Τουρκία: Έως και 35 χρόνια κάθειρξη για τον δημοσιογράφο Τζαν Ντουντάρ

Τουρκία: Έως και 35 χρόνια κάθειρξη για τον δημοσιογράφο Τζαν Ντουντάρ
Τζαν Ντουντάρ AP

Ο Τζαν Ντουντάρ είναι αντιμέτωπος με έως και 35 χρόνια κάθειρξης. Ο δημοσιογράφος κατηγορείται για τρομοκρατία και κατασκοπεία, ύστερα από μια αποκάλυψη για τουρκική MIT.

Τούρκοι εισαγγελείς ζήτησαν να επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και τριάντα πέντε ετών στον Τζαν Ντουντάρ, δημοσιογράφο που έχει καταφύγει στη Γερμανία από το 2016 εξαιτίας των ποινικών διώξεων σε βάρος του, καθώς τον βαρύνουν κατηγορίες για τρομοκρατία και κατασκοπεία, δήλωσε συνήγορός του στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο Ντουντάρ κατηγορείται για υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης και «στρατιωτική ή πολιτική κατασκοπεία», επιβεβαίωσε ο συνήγορος, ο Αμπάς Γιαλτσίν. Η δίκη του προγραμματίζεται να αρχίσει την 4η Δεκεμβρίου.

Η δίωξη του δημοσιογράφου σχετίζεται με την αποκάλυψη, το 2015, από την εφημερίδα Cumhuriyet ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MİT έστελνε φορτία όπλων σε ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία.

Ο Ντουντάρ ήταν τότε διευθυντής της Τζουμχουριέτ.

Ο τούρκος δημοσιογράφος, που θα δικαστεί εκ νέου ερήμην, αντιμετωπίζει σειρά ποινικών διώξεων στην πατρίδα του. Έχει ήδη καταδικαστεί για την αποκάλυψη κρατικών μυστικών.

Την περασμένη εβδομάδα, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης χαρακτήρισε τον Ντουντάρ φυγά και διέταξε να κατασχεθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του στην Τουρκία, επειδή δεν τήρησε την προθεσμία που του είχε δοθεί να επιστρέψει στη χώρα από τη Γερμανία.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χθες Τετάρτη, ο Τζαν Ντουντάρ αμφισβήτησε το σκεπτικό των κατηγοριών σε βάρος του για κατασκοπεία.

«Ώστε λοιπόν είμαι τόσο ατζαμής κατάσκοπος που δημοσίευσα τις πληροφορίες που απέσπασα στο πρωτοσέλιδο (…) αντί να τις στείλω στις ξένες υπηρεσίες», σχολίασε ειρωνικά, μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος μέσω Twitter.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα