Τραμπ: Αίρει τους περιορισμούς στη χρήση ναρκών κατά προσωπικού

Τραμπ: Αίρει τους περιορισμούς στη χρήση ναρκών κατά προσωπικού
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική εκδήλωση στην Αϊόβα AP

Οι περιορισμοί για τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού από τον αμερικανικό στρατό ίσχυαν από το 2014. "Οι προηγμένες νάρκες είναι σημαντικό εργαλείο για τον στρατό", δηλώνει ο υπουργός Άμυνας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι αίρει τους περιορισμούς που ισχύουν από το 2014 σε ό,τι αφορά τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού από τον αμερικανικό στρατό.

«Αυτή η νέα πολιτική θα επιτρέπει στη στρατιωτική διοίκηση να χρησιμοποιεί, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, προηγμένες και όχι μόνιμες νάρκες κατά προσωπικού», κατασκευασμένες κατά τρόπο ώστε να προκαλούν περιορισμένα τραύματα στους αμάχους αλλά και στις συμμαχικές δυνάμεις, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο Τραμπ αναθεωρεί έτσι την πολιτική που είχε υιοθετήσει ο προκάτοχός του, ο Δημοκρατικός Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε αποφασίσει να τηρήσουν εν μέρει οι ΗΠΑ τη Σύμβαση της Οτάβας για την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού. Η Σύμβαση αυτή έχει επικυρωθεί από 164 χώρες και απαγορεύει τη χρήση, την αποθήκευση, την παραγωγή ή τη μεταφορά τέτοιων ναρκών οι οποίες θάβονται στο έδαφος και εκρήγνυται όταν κάποιος τις πατήσει.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει αυτή τη Σύμβαση όμως από το 1991 χρησιμοποίησαν τέτοιες νάρκες μόνο μία φορά, το 2002 στο Αφγανιστάν.

Ο Ομπάμα είχε απαγορεύσει τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού παντού, εκτός από την κορεατική χερσόνησο, όπου ο αμερικανικός στρατός διατηρούσε το δικαίωμα να τις τοποθετεί.

Ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ χαιρέτισε τη νέα πολιτική του προέδρου Τραμπ. «Οι νάρκες κατά προσωπικού είναι ένα σημαντικό εργαλείο που οι δυνάμεις μας πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους για να διασφαλίσουν την επιτυχία της αποστολής τους», είπε στους δημοσιογράφους.

Με τις νάρκες νέας τεχνολογίας «πιστεύω ότι θα πειστείτε ότι δώσαμε μεγάλη προσοχή στο πώς θα χρησιμοποιηθούν και στο τι θα γίνει με αυτές μετά από κάποιον πόλεμο, κάτι που συχνά αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων», πρόσθεσε.

Οι «προηγμένες» νάρκες υποτίθεται ότι θα αυτοκαταστρέφονται αν δεν ενεργοποιηθούν μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Οι νάρκες που μένουν θαμμένες στο έδαφος αφού οι εμπόλεμοι εγκαταλείψουν μια περιοχή ή μετά τη λήξη ενός πολέμου συνεχίζουν να σκοτώνουν ή να ακρωτηριάζουν ανθρώπους πολλά χρόνια μετά τον τερματισμό της σύρραξης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα