Τουρκία: Η απόφαση Τραμπ θα βυθίσει την περιοχή σε "φωτιά χωρίς τέλος"

Τσαβούσογλου, Γιλντιρίμ και Μποσντάγ κατά της απόφασης Τραμπ - Καταδικάζει και η Συρία

Θέση κατά της απόφασης Τραμπ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ πήραν με δηλώσεις τους κουρυφαία στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ,  έκρινε ως "παράνομη" την απόφαση του Ντ. Τραμπ. Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κορεάτη ομόλογό του, ανέφερε χαρακτηριστικά: "Πρόκειται για παράνομη ενέργεια που θα καταστήσει ακόμη πιο δυσεπίλυτο το υπάρχον πρόβλημα. Το να μην προχωρήσει σε σχετική δήλωση ο Πρόεδρος των ΗΠα είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή και την παγκόσμια ειρήνη".

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τη μεριά του, δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν "σοβαρό λάθος" για τις Ηνωμένες Πολιτείες να μεταφέρουν στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία τους στο Ισραήλ και ότι προειδοποίησε σχετικά τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Πριν από την συνάντησή του με τον Τίλερσον στην έδρα του ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: "Θα ήταν σοβαρό λάθος (να μεταφερθεί η πρεσβεία των ΗΠΑ). Κάτι τέτοιο δεν θα έφερνε σταθερότητα ... αλλά μάλλον χάος και αστάθεια".

"Ολόκληρος ο κόσμος είναι εναντίον", τόνισε προσθέτοντας πως έχει ήδη πει στον Τίλερσον πώς αισθάνεται και θα το επαναλάβει στη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποσντάγ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου θα βυθίσει την περιοχή και τον κόσμο «σε μια φωτιά χωρίς τέλος».

«Με την κήρυξη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας παραβλέπεται η ιστορία και η αλήθεια της περιοχής, είναι μια μεγάλη αδικία/ βαρβαρότητα, έλλειψη διορατικότητας, τρέλα/ απερισκεψία, πρόκειται να βυθίσει την περιοχή και τον κόσμο σε μια φωτιά χωρίς διαφαινόμενο τέλος», προειδοποίησε ο Μποσντάγ στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Καλώ τους πάντες να ενεργήσουν λογικά, να σεβαστούν τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει και να συμπεριφερθούν συνετά, να αποφύγουν να θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη για χάρη εσωτερικών πολιτικών ή άλλων λόγων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο SANA.

«Η κίνηση αυτή αποτελεί το αποκορύφωμα του εγκλήματος της αρπαγής της Παλαιστίνης και του εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού», τόνισε μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας.

«Η Συρία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επιθυμία του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει (…) την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της ισραηλινής κατοχής», πρόσθεσε.

Πηγή:ΑΜΠΕ,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιερουσαλήμ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πάπας για Ιερουσαλήμ: Θεμελιώδης η αναγνώριση των δικαιωμάτων όλων στους Αγίους Τόπους

Παγκόσμια ανησυχία με την απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Στα άκρα ο Τραμπ: Διάγγελμα αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα

SHARE:

24Media Network