Τζούλιαν Ασάνζ: Ανοίγει εκ νέου η έρευνα για καταγγελίες περί βιασμού

Τζούλιαν Ασάνζ: Ανοίγει εκ νέου η έρευνα για καταγγελίες περί βιασμού
Τζουλιάν Ασάνζ AP

Ο δικηγόρος του Ασάνζ δήλωσε στη σουηδική τηλεόραση έκπληκτος από την εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζοντάς την "ντροπή για τη Σουηδία".

Η εισαγγελία της Σουηδίας πρόκειται να ανοίξει και πάλι την προκαταρκτική έρευνα με τις κατηγορίες για βιασμό που έχουν διατυπωθεί εις βάρος του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ έπειτα από αίτημα του δικηγόρου του φερόμενου θύματος και θα επιδιώξει την έκδοσή του από τη Βρετανία.

Το γραφείο της σουηδικής εισαγγελίας ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ζητήσει την κράτηση του Ασάνζ ερήμην βάσει της κατηγορίας για βιασμό και ότι θα εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης -μια διαδικασία δηλαδή με βάση την οποία θα επιδιώξει την έκδοσή του.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Εύα-Μαρί Πέρσον, οι εισαγγελείς θα συνεχίσουν και θα ολοκληρώσουν μια προκαταρκτική έρευνα, η οποία το 2017 είχε μπει στο αρχείο χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος του καθώς ο Ασάνζ είχε βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Ο Ασάνζ συνελήφθη στη Βρετανία τον περασμένο μήνα έχοντας περάσει επτά χρόνια κλεισμένος μέσα στους χώρους της πρεσβείας.

Οι ΗΠΑ ζητούν επίσης την έκδοσή του με κατηγορίες που συνδέονται με τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων από τον Wikileaks.

“Γνωρίζω καλά το γεγονός ότι μια διαδικασία έκδοσης βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι πιθανόν να εκδοθεί στις ΗΠΑ”, δήλωσε η Πέρσον.

Τα βρετανικά δικαστήρια θα πρέπει να αποφανθούν σχετικά με το αίτημα έκδοσης και ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ θα αποφασίσει ποιο αίτημα θα προηγηθεί μόλις οι Σουηδοί εισαγγελείς καταθέσουν το δικό τους.

Ο Νικ Βάμος, ένας δικηγόρος στην νομική εταιρεία Peters & Peters που εδρεύει στο Λονδίνο και πρώην επικεφαλής σε ζητήματα έκδοσης της βρετανικής εισαγγελίας δήλωσε στο Reuters, πριν από τη σημερινή απόφαση, ότι εκτιμά πως θα προηγηθεί το σουηδικό αίτημα.

“Στο ενδεχόμενο επιλογής μεταξύ ενός ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και ενός αιτήματος για έκδοση στις ΗΠΑ οι βρετανικές αρχές θα αποφασίσουν ποιο από τα δύο θα έχει προτεραιότητα”, αναφέρει ανακοίνωση της σουηδικής εισαγγελίας.

Ο ιστότοπος, πάντως, ανακοίνωσε ότι η εξέλιξη αυτή θα δώσει την ευκαιρία στον Ασάνζ να καθαρίσει το όνομά του.

“Από τις 11 Απριλίου 2019 που συνελήφθη ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει υπάρξει αξιοσημείωτη πολιτική πίεση στη Σουηδία να ανοίξει εκ νέου την έρευνα, αλλά πάντα υπήρχε πολιτική πίεση γύρω από αυτή την υπόθεση”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κρίστιν Χράφνσον, ο αρχισυντάκτης του ιστότοπου.

Από την πλευρά του ο Σουηδός δικηγόρος του Ασάνζ, ο Περ Ε.Σάμουελσον, δήλωσε στη σουηδική τηλεόραση έκπληκτος από την εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζοντάς την “ντροπή για τη Σουηδία” και είπε ότι ο πελάτης του θέλει να βοηθήσει στην έρευνα, αλλά φοβάται την έκδοσή του στις ΗΠΑ. “Πάντα ήθελε να βοηθήσει στην επίλυση του ζητήματος που αφορά τη Σουηδία, το μεγάλο αδιέξοδο της ζωής του είναι ότι κινδυνεύει να εκδοθεί στις ΗΠΑ εξαιτίας του δημοσιογραφικού του έργου”.

Ο Ασάνζ, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, έχει αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία επί επτά χρόνια όσο βρισκόταν στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Ο 47χρονος σήμερα κρατείται στην φυλακή Μπέλμαρς του Λονδίνου έχοντας καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων για παραβίαση των όρων της εγγύησής του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα