“Καταστροφικό λάθος” η εισβολή του Πούτιν – “Φοβήθηκε την ελευθερία της Ουκρανίας”

“Καταστροφικό λάθος” η εισβολή του Πούτιν – “Φοβήθηκε την ελευθερία της Ουκρανίας”
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον 2022 Matt Dunham, Pool/AP Photo

"Καταστροφικό λάθος" χαρακτήρισε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο Μπόρις Τζόνσον, στρέφοντας τα βέλη του στον Πούτιν. "Φοβήθηκε την Ουκρανία και την ελευθερία της".

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε ένα “καταστροφικό λάθος” όταν εισέβαλε στην Ουκρανία, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Μιλώντας στη διάσκεψη του Συντηρητικού κόμματος, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας είπε για τη χώρα του ότι στάθηκε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας. «Κάθε μέρα που η ηρωική αντίσταση της Ουκρανίας συνεχίζεται, είναι σαφές ότι ο Πούτιν έχει κάνει ένα καταστροφικό λάθος», είπε.

Ο Τζόνσον αμφισβήτησε γιατί ο Πούτιν είχε εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, απορρίπτοντας την ιδέα ότι επρόκειτο για ανησυχίες για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Φοβήθηκε την Ουκρανία, γιατί στην Ουκρανία έχουν ελεύθερο τύπο. Και στην Ουκρανία, είχαν ελεύθερες εκλογές και κάθε χρόνο η Ουκρανία προχωρούσε, όχι πάντα εύκολα, προς την ελευθερία, τη δημοκρατία και τις ανοιχτές αγορές, φοβόταν το ουκρανικό παράδειγμα και φοβόταν την σιωπηρή επίπληξη στον εαυτό του», είπε ο Τζόνσον.

«Στη Ρωσία του Πούτιν φυλακίζεσαι για 15 χρόνια μόνο και μόνο επειδή αποκαλείς την εισβολή εισβολή. Και αν σταθείτε ενάντια στον Πούτιν σε εκλογές, δηλητηριάζεστε ή σας πυροβολούν».

Είπε ότι ο Πούτιν αισθάνθηκε ότι απειλείται από την Ουκρανία επειδή οι δύο χώρες ήταν «τόσο ιστορικά κοντά». Είναι ζωτικής σημασίας να αποτύχει η εισβολή της Μόσχας, είπε ο Τζόνσον, επειδή «ένας νικητής Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία».

Προειδοποίηση για “νέα εποχή εκφοβισμού” αν πετύχει η ρωσική εισβολή

Μια “νέα εποχή εκφοβισμού” που εκτείνεται από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα πλησιάζει εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν πετύχει την εισβολή του στην Ουκρανία, προειδοποίησε ο Μπόρις Τζόνσον.

«Το τέλος της ελευθερίας στην Ουκρανία θα σημάνει την εξαφάνιση κάθε ελπίδας ελευθερίας στη Γεωργία και στη συνέχεια στη Μολδαβία. Θα σημάνει την αρχή μιας νέας εποχής εκφοβισμού σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.

Εάν ο Πούτιν καταφέρει να συντρίψει την Ουκρανία, θα είναι το πράσινο φως για τους αυταρχικούς παντού στη Μέση Ανατολή, στην Άπω Ανατολή. Αυτό είναι ένα σημείο καμπής για τον κόσμο. Είναι μια στιγμή επιλογής. Είναι μια επιλογή μεταξύ ελευθερίας και καταπίεσης».

“Τραγωδία” η έλλειψη δημοκρατίας στη Ρωσία

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι ήταν «τραγωδία» το γεγονός ότι η έλλειψη δημοκρατίας στη Ρωσία σήμαινε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αμφισβητήθηκε καθώς ξεκίνησε την «καταστροφική» εισβολή του.

Ο Τζόνσον είπε: «Δεν πιστεύω ότι οι δημοκρατικές ελευθερίες πρόκειται να βλαστήσουν σύντομα στο Κρεμλίνο.

Αλλά κάθε μέρα που περνά νομίζω ότι ο Πούτιν γίνεται μια πιο κραυγαλέα διαφήμιση για το σύστημα που μισεί και περιφρονεί και γίνεται όλο και πιο προφανές γιατί πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία».

Ο Τζόνσον είπε ότι «αν ο Πούτιν είχε ελεύθερο Τύπο, αν είχε το BBC για την περίπτωσή του… ό,τι κι αν νομίζετε, θα γνώριζε την αλήθεια – ή μια εκδοχή της».

Αν είχε ελεύθερη, αμερόληπτη υπεύθυνη δημοσιογραφία, επιτρέψτε μου να το θέσω έτσι, τότε θα γνώριζε την αλήθεια ότι οι Ουκρανοί είναι ένα περήφανο, περήφανο έθνος με έναν χαρισματικό ηγέτη.

Και θα ήξερε, πριν ξεκινήσει αυτό το καταστροφικό και απάνθρωπο εγχείρημα, ότι θα πολεμούσαν για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους.

Σε μια πραγματική δημοκρατία, ο Πούτιν δεν θα είχε «κλειδωθεί σε αυτό το θάλαμο ηχώ των συκοφαντών» επειδή θα έπρεπε να αντιμετωπίσει ένα «πραγματικό κοινοβούλιο με πραγματικούς οπαδούς» που έπρεπε να αντιμετωπίσει ένα εκλογικό σώμα.

Υπό αυτές τις συνθήκες «δεν πιστεύω ότι θα ήταν ικανός για ένα τέτοιο κρεσέντο καταστροφικών και αυτοκαταστροφικών λαθών», πρόσθεσε ο Τζόνσον.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα