Το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας τρομάζει τις ΗΠΑ

Κινεζικά βαλλιστικά βλήματα.
Κινεζικά βαλλιστικά βλήματα. @2021 AP/ANDY WONG

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Αμερικανική Κυβέρνηση για την ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας, ζητάει τη συνεργασία με το Πεκίνο, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές εντάσεις.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι η ταχεία ενίσχυση των πυρηνικών δυνάμεων της Κίνας προκαλεί ανησυχία στην Ουάσινγκτον. Κάλεσαν το Πεκίνο να συνεργαστεί «σε πρακτικά μέτρα για τη μείωση των κινδύνων από μια αποσταθεροποιητική κούρσα εξοπλισμών».

Κίνα είναι πλέον δύσκολο να κρύψει την αύξηση του πυρηνικού οπλοστασίου της. Διαφαίνεται πως το Πεκίνο αποκλίνει από την πυρηνική στρατηγική που στηρίζονταν στην ελάχιστη αποτροπή και την οποία ακολουθούσε για δεκαετίες", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε.

Σε ερώτηση σχετική με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «The Washington Post», σύμφωνα με το οποίο η Κίνα έχει αρχίσει την κατασκευή περισσότερων από 100 πυραυλικών σιλό, σε μία ερημική περιοχή στο δυτικό τμήμα της χώρας, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε "οι αναφορές αυτές, αλλά και άλλες εξελίξεις, αφήνουν να εννοηθεί ότι το κινεζικό πυρηνικό οπλοστάσιο θα αυξηθεί πιο γρήγορα, αλλά και σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό που ίσως αναμένονταν προηγούμενα. Η αύξηση αυτή είναι ανησυχητική. Εγείρει ερωτήσεις σχετικά με τις προθέσεις της Κίνας. Για εμάς, δίνει έμφαση στη σημασία της αναζήτησης πρακτικών μέτρων για τη μείωση των πυρηνικών κινδύνων".

«Ενθαρρύνουμε το Πεκίνο να συνεργαστεί μαζί μας σε πρακτικά μέτρα για τη μείωση των κινδύνων από αποσταθεροποιητικές κούρσες εξοπλισμών -- εν δυνάμει αποσταθεροποιητικές εντάσεις».

Πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο λόγος που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δώσει προτεραιότητα στη στρατηγική σταθερότητα στις συνομιλίες του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι «η ίδια λογική θα εφαρμοστεί και στην προσέγγιση με μία άλλη πυρηνική δύναμη, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας».

Ο Πράις ενημέρωσε ότι έχει γνώση επί των δηλώσεων του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, κατά την τελετή για την 100η επέτειο από την ίδρυση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ωστόσο δεν θα προχωρήσει «σε επιμέρους σχολιασμό».

Τι είπε ο Πρόεδρος της Κίνας

Ο πρόεδρος Σι προειδοποίησε ότι ξένες δυνάμεις που προσπαθούν να εκφοβίσουν την Κίνα «θα σπάσουν τα κεφάλια τους» και δεσμεύθηκε να ενισχύσει τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις. Υποσχέθηκε επίσης, την «επανένωση» με την Ταϊβάν και ότι θα διασφαλιστεί η κοινωνική σταθερότητα στο Χονγκ Κονγκ, παράλληλα με την προστασία της κινεζικής ασφάλειας και κυριαρχίας.

Το άρθρο της «The Washington Post» επικαλέστηκε επίσης, εμπορικές δορυφορικές φωτογραφίες και ανάλυση από το κέντρο σπουδών για τη μη διάδοση των πυρηνικών The James Martin Center for Nonproliferation Studies, που βρίσκεται στο Μοντερέι της Καλιφόρνιας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα 119 σχεδόν πανομοιότυπα εργοτάξια έχουν χαρακτηριστικά που είναι όμοια με αυτά υφιστάμενων εγκαταστάσεων εκτόξευσης, για το υπάρχον κινεζικό οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές.

Αναφορά του Πενταγώνου προς το Κογκρέσο, του 2020, εκτίμησε ότι το απόθεμα πυρηνικών κεφαλών της Κίνας «είναι μεταξύ 200 και 250» ενώ εκτιμάται ότι αυτό τουλάχιστον θα διπλασιαστεί, καθώς το Πεκίνο αυξάνει και εκσυγχρονίζει τις ένοπλες δυνάμεις του.

Αναλυτές δηλώνουν ότι οι ΗΠΑ έχουν περίπου 3.800 πυρηνικές κεφαλές και, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, οι 1.357 από αυτές ήταν ανεπτυγμένες την 1η Μαρτίου.

Η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένα καλέσει την Κίνα και τη Ρωσία να την ακολουθήσουν σε μία συμφωνία για τον έλεγχο των όπλων και ο αρμόδιος για τον αφοπλισμό Αμερικανός πρεσβευτής δήλωσε το Μάιο ότι το Πεκίνο αντιστέκεται σε αυτό, παρά τη «δραματική» αύξηση του οπλοστασίου του.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι το οπλοστάσιο της είναι πολύ μικρό συγκρινόμενο με αυτά των ΗΠΑ και της Ρωσίας και ότι είναι έτοιμη για τη διεξαγωγή διμερών διαλόγων για τη στρατηγική ασφάλεια «στη βάση του ισότιμου και αμοιβαίου σεβασμού».

Ειδικοί στη μη διάδοση των πυρηνικών οπλοστασίων δήλωσαν φέτος ότι η προσπάθεια της Κίνας για την παραγωγή καυσίμου για μία νέα γενιά πυρηνικών αντιδραστήρων θα αποδώσει μεγάλες ποσότητες πυρηνικών υλικών, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Κίνα, Τζο Μπάιντεν, Πούτιν
SHARE:

24Media Network