Αφύσικες θερμοκρασίες στη Μόσχα – Οι υψηλότερες των τελευταίων 141 ετών

Αφύσικες θερμοκρασίες στη Μόσχα – Οι υψηλότερες των τελευταίων 141 ετών
Ούτε δείγμα χιονιού και υψηλές θερμοκρασίες στη Μόσχα τον Ιανουάριο του 2020 AP

Ιδιαίτερα ήπιο χειμώνα περνάει η πρωτεύουσα της Ρωσίας. Χιόνι ούτε για δείγμα ενώ η θερμοκρασία είναι υψηλότερη κατά 9,3 βαθμούς από τις συνηθισμένες για την εποχή.

Η μέση θερμοκρασία στη ρωσική πρωτεύουσα τον μήνα Ιανουάριο ήταν η υψηλότερη που έχει ποτέ καταγραφεί από την έναρξη των μετρήσεων πριν από 141 χρόνια, είπε την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο η ρωσική μετεωρολογική υπηρεσία.

«Η μέση θερμοκρασία που καταγράφηκε τον Ιανουάριο στη Μόσχα ανερχόταν στους περίπου 0 βαθμούς Κελσίου. Είναι 9,3 βαθμοί υψηλότερη από τις συνηθισμένες για την εποχή θερμοκρασίες» σημείωσε η Λουντμίλα Πάρσινα, μετεωρολόγος στο Rosguidromet.

Σύμφωνα με την επιστήμονα, το προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασιών καταγράφηκε το 2007.

Τα μετεωρολογικά αρχεία χρονολογούνται από το 1891 στη Ρωσία και από το 1879 στη Μόσχα.

Τον Ιανουάριο, το μέσο ύψος του χιονιού στη Μόσχα ήταν 7 εκατοστά, έναντι 32 συνήθως, σύμφωνα με το Rosguidromet.

Η ρωσική πρωτεύουσα διανύει αυτή τη στιγμή έναν χειμώνα παραδόξως ήπιο, που προκαλεί ανησυχία σε μια χώρα που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην κλιματική αλλαγή.

Τον Δεκέμβριο, ο υδράργυρος στη Μόσχα πέρασε τους 4 βαθμούς Κελσίου, την ώρα που η συνήθης θερμοκρασία είναι -6 βαθμοί Κελσίου.

Το φαινόμενο αυτό συνοδεύτηκε από την απουσία χιονιού, κάτι το αξιοσημείωτο δεδομένου ότι η Μόσχα καλύπτεται αυτήν την περίοδο από ένα παχύ στρώμα χιονιού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα