Tι τρώνε οι φάλαινες δολοφόνοι

Tι τρώνε οι φάλαινες δολοφόνοι
Oι φάλαινες δολοφόνοι είναι ιδιαίτερα κοινωνικές. Ζουν σε ομάδες και κυνηγούν όλες μαζί. iStock

Οι όρκες είναι κορυφαίοι θηρευτές που δρουν σε όλους τους ωκεανούς. Έως τώρα όμως, οι γνώσεις επί της διατροφής τους ήταν ελλιπείς. Όχι πια.

Οι όρκες είναι οι μεγαλύτερες φάλαινες και ζουν σε όλους τους ωκεανούς.

Το προσδόκιμο των αρσενικών είναι από 30 έως 60 χρόνια και των θηλυκών από 50 έως 90.

Είναι ιδιαίτερα κοινωνικές (ζουν σε ομάδες και κυνηγούν όλες μαζί) και ορισμένοι πληθυσμοί αποτελούνται από οικογένειες, με βάση τη γραμμή αίματος της μητέρας.

Οι μεμονωμένες φάλαινες τείνουν να μένουν στις γενέθλιες κοινωνίες τους.

Έχουν φωνητικές συμπεριφορές που είναι διαφορετικές ανά ομάδες (έχουν χαρακτηριστεί ως ‘εκδηλώσεις πολιτισμοί) και πολύπλοκες κυνηγετικές τεχνικές.

Εξ ου και τα έξυπνα αρπακτικά είναι πιο διάσημα ως το φάλαινες δολοφόνοι.

Θεωρούνται κορυφαίοι θηρευτές, αφενός γιατί δεν έχουν φυσικούς εχθρούς, αφετέρου τρέφονται ακόμα και με μεγάλους καρχαρίες. 

Υπάρχουν επιστήμονες που μελετούν τη διατροφή κορυφαίων θηρευτών των ωκεανών που αλλάζει ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο ζουν, καθώς το πόσο και το τι τρώνε μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας των οικοσυστημάτων.

Όπως εξήγησε μια ερευνήτρια στο Conversation “η κατανόηση για τη διατροφή των φαλαινών δολοφόνων παραμένει ελλιπής”. Για αυτό και με την ομάδα της ανέπτυξαν τεχνική που αποκαλύπτει πολλές λεπτομέρειες. Χρησιμοποίησαν δείγμα του δέρματος και του λίπους τους.

Στη δημοσίευση της έρευνας αναφέρθηκε ότι στο δυτικό τμήμα του Βόρειου Ατλαντικού, οι φάλαινες δολοφόνοι τρώνε κυρίως άλλες φάλαινες (όπως μεγάλες φάλαινες, μπελούγκα και ναρβάλες).

Οι φάλαινες δολοφόνοι στη Γροιλανδία προτιμούσαν τις φώκιες και στη Νορβηγία έδειξαν προτίμηση σε ψάρια όπως η ρέγκα.

Ένας τύπος στο Βορειοδυτικό Ειρηνικό τρώει αποκλειστικά ψάρια -κυρίως σολομό- και ένας άλλος κυρίως θαλάσσια θηλαστικά και καλαμάρια.

Οι ερευνητές σημείωσαν πως “αυτό που μας εξέπληξε περισσότερο ήταν το επίπεδο διακύμανσης μεταξύ μεμονωμένων διατροφών σε κάθε πληθυσμό.

Στον δυτικό Βόρειο Ατλαντικό, τα άτομα επικεντρώνονται είτε στα κητώδη (θαλάσσια θηλαστικά όπως τα μπελούγκα και τα ναρβάλια), είτε στις φώκιες.

Στη μέση του Βόρειου Ατλαντικού, οι φάλαινες δολοφόνοι τρέφονταν με όλα τα διαθέσιμα θηράματα. Και ως επί το πλείστον, οι φάλαινες δολοφόνοι του ανατολικού Βόρειου Ατλαντικού φαίνεται να ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε ψάρια. Αρκετές μεμονωμένες φάλαινες δολοφόνοι στη Νορβηγία και την Ισλανδία συμπληρώνουν τα ψάρια με θαλάσσια θηλαστικά”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα