Θρίλερ με “δηλητηρίαση” της συζύγου του ουκρανού αρχικατασκόπου

Διαβάζεται σε 3'
Μαριάννα Μπουντάνοβα
Μαριάννα Μπουντάνοβα youtube

Θύμα δηλητηρίασης από βαρέα μέταλλα φέρεται να έπεσε η σύζυγος του επικεφαλής της κατασκοπείας της Ουκρανίας, Κιρίλο Μπουντάνοφ. Η κατάσταση της υγείας της.

Η σύζυγος του επικεφαλής της κατασκοπείας της Ουκρανίας, του αντιστράτηγου Κιρίλο Μπουντάνοφ, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μετά από δηλητηρίαση που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών έχει προκύψει από βαρέα μέταλλα, όπως επιβεβαίωσε πηγή των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών στο BBC.

Αρκετά ουκρανικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν νωρίτερα παρόμοιες πληροφορίες για την Μαριάννα Μπουντάνοβα, ενώ η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας δεν έχει σχολιάσει δημοσίως τις αναφορές. Στις αναφορές αυτές δεν κατονομάζεται η Ρωσία ως υπαίτια για την υποτιθέμενη επίθεση.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ukrainska Pravda της Ουκρανίας ανέφερε ότι αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών είχαν επίσης δηλητηριαστεί. Ωστόσο, δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι ο στρατηγός Μπουντάνοφ μπορεί να είχε γίνει στόχος.

Ο στρατηγός, ο οποίος ηγείται της Βασικής Διεύθυνσης Πληροφοριών (DIU) του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στον σχεδιασμό και ενίοτε στην εκτέλεση μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των ρωσικών δυνάμεων, μετά την εισβολή πλήρους κλίμακας της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Babel, ο οποίος την Τρίτη ήταν ο πρώτος που έκανε λόγο για δηλητηρίαση, δήλωσε ότι η κ. Μπουντάνοβα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αφού αισθάνθηκε αδιαθεσία για “παρατεταμένο χρονικό διάστημα”.

Επικαλούμενη δικές της πηγές στις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, η Babel δήλωσε ότι ολοκληρώνει τώρα μια σειρά θεραπείας και θα παρακολουθείται από τους γιατρούς.

Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με το είδος του βαρέος μετάλλου που θεωρείται ύποπτο για τη δηλητηρίασή της. Ωστόσο, ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι οι ουσίες αυτές “δεν χρησιμοποιούνται με κανέναν τρόπο στην καθημερινή ζωή ή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις”.

Η Ukrainska Pravda επικαλέστηκε αργότερα δικές της πηγές που ανέφεραν ότι η δηλητηρίαση επιβεβαιώθηκε μετά από εξετάσεις. Πιθανότατα της είχε δοθεί δηλητηριασμένο φαγητό, ανέφερε, αλλά τώρα “αισθάνεται καλύτερα” μετά την ολοκλήρωση μιας αρχικής θεραπείας.

Ανεξάρτητα, το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Unian ανέφερε ότι η πηγή του ανέφερε ότι η κ. Μπούντανοβα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στην Ουκρανία και όχι στο εξωτερικό.

Ποια είναι η Μαριάννα Μπουντάνοβα

Η Μαριάννα Μπουντάνοβα, γεννημένη το 1993 στο Κίεβο, έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην ψυχολογία. Αργότερα ασχολήθηκε με την πολιτική, εργαζόμενη ως σύμβουλος του δημάρχου του Κιέβου.

Το 2022, δήλωσε στο περιοδικό Elle ότι είχε επίσης εργαστεί ως εθελόντρια στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Κιέβου το 2015-17.

Τον Σεπτέμβριο, ο αντιστράτηγος Μπουντάνοφ, 37 ετών, δήλωσε στον ιστότοπο War Zone ότι ο ίδιος και η σύζυγός του έμεναν στο γραφείο του “από την εισβολή του Φεβρουαρίου” το 2022 για λόγους ασφαλείας.

“Είναι [η Μαριάννα] στην πραγματικότητα καθηγήτρια στην εθνική μας αστυνομική ακαδημία. Διδάσκει νομική ψυχολογία. Δεν αποτελεί πρόβλημα γι’ αυτήν, όπως θα μπορούσε να είναι για κάποιον άλλον”.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Διεύθυνσης Πληροφοριών Αντρίι Γιούσοφ δήλωσε στην Ukrainska Pravda νωρίτερα φέτος ότι περισσότερες από 10 απόπειρες δολοφονίας είχαν γίνει κατά του στρατηγού Budanov.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα