Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο κλείνει όλες τις διπλωματικές αντιπροσωπείες στις ΗΠΑ

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο κλείνει όλες τις διπλωματικές αντιπροσωπείες στις ΗΠΑ
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο κατά τη διάρκεια τελετής για την έναρξη της δικαστικής χρονιάς AP

Διάλογο με την αντιπολίτευση ζητά ο πρόεδρος της Βενεζουέλας. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις ενέργειες της αντιπολίτευσης και στέλνουν ανθρωπιστική βοήθεια 20 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Βενεζουέλα θα κλείσει την πρεσβεία της και όλα τα προξενεία της στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Νίκολας Μαδούρο, μία ημέρα αφότου διέκοψε όλες τις διπλωματικές σχέσεις του Καράκας με την Ουάσινγκτον, σε απάντηση για την αναγνώριση, εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, του ηγέτη της αντιπολίτευσης ως μεταβατικού προέδρου.

Στην ομιλία του, ο Μαδούρο είπε ότι συμφωνεί με την έκκληση που απηύθυναν το Μεξικό και η Ουρουγουάη για έναρξη διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος από την πολιτική κρίση.

Τόνισε εξάλλου ότι σκοπεύει να παραμείνει στην εξουσία γιατί δεν υπάρχουν “συνταγματικοί λόγοι” για την απομάκρυνσή του.

“Η κυβέρνηση της οποίας προΐσταμαι θα συνεχίσει να κυβερνά”, είπε, προσθέτοντας ότι “είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες”.

Ανθρωπιστική βοήθεια 20 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τις ενέργειες του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, που προσβλέπουν στην αποκατάσταση της δημοκρατίας και την επικράτηση του νόμου στην χώρα, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά την διάρκεια ομιλίας του στην έκτακτη σύνοδο του μόνιμου συμβουλίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών στην Ουάσιγκτον.

Εκτός των άλλων οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια στην Βενεζουέλα που θα υπερβαίνει τα 20 εκατομμύρια δολάρια. «Το ποσό αυτό θα διατεθεί –είπε ο Πομπέο– για να τους βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν την οξύτατη έλλειψη ειδών διατροφής και φαρμάκων».

Ο Πομπέο είπε ότι νωρίτερα το σχετικό αίτημα προς την Ουάσιγκτον για την παροχή βοήθειας είχε υποβάλλει η Εθνοσυνέλευση της χώρας. «Με το δικαίωμα του φίλου του λαού της Βενεζουέλας είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα να αρχίσουμε την διαδικασία ανασυγκρότησης της χώρας και της οικονομίας μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η εγκληματικά ανεπαρκής και παράνομη κυβέρνηση του Μαδούρο».

Σύμφωνα με τον Μάικ Πομπέο η αμερικανική «υποστήριξη των δημοκρατικών ελπίδων και οραμάτων της Βενεζουέλας βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα αυταρχικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο, τα οποία συμπαρατάχθηκαν για να υποστηρίξουν τον πρώην πρόεδρο Μαδούρο».

Ο Πομπέο προειδοποίησε τον Νίκολας Μαδούρο και τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας να μην προσφύγουν στην βία για να καταπνίξουν τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και κάλεσε «τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας να εγγυηθούν την ασφάλεια του προσωρινού προέδρου Χουάν Γκουαϊδό».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ θα θεωρήσουν μη ισχύουσες όλες τις αποφάσεις και ενέργειες της κυβέρνησης Μαδούρο.

«Το καθεστώς του πρώην προέδρου Νίκολας Μαδούρο είναι παράνομο. Το καθεστώς του συνιστά ηθική χρεοκοπία, είναι από οικονομική άποψη ανεπαρκές, είναι διεφθαρμένο πλήρως, μη δημοκρατικό μέχρι το κόκαλο. Επαναλαμβάνω: το καθεστώς του πρώην προέδρου Νίκολας Μαδούρο είναι παράνομο».

Η συνεδρίαση του συμβουλίου του Οργανισμού των Αμερικανικών Κρατών διακόπηκε από την παρέμβαση μια ακτιβίστριας του κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Code Pink η οποία άρχισε να φωνάζει στην αίθουσα διάφορα συνθήματα ενώ ξεδίπλωσε ένα πανό που έγραφε « ΟΑΚ, μην υποστηρίξεις το πραξικόπημα στην Βενεζουέλα!»

Σύγκληση του ΣΑ ζητούν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί η κατάσταση στη Βενεζουέλα, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Παρά τη δεδηλωμένη αντίθεση της Ρωσίας να συζητηθεί ένα “εσωτερικό” θέμα της Βενεζουέλας, το οποίο, σύμφωνα με τη Μόσχα, δεν απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, η Ουάσινγκτον τόνισε ότι θέλει να γίνει αυτή η συνεδρίαση το Σάββατο.

Η αμερικανική πρόταση προβλέπει τη σύγκληση του Συμβουλίου στις 9 το πρωί του Σαββάτου, τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας) και επαφίεται πλέον στον πρόεδρό του (την προεδρία ασκεί αυτόν τον μήνα η Δομινικανή Δημοκρατία) να επιβεβαιώσει το αν και πότε θα γίνει η συζήτηση αυτή.

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στον ΟΗΕ ανέφερε ότι αντικείμενο της συζήτησης θα είναι “η παρούσα κρίση στη Βενεζουέλα”.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια απέκλεισε την πιθανότητα μιας τέτοιας συνεδρίασης, υπογραμμίζοντας ότι δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα