Το FBI είχε προειδοποιήσει τις Αρχές για τους αδελφούς Ελ Μπακράουι πριν τις επιθέσεις

Το FBI είχε προειδοποιήσει τις Αρχές για τους αδελφούς Ελ Μπακράουι πριν τις επιθέσεις

Μια εβδομάδα πριν τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, το είχε προειδοποιήσει τις ολλανδικές αρχές για τη δράση των αδελφών Ελ Μπακράουι

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) είχε ενημερώσει την ολλανδική αστυνομία ότι οι δύο αδελφοί αναζητούνταν από τις βελγικές αρχές μία εβδομάδα προτού οι Ιμπραχίμ και Χάλιντ ελ Μπακράουι διαπράξουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας στις Βρυξέλλες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ολλανδίας.

Ο Αρντ φαν ντερ Στερ απάντησε εγγράφως στις ερωτήσεις που του υπέβαλαν Ολλανδοί νομοθέτες σχετικά με τα αδέλφια από το Βέλγιο, που σύμφωνα με τους εισαγγελείς συμμετείχαν στις επιθέσεις της 22ας Μαρτίου όπου σκοτώθηκαν 35 άνθρωποι, πέραν των δραστών.

Μια σειρά παραλείψεις και σφάλματα από τις αρχές ασφαλείας και τις μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου αποκαλύφθηκαν μετά τις επιθέσεις, όπως επίσης και η αδυναμία να υπάρξει αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των χωρών της Ευρώπης.

Ο Ιμπραχίμ απελάθηκε στην Ολλανδία από την Τουρκία τον Ιούλιο του 2015, ένα μήνα μετά τη σύλληψή του από την τουρκική αστυνομία σε περιοχή κοντά στη συριακή μεθόριο. Οι Ολλανδοί υποστηρίζουν πως όταν έφθασε στην χώρα τους, το όνομά του δεν συμπεριλαμβανόταν σε καμία «μαύρη λίστα», επομένως δεν συνελήφθη. Οι λόγοι για τους οποίους δεν απελάθηκε στο Βέλγιο δεν έχουν διευκρινιστεί.

«Την 16η Μαρτίου, το FBI ενημέρωσε την ολλανδική αστυνομία σχετικά με το γεγονός ότι οι βελγικές αρχές αναζητούσαν και τους δύο αδελφούς» έγραψε στην επιστολή ο Ολλανδός υπουργός.

Ο Φαν ντερ Στερ επισήμανε ότι το FBI είπε στους Ολλανδούς ότι ο Ιμπραχίμ αναζητείτο από τις βελγικές αρχές για το βεβαρημένο «εγκληματικό παρελθόν» του, ενώ ο Χάλεντ κατεζητείτο για «τρομοκρατία, εξτρεμισμό και στρατολόγηση».

Σε μια εκδοχή της επιστολής, που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα, ο υπουργός έγραψε ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ είχε ενημερώσει την Ολλανδία σχετικά με τους δύο αδελφούς, χωρίς να αναφέρει ότι καταζητούνταν στο Βέλγιο.

Αυτή η πληροφορία έγινε γνωστή σε μια συνάντηση μεταξύ των βελγικών και ολλανδικών αρχών την 17η Μαρτίου, τόνισε ο υπουργός.

Ωστόσο σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε ως απάντηση στην επιστολή του, η ομοσπονδιακή αστυνομία του Βελγίου αρνήθηκε ότι έγινε αναφορά στα αδέλφια στη συζήτηση της 17ης Μαρτίου, όταν ένας εκπρόσωπος της ολλανδικής αστυνομίας τους επισκέφθηκε.

Συζητήθηκε ένα περιστατικό με πυροβολισμούς που σημειώθηκε στις Βρυξέλλες την 15η Μαρτίου, όπου έπεσε νεκρός ένας ισλαμιστής ένοπλος, ωστόσο δεν υπήρξε αναφορά στην έκθεση του FBI, υπογραμμίζει η βελγική αστυνομία σε μια ανακοίνωση.

Το ολλανδικό κοινοβούλιο πρόκειται αργότερα σήμερα να συζητήσει σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας που η Ολλανδία πρέπει να λάβει ως απάντηση στις επιθέσεις, στις οποίες σκοτώθηκαν τρεις Ολλανδοί υπήκοοι.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βρυξέλλες: Ο καμικάζι του μετρό παρίστανε πρώην παίχτη της Ίντερ

Αποκάλυψη των ιταλικών Αρχών: Ο Μπακράουι πέρασε από την Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015

Βρυξέλλες: Βίντεο του τρίτου υπόπτου για τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο

Νέο φιάσκο. Ελεύθερος ο τρίτος ύποπτος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες

SHARE:

24Media Network