Το Ιράν απειλεί τη Σαουδική Αραβία μετά την εκτέλεση του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη

Το Ιράν απειλεί τη Σαουδική Αραβία μετά την εκτέλεση του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη

"Σοβαρές ανησυχίες" εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την εκτέλεση του σέιχ Νιμρ αλ-Νιμρ. Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε συνολικά 47 ανθρώπους που είχαν καταδικασθεί για "τρομοκρατία", ανάμεσά τους και τον σιίτη θρησκευτικό ηγέτη. Η Τεχεράνη απείλησε το Ριάντ ότι θα πληρώσει "υψηλό τίμημα" για την εκτέλεση αυτή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σήμερα "σοβαρές ανησυχίες" μετά την εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ.

"Η ιδιαίτερη περίπτωση του σέιχ Νιμρ αλ-Νιμρ προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την ελευθερία της έκφρασης και τον σεβασμό των ατομικών και των βασικών πολιτικών δικαιωμάτων, που πρέπει να γίνονται σεβαστά σε όλες τις περιπτώσεις, περιλαμβανομένου του πλαίσιου του αγώνα κατά της τρομοκρατίας", δηλώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε συνολικά 47 ανθρώπους που είχαν καταδικασθεί για "τρομοκρατία", ανάμεσά τους και τον σιίτη θρησκευτικό ηγέτη, προκαλώντας αποτροπιασμό στον σιιτικό κόσμο και κυρίως στο Ιράν. Η Τεχεράνη απείλησε το Ριάντ ότι θα πληρώσει "υψηλό τίμημα" για την εκτέλεση αυτή.

"Η περίπτωση αυτή έχει τη δυναμική περαιτέρω ανάφλεξης των θρησκευτικών εντάσεων που έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλη ζημία στην περιοχή, με επικίνδυνες συνέπειες", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί το βασίλειο του Κόλπου "να προωθήσει τη συμφιλίωση ανάμεσα στις διαφορετικές κοινότητες" που την συνθέτουν και ζητεί από όλες τις πλευρές να επιδείξουν "αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα".

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επαναλαμβάνει την αντίθεση της ΕΕ στην θανατική ποινή, ιδιαίτερα στην περίπτωση των ομαδικών εκτελέσεων.

Ο σέιχ Νιμρ αλ-Νιμρ ήταν 56 ετών, σφοδρός επικριτής της σουνιτικής δυναστείας των αλ-Σαούντ και ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος διαμαρτυρίας και αμφισβήτησης του 2011, που εκδηλώθηκε στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, όπου ζει η σιιτική κοινότητα, ταυτόχρονα με το ξέσπασμα της αραβικής άνοιξης στις αραβικές χώρες.

Οι 47 εκτελέσεις ήταν οι πρώτες που έκανε η χώρα για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε. Πέρυσι θανατώθηκαν 157 άνθρωποι, ενενήντα περισσότεροι σε σχέση με το 2014.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν καταδικάζει την εκτέλεση του αλ-Νιμρ

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ απέτισε φόρο τιμής με μήνυμά του στο Twitter στον σέιχ Νιμρ αλ-Νιμρ, που εκτελέσθηκε σήμερα από τη Σαουδική Αραβία, προσθέτοντας τη δική του φωνή στη διεθνή κατακραυγή.

"Awakening is not suppressible" (Η έγερση δεν μπορεί να κατασταλεί), γράφει ο Αλί Χαμενεΐ σε μήνυμα που συνοδεύεται από τη φωτογραφία του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη.

Στην ιστοσελίδα του Αλί Χαμενεΐ έχει αναρτηθεί επίσης εικόνα-κολάζ που ταυτίζει τη Σαουδική Αραβία με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος... και οι δύο εκτελούν τους αντιπάλους τους.

Στη Βαγδάτη, ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι καταδίκασε την εκτέλεση του αλ-Νιμρ λέγοντας ότι θα έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια της περιοχής.

Με δήλωσή του που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook ο ιρακινός πρωθυπουργός λέει ότι το φίμωμα των φωνών και η εκτέλεση αντιπάλων "δεν θα οδηγήσει σε τίποτε άλλο παρά σε παραπάνω καταστροφή" και προσθέτει ότι η είδηση της εκτέλεσης του αλ-Νιμρ του προκάλεσε "έντονο σοκ".

"Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και τον κοινωνικό ιστό των λαών της περιοχής", γράφει ο αλ-Αμπάντι.

Η Χεζμπολάχ χαρακτηρίζει «δολοφονία» τον αποκεφαλισμό του Νιμρ

H Χεζμπολάχ (το «Κόμμα του Θεού», η σιιτική στρατιωτική και πολιτική οργάνωση με βάση το Λίβανο) αναφέρει ότι η Σαουδική Αραβία δολοφόνησε τον Νιμρ. Σύμφωνα με μήνυμα της Xεζμπολάχ στoν επίσημο τηλεοπτικό σταθμό της οργάνωσης «Al Manar», ο πραγματικός λόγος της εκτέλεσης του Νιμρ, ήταν ότι απαίτησε τα δικαιώματα ενός καταπιεσμένου λαού». H Χεζμπολάχ αναφερεται προφανώς, στην σιιτική μειονότητα της Σαουδικής Αραβίας. Επίσης, στο ίδιο τηλεοπτικό μήνυμα, επέρριψε ευθύνες στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

Το Ανώτατο Σιιτικό Συμβούλιο του Λιβάνου καταδίκασε την εκτέλεση ενός εξέχοντα σιίτη ιερωμένου στη Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι ήταν ένα "μεγάλο λάθος". "Η εκτέλεση του σεϊχη Νιμρ ήταν μια εκτέλεση της λογικής, της μετριοπάθειας και του διαλόγου", ανέφερε σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου, σεΐχης Αμπντέλ Αμίρ Καμπαλάν.

Στην Υεμένη, το κίνημα των Χούτι θρηνεί ως "ιερό πολεμιστή" τον σιίτη ιερωμένο που εκτελέστηκε στη Σαουδική Αραβία. "Η οικογένεια Αλ Σαούντ εκτέλεσε σήμερα τον ιερό πολεμιστή, τον μεγάλο ιερωμένο Νιμρ Μπακρ αλ-Νιμρ έπειτα από μια δίκη-παρωδία... που παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα". Στο μεταξύ η Σαουδική Αραβία, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, ανακοίνωσε τη λήξη της εκεχειρίας που είχε επιβάλλει από τις 15 Δεκεμβρίου του 2016 με τους πολεμιστές του κινήματος. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει τη νομιμότητα στην Υεμένη.

(Με πληροφορίες από: ΑΜΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Εκτελέστηκαν 47 κρατούμενοι για τρομοκρατία στη Σαουδική Αραβία

SHARE:

24Media Network