Το λεξικό Merriam-Webster δημοσίευσε τη λέξη της χρονιάς

Το λεξικό Merriam-Webster δημοσίευσε τη λέξη της χρονιάς
/ Getty Images/iStockphoto

Το λεξικό της εταιρείας Merriam-Webster δημοσίευσε τη λέξη της χρονιάς, το gaslighting, που σημαίνει απόπειρα χειραγώγησης κάποιου

Όταν ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας Patrick Hamilton έγραψε το 1938 το Gas Light, δεν ήξερε πόσο συχνά θα χρησιμοποιούνταν η λέξη αυτή στον 21ο αιώνα.

Το Merriam-Webster, ο παλαιότερος εκδότης λεξικών της Αμερικής, επέλεξε τη λέξη “gaslighting” ως τη λέξη της χρονιάς για το 2022.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι αναζητήσεις στην ιστοσελίδα της για τη λέξη αυξήθηκαν κατά 1.740% το 2022.

Τι είναι το Gaslighting

Gaslighting είναι η πράξη ή η πρακτική της κατάφωρης παραπλάνησης κάποιου, ειδικά για δικό του όφελος.

“Σε αυτή την εποχή της παραπληροφόρησης – των “ψεύτικων ειδήσεων”, των θεωριών συνωμοσίας, των τρολ του Twitter και των βαθιών απομιμήσεων – το gaslighting έχει αναδειχθεί ως μια λέξη για την εποχή μας”, ανέφερε η Merriam-Webster σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα.

Περιέργως, το ενδιαφέρον αναζήτησης για τη λέξη δεν καθοδηγήθηκε από κάποιο μεμονωμένο γεγονός, δήλωσε ο αρχισυντάκτης της εταιρείας στο Associated Press.

“Ήταν μια λέξη που αναζητούνταν συχνά κάθε μέρα του έτους”, δήλωσε ο Peter Sokolowski στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το Gaslighting προέρχεται από το θεατρικό έργο του Hamilton της βικτοριανής εποχής που διαδραματίζεται στο Λονδίνο και αφορά έναν γάμο της μεσαίας τάξης που βασίζεται σε ψέματα και εξαπάτηση.

Ο πρωταγωνιστής Τζακ Μάνινχαμ προσπαθεί να πείσει τη σύζυγό του Μπέλα ότι τρελαίνεται, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι φαντάζεται το σβήσιμο του φωτός του γκαζιού στο σπίτι τους.

Το έργο διασκευάστηκε δύο φορές για την οθόνη: στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1940 και στη συνέχεια στις ΗΠΑ το 1944. Η αμερικανική εκδοχή, στην οποία πρωταγωνιστεί η Ίνγκριντ Μπέργκμαν, κέρδισε δύο βραβεία Όσκαρ και διατηρείται στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των ΗΠΑ ως έργο “πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντικό”.

Αλλά όπως σημειώνει το Merriam-Webster, ενώ ο όρος αναφερόταν κυρίως στην ψυχολογική χειραγώγηση τον 20ό αιώνα, η σύγχρονη χρήση του οφείλεται στην “τεράστια αύξηση των καναλιών και των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται για την παραπλάνηση” των ανθρώπων, ιδίως σε προσωπικά και πολιτικά πλαίσια.

Οι άλλες, περιζήτητες λέξεις για το 2022

Την Τρίτη (29/11), η εταιρεία σημείωσε αρκετές άλλες λέξεις που ήταν μεταξύ των πιο περιζήτητων φέτος. Αυτές είναι οι εξής:

  • oligarch
  • omicron
  • codify
  • LGBTQIA
  • sentient
  • loamy
  • raid
  • queen consort

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα