Τουρκία: Ανεξέλεγκτα τα κυκλώματα που διακινούν πλαστά διαβατήρια σε πρόσφυγες

Τουρκία: Ανεξέλεγκτα τα κυκλώματα που διακινούν πλαστά διαβατήρια σε πρόσφυγες
Κυκλώματα διακινούν πλαστά διαβατήρια σε πρόσφυγες και μετανάστες AP

Πόσο εύκολο είναι να αποκτήσει κανείς ένα πλαστό διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην "μαύρη αγορά" που εκμεταλλεύεται πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία; Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, πολύ.

Η έξαρση του προσφυγικού τα τελευταία χρόνια οδήγησε στην αποκάλυψη πολλών κυκλωμάτων που διακινούν παράνομα πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και πωλούν πλαστά έγγραφα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το αζημίωτο. Παρά τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών αρχών για καλύτερο έλεγχο των προσφυγικών ροών, τα “πλοκάμια” αυτών των κυκλωμάτων φαίνεται πως είναι απλωμένα παντού. Στην Τουρκία, παρά τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό, οι τουρκικές αρχές αδυνατούν να ελέγξουν τα κυκλώματα που διακινούν πλαστά ή κλεμμένα έγγραφα. Ρεπορτάζ του BBC, αποδεικνύει πόσο εύκολο και γρήγορο είναι να αποκτήσει κανείς πρόσβαση σε αυτούς τους “μεσάζοντες” και τις υπηρεσίες τους. Χρειάζεται μόνο μια σύνδεση στο Ίντερνετ και – φυσικά – αρκετά χρήματα…

Η δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου χρειάστηκε λιγότερο από δέκα ώρες προκειμένου να αγοράσει ένα πλαστό διαβατήριο. Όπως αναφέρει, υπάρχουν άπειρες ομάδες στο Facebook, για την παράνομη διακίνηση ευρωπαϊκών διαβατηρίων, εγγράφων και ταυτοτήτων της ΕΕ. Η ίδια μάλιστα επέλεξε να χρησιμοποιήσει για το ρεπορτάζ της μια ομάδα που αριθμεί πάνω από 5.000 μέλη.

Στο αίτημα που έστειλε για διαβατήρια για ένα ζευγάρι ηλικίας περίπου τριάντα ετών, δέχθηκε πάνω από δέκα απαντήσεις σε λιγότερο από δύο ώρες. Η ίδια έκλεισε ραντεβού στον “μεσολαβητή” μαζί με έναν συνεργάτη της, υποδυόμενοι ένα ζευγάρι από τη Συρία. Στην προκειμένη, ο άνθρωπος με τον οποίο ήρθαν σε επαφή φαίνεται να καυχιέται ότι διαθέτει “100% αυθεντικά διαβατήρια”. Όπως τους λέει χαρακτηριστικά, “όπου κι αν τα χρησιμοποιήσετε δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα”. Αρκεί να μοιάζει με τον άνθρωπο στη φωτογραφία, συμπληρώνει… Υποστηρίζει ότι τα διαβατήρια όλα “αγοράστηκαν” από μετανάστες που έφυγαν από την Ευρώπη.

Η δημοσιογράφος αγόρασε ένα “μπλε διαβατήριο”, όπως ονομάζονται τα ταξιδιωτικά έγγραφα για τους πρόσφυγες στη Γερμανία. “Δεν το πίστευα πόσο εύκολο είναι” αναφέρει.

Το έγγραφο που απέκτησε, της επιτρέπει να ταξιδεύει ελεύθερα σε οποιαδήποτε χώρα της ζώνης Σένγκεν. Η ίδια, επέλεξε να “ταξιδέψει” στη Γερμανία και να παραδώσει το διαβατήριο στους Γερμανούς αξιωματούχους που έχουν αναλάβει την πάταξη αυτού του φαινομένου, οι οποίοι παραδέχθηκαν ότι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου, δίχως την αναμενόμενη επιτυχία.

Σύλληψη αρχιφύλακα για πλαστά έγγραφα στη Λέσβο

Ένας αρχιφύλακας της Ελληνικής Αστυνομίας και δυο υπήκοοι Καμερούν, αιτούντες άσυλο, συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη με τη διαδικασία του αυτοφώρου, κατηγορούμενοι σε βαθμό κακουργήματος, για συμμετοχή σε κύκλωμα πλαστότητας εγγράφων και διευκόλυνσης μετακίνησης αλλοδαπών.

Όπως προέκυψε, οι δύο υπήκοοι Καμερούν συμμετείχαν σε κύκλωμα που εφοδίαζε αλλοδαπούς αιτούντες άσυλο, με πλαστά έγγραφα που έρχονταν από την Αθήνα. Σκοπός η διευκόλυνση της αναχώρησης τους από τη Λέσβο, αφού τα πλαστά έγγραφα αφορούσαν τη δυνατότητα μετακίνησης τους χωρίς γεωγραφικό περιορισμό.

Σημειώνεται ότι ο αστυνομικός, σε συνεργασία με μέλη του κυκλώματος, διευκόλυνε στο αεροδρόμιο, όπου υπηρετούσε, την αναχώρηση των αλλοδαπών προς την Αθήνα, έναντι χρηματικής αμοιβής.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ σε βάρος του αστυνομικού κινήθηκε η διοικητική διαδικασία στο πλαίσιο της πειθαρχικής δικαιοδοσίας. Την υπόθεση χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα