#Trexit: Οι βουλευτές ψηφίζουν οκτώ εναλλακτικές – Προς παραίτηση η Μέι

#Trexit: Οι βουλευτές ψηφίζουν οκτώ εναλλακτικές – Προς παραίτηση η Μέι
Θρίλερ με το Brexit AP

Το Brexit τείνει να γίνει... Trexit καθώς η Τερέζα Μέι προανήγγειλε την αποχώρησή της εν μέσω απανωτών αδιεξόδων για τη συμφωνία της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρώπη. Ζωντανά όλες οι εξελίξεις από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Οι Βρετανοί βουλευτές ψηφίζουν εκτάκτως σήμερα τη σειρά εναλλακτικών επιλογών στη συμφωνία για το Brexit την οποία διαπραγματεύθηκε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, για να αρθεί το αδιέξοδο του διαζυγίου με την ΕΕ.

Δείτε ζωντανή εικόνα:

Σύμφωνα με έναν πολιτικό συντάκτη της εφημερίδας The Times, τον Σαμ Κόουτς, περίπου 40 βουλευτές έχουν πλέον αλλάξει στάση και σκοπεύουν να στηρίξουν τη Συμφωνία, όμως άλλοι τόσοι παραμένουν αναποφάσιστοι. Προκειμένου να εγκριθεί η Συμφωνία από το κοινοβούλιο η Μέι χρειάζεται άλλες 75 ψήφους – δηλαδή τους δεκάδες “αντάρτες” των Συντηρητικών, ορισμένους Εργατικούς και τους βουλευτές του μικρού βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP που στηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας.

Μεταξύ αυτών που έχουν αλλάξει άποψη και θα δώσουν θετική ψήφο είναι και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα πάντα με τον Κόουτς.

Οι βουλευτές ψηφίζουν τις ακόλουθες εναλλακτικές προτάσεις:

-Πρόταση στο όνομα του Συντηρητικού βουλευτή Τζον Μπάρον για έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου.

-Πρόταση στο όνομα του μετριοπαθούς Συντηρητικού βουλευτή Νικ Μπόουλς για εξόδο με βάση τη σχέση της ΕΕ με τη Νορβηγία, δηλαδή με παραμονή στην ενιαία αγορά συν μία τελωνειακή ρύθμιση.     

-Πρόταση στο όνομα του πρόσφατα παραιτηθέντος υφυπουργού Γεωργίας Τζορτζ Γιούστις, για μια έξοδο με μοντέλο Νορβηγίας χωρίς όμως τελωνειακή ένωση.

-Πρόταση στο όνομα του παλαιότερου νυν βουλευτή, του Συντηρητικού Κεν Κλαρκ υπέρ μίας τελωνειακής ένωσης.

-Πρόταση στο όνομα του Τζέρεμι Κόρμπιν για μια μόνιμη τελωνειακή ένωση, με ευθυγράμμιση με μελλοντικούς κανόνες της ενιαίας αγοράς.

-Πρόταση στο όνομα της βουλευτού του SNP Τζοάνα Τσέρι για ανάκληση του Άρθρου 50 εφόσον δεν έχει επικυρωθεί συμφωνία του Brexit την παραμονή της 12ης Απριλίου.

-Πρόταση στο όνομα της Εργατικής Μάργκαρετ Μπέκετ υπέρ δημοψηφίσματος επί όποιας τελικής συμφωνίας του Brexit.

-Πρόταση στο όνομα του ευρωσκεπτικιστή Μάρκους Φις των Τόρις που ορίζει ότι αν δεν επικυρωθεί η συμφωνία αποχώρησης, τότε να υπάρχει μία συμφωνία με την ΕΕ που θα διατηρεί τις ίδιες ρυθμίσεις στις σχέσεις Λονδίνου-Βρυξελλών, έως ότου να προκύψει μια μελλοντική εμπορική συμφωνία, στην ουσία δηλαδή ένα ελεγχόμενο “no deal”.

Οι βουλευτές της συντηρητικής ομάδας ERG δεν πείστηκαν να ψηφίσουν υπέρ

Η υπόσχεση της Τερέζα Μέι να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία αν το κοινοβούλιο εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης φαίνεται ότι δεν έπεισε τα μέλη της σκληροπυρηνικής συντηρητικής ομάδας ERG του κόμματός της.

Ένας εκπρόσωπος του αποκαλούμενου European Research Group, μετά τη συνάντηση που είχαν τα μέλη του σήμερα το απόγευμα, είπε ότι “δεν υπάρχει καμία περίπτωση” να συγκεντρωθούν αρκετές ψήφοι ώστε να περάσει η Συμφωνία Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η διαδικασία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος που θα διαδεχτεί την Τερέζα Μέι θα ξεκινήσει μετά τις 22 Μαΐου, εφόσον υπερψηφιστεί προηγουμένως η Συμφωνία Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, ανέφερε απόψε το γραφείο της.

Νωρίτερα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε σε βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ότι θα αποχωρήσει από την πρωθυπουργία αν εγκριθεί το επικαιροποιημένο σχέδιό της, το οποίο έχει ήδη απορριφθεί δύο φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Η Μέι “θα φύγει αν περάσει η συμφωνία”, είπε βουλευτής, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. “Αφήνει να εννοηθεί ότι θα φύγει μετά τη συμφωνία”, πρόσθεσε.

Η Μέι μίλησε σήμερα το απόγευμα στους συντηρητικούς βουλευτές, πριν από τις ψηφοφορίες.

Οι βουλευτές πρόκειται ακόμη να επικυρώσουν την αναβολή της ημερομηνίας του Brexit, που προβλεπόταν αρχικά για τις 29 Μαρτίου, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Οι 27 ζήτησαν από τη Μέι να επιλέξει ανάμεσα σε δύο ενδεχόμενα.

Είτε η συμφωνία υιοθετείται και η αναβολή θα είναι μικρής διάρκειας, μέχρι τις 22 Μαΐου, είτε η συμφωνία απορρίπτεται και το Λονδίνο θα έχει προθεσμία μέχρι τις 13 Απριλίου για να παρουσιάσει μια εναλλακτική επιλογή και να ζητήσει μια νέα αναβολή, κάτι που θα σημάνει πως στα τέλη Μαΐου θα διεξαχθούν στη χώρα οι ευρωπαϊκές εκλογές.

Θεωρητικά, το ΗΒ θα αποχωρούσε από την ΕΕ αυτή την Παρασκευή 29η Μαρτίου, στις 23:00 (Σάββατο 30ή Μαρτίου στις 01:00 ώρα Ελλάδας), σχεδόν τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016. Όμως, ελλείψει ψήφων για να εγκριθεί η συμφωνία για το διαζύγιο που διαπραγματεύθηκε με τις Βρυξέλλες, η Μέι αναγκάστηκε να ζητήσει αναβολή από την ΕΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα