είπε στο CNN ότι “η Ταϊλάνδη είναι η χώρα του συμβιβασμού”.

Τι ψήφισε το Κοινοβούλιο για την μοναρχία

Τα μέλη της Γερουσίας της Ταϊλάνδης και της Βουλής των Αντιπροσώπων κλήθηκαν την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου να ψηφίσουν επτά προτάσεις που περιλάμβαναν βαθμούς μεταρρύθμισης στο σύνταγμα.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η αντιδημοκρατική εξουσία της Γερουσίας, της οποίας όλα τα μέλη της – επί του παρόντος 245 – επιλέγονται από τον στρατό της Ταϊλάνδης και έχουν την εξουσία ψήφου να διορίζουν τον πρωθυπουργό από κοινού με την βουλή.

Καμία από τις έξι προτάσεις δεν περιλάμβανε μεταρρύθμιση της μοναρχίας.

Η έβδομη πρόταση μεταρρύθμισης υποβλήθηκε από την ταϊλανδική ΜΚΟ κοινωνικής μεταρρύθμισης iLaw και έλαβε τεράστια υποστήριξη από διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας. Η πρότασή τους θα καταργήσει το ισχύον σύνταγμα και θα ανοίξει το δρόμο για την επανεγγραφή ενός νέου που θα καλύπτει κάθε κεφάλαιο, συμπεριλαμβανομένης της μοναρχίας.

Αύρες νερού και πλαστικές πάπιες

Η βία την Τρίτη ξεκίνησε όταν μια ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να σπάσει συρματοφράγματα γύρω από το κοινοβούλιο της Ταϊλάνδης.


Οι διαδηλωτές, ενόψει της δημοκρατικής μεταρρύθμισης του ταϊλανδέζικου συντάγματος, έριξαν βόμβες καπνού και μπογιά στην αστυνομία που απάντησε με αύρα νερού ανακατεμένο με χημικά. AP


Οι διαδηλωτές που φορούσαν πολύχρωμα αδιάβροχα, γυαλιά και καπέλα έριξαν βόμβες καπνού και μπογιά στην αστυνομία, η οποία απάντησε με αύρα νερού ανακατεμένο με χημικά για να απωθήσει τα πλήθη. Χαρακτηριστικό είναι ότι διαδηλωτές μετέφεραν φουσκωτές κίτρινες πάπιες και τις χρησιμοποιούσαν ως ασπίδες έναντι των αστυνομικών δυνάμεων.

Καθώς το χάος εκτυλλισόταν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου που βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Chao Phraya, αρκετοί βουλευτές αναχώρησαν από την περιοχή με βάρκες, σύμφωνα με το CNN.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα