“Ναυάγιο” στο Βιετνάμ: Ο Κιμ ήθελε άρση όλων των κυρώσεων – Ο Τραμπ “έπρεπε να φύγει”

“Ναυάγιο” στο Βιετνάμ: Ο Κιμ ήθελε άρση όλων των κυρώσεων – Ο Τραμπ “έπρεπε να φύγει”
Ο Τραμπ κατά τη διάρκεια δηλώσεων μετά το ναυάγιο των συζητήσεων με τον Κιμ AP

Χωρίς συμφωνία κατέληξε η δεύτερη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ -"Μερικές φορές πρέπει να αποχωρείς από τις διαπραγματεύσεις και αυτή ήταν μία από αυτές", σχολίασε με νόημα ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι η συνάντηση κορυφής με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ- Ουν ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει συμφωνία εξαιτίας των αιτημάτων της Πιονγκγιάνγκ να αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της.

Νωρίτερα, τόσο ο Τραμπ όσο και ο Κιμ είχαν εκφράσει την ελπίδα τους για πρόοδο στη βελτίωση των διμερών σχέσεων και στο βασικό θέμα της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας στη διάρκεια των συνομιλιών τους στο Ανόι του Βιετνάμ, τη δεύτερη συνάντησή τους μέσα σε οκτώ μήνες.

«Το ζήτημα ήταν οι κυρώσεις», δήλωσε ο Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το ξενοδοχείο JW Marriott στο Ανόι. «Ουσιαστικά ήθελαν την άρση όλων των κυρώσεων και δεν μπορούσαμε να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Κιμ και Τραμπ αποχώρησαν από το ξενοδοχείο Metropole, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντησή τους, χωρίς να γευματίσουν μαζί, όπως ήταν προγραμματισμένο, και επέστρεψαν στα ξενοδοχεία τους.

«Μερικές φορές πρέπει να αποχωρείς (από τις διαπραγματεύσεις) και αυτή ήταν μία από αυτές», σχολίασε ο Τραμπ. «Ήταν μια φιλική αποχώρηση», πρόσθεσε.

Η αποτυχία να καταλήξει σε συμφωνία αποτελεί πλήγμα για τον Αμερικανό πρόεδρο την ώρα μάλιστα που βρίσκεται υπό πίεση και στη χώρα του μετά και την κατάθεση του πρώην προσωπικού του δικηγόρου Μάικλ Κόεν, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι παραβίασε τον νόμο ενόσω βρισκόταν στον Λευκό Οίκο.

Μετά την πρώτη τους συνάντηση στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο ο Τραμπ υπογραμμίζει την καλή χημεία που έχει με τον Κιμ, όμως υπάρχουν αμφιβολίες για το αν η καλή μεταξύ τους σχέση μπορεί να μεταφραστεί σε ουσιαστική πρόοδο προς την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «δεν βιάζεται» να καταλήξει σε συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα και ότι επιθυμεί μια συμφωνία που θα είναι καλή και για τον Κιμ, ο Λευκός Οίκος είχε φανεί αρκετά αισιόδοξος ώστε να έχει προγραμματίσει μια «τελετή υπογραφής συμφωνίας» μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών μεταξύ των ηγετών.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ του Κιμ και του Τραμπ, όμως ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «οι ομάδες των δύο πλευρών ανυπομονούν να συναντηθούν ξανά στο μέλλον».

Η συνάντηση της Σιγκαπούρης, η πρώτη μεταξύ ενός εν ενεργεία Αμερικανού προέδρου και ενός Βορειοκορεάτη ηγέτη, είχε καταλήξει με μια ασαφή ανακοίνωση, στην οποία ο Κιμ δεσμευόταν να εργαστεί προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Ωστόσο έκτοτε σημειώθηκε μικρή πρόοδος.

Κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας των συναντήσεών τους στο Ανόι, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα είναι ικανοποιημένος εφόσον η Βόρεια Κορέα δεν πραγματοποιήσει άλλες δοκιμές πυρηνικών ή βαλλιστικών πυραύλων.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει σταματήσει αυτές τις δοκιμές από τα τέλη του 2017.

Ο Τραμπ σημείωσε ότι ο Κιμ τον διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξουν άλλες.

Παράλληλα οι δύο ηγέτες συζήτησαν την αποξήλωση της βασικής πυρηνικής εγκατάστασης της Βόρειας Κορέας στην Γιονγκμπιόν, κάτι το οποίο ο Κιμ εμφανίστηκε διατεθειμένος να κάνει, όμως ζήτησε άρση των κυρώσεων.

«Του ζητήσαμε κάποια επιπλέον πράγματα, αλλά δεν ήταν διατεθειμένος να τα κάνει», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στους δημοσιογράφους αναφερόμενος στον Κιμ.

Ο Τραμπ επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε κάποιες βορειοκορεατικές εγκαταστάσεις, αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ωστόσο νωρίτερα σήμερα, όταν έκατσαν ο ένας απέναντι από τον άλλο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, Κιμ και Τραμπ εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι θα σημειώσουν πρόοδο.

«Αν δεν ήμουν διατεθειμένος για κάτι τέτοιο, δεν θα ήμουν εδώ τώρα», απάντησε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης στους δημοσιογράφους όταν τον ρώτησαν αν η χώρα του είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα.

«Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση που ακούσατε ποτέ», σχολίασε ο Τραμπ.

Στο ερώτημα αν αισθάνεται αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία, ο Κιμ απάντησε: «Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε, όμως δεν θα έλεγα ότι είμαι απαισιόδοξος. Αυτό που πιστεύω τώρα είναι ότι θα υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με τον Λιμ Σου- Χο ερευνητή στο Ινστιτούτο Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας, το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποια συμφωνία μετά τη σημερινή συνάντηση αποτελεί «έκπληξη, κυρίως καθώς ήταν και οι δύο πολύ χαμογελαστοί χθες το βράδυ».

«Όμως η μη ύπαρξη συμφωνίας σήμερα δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει μία τους επόμενους μήνες. Σημαίνει ότι το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για να εκδώσουν μια ακόμη χλιαρή ανακοίνωση, όπως αυτή στη Σιγκαπούρη», πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα