Τουρκία: Εκλογές με απειλές για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο εντός καλοκαιριού

Γεώτρηση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο
Γεώτρηση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο ASSOCIATED PRESS

"Μεγάλες προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι δεν θα χαθεί το momentum, καταβάλει η Τουρκία", σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της χώρας - Ανησυχίες διατυπώνονται από την πλευρά της Κύπρου για την πολιτική Ερντογάν

Έτοιμη να ξεκινήσει την πρώτη της γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο είναι η Τουρκία. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της χώρας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, αυτό πρόκειται να γίνει μέσα στο καλοκαίρι, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

"Καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χαθεί το momentum" τόνισε ο Αλμπαϊράκ, μιλώντας για τις κινήσεις της Τουρκίας στο πλαίσιο της ενεργειακής και μεταλλευτικής πολιτικής.

ADVERTISING

Οι φυσικοί πόροι στην ανατολική Μεσόγειο έχουν προκαλέσει τριβές τους τελευταίους μήνες μεταξύ της ελληνοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας. Πριν λίγους μήνες η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκίνησε διερευνητικές δραστηριότητες γεώτρησης, με τους Τουρκοκύπριους να αντιδρούν έντονα, υποστηρίζοντας ότι οι φυσικοί πόροι του νησιού πρέπει να αξιοποιηθούν από κοινού για να εξασφαλιστούν ίσα δικαιώματα για τις δύο πλευρές.

Το γεωτρύπανο DeepSea Metro 2

Η Τουρκία πρόσφατα αγόρασε το γεωτρύπανο DeepSea Metro 2, έναντι 200 εκατομμυρίων δολαρίων, και είναι θέμα χρόνου να εκδηλώσει μια νέα προκλητική ενέργεια. Σύμφωνα με κυπριακές πηγές ένας πιθανός χρόνος για γεώτρηση είναι αρχές Ιουλίου, αμέσως μετά τις τουρκικές εκλογές.

Θα γίνει, λένε οι πληροφορίες με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης κυπριακού αερίου στην Αίγυπτο. Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στο τέλος Ιουνίου και η Άγκυρα ετοιμάζει αντίδραση, προτάσσοντας τον ισχυρισμό πως δεν μπορεί η Λευκωσία να αξιοποιεί το φυσικό αέριο χωρίς τους Τουρκοκύπριους.

Ένα δεύτερο σενάριο είναι η αποστολή του DeepSea Metro 2 να γίνει ταυτόχρονα με την κάθοδο του γεωτρύπανου της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobil για να τρυπήσει στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το γεγονός μάλιστα ότι επιδεινώθηκαν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις μετα την πρόταση για ακύρωση της συμφωνίας για τα F-35, μπορεί να οδηγήσει τον Ταγίπ Ερντογάν να πάρει αυτή την απόφαση ως αντίποινα στις ΗΠΑ.

Που θέλει να "τρυπήσει" η Άγκυρα

Το πού θα προχωρήσει η Τουρκία τις έρευνες είναι ακόμη άγνωστο. Πληροφορίες από την Κύπρο λένε ότι εξετάζεται η περιοχή κοντά στον Απόστολο Ανδρέα, όπου βρίσκεται και το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός. Το τουρκικό ερευνητικό έχει δεσμεύσει την περιοχή για έρευνες από την 9η Απριλίου μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Η δεύτερη περιοχή που εξετάζεται είναι δυτικά της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα. Η επιλογή αυτής της περιοχής συνδέεται με προσπάθειες που καταβάλλει εδώ και χρόνια η Άγκυρα για επιβολή τετελεσμένων και γι’ αυτό κατέθεσε και εγγράφως τη θέση της σε Ηνωμένα Έθνη και Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημειώνεται συναφώς ότι η Τουρκία ισχυρίζεται σε διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ και Ε.Ε.) ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18”E.». Η ανάγνωση δε επί χάρτου του γεωγραφικού μήκους που προβάλλει η τουρκική πλευρά, δείχνει ότι η γραμμή αυτή ουσιαστικά εφάπτεται του δυτικού άκρου της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Ερντογάν, Κύπρος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ενεργειακά και τουρκικές προκλήσεις στη συζήτηση Κοτζιά - Χριστοδουλίδη

Κύπρος: Έτοιμη να βγάλει γεωτρύπανο για έρευνες η Άγκυρα

Κύπρος: Έφτασε στο οικόπεδο 10 το σκάφος της Exxon Mobil

SHARE:

24Media Network