Σε βέτο της Ουγγαρίας ελπίζει η βρετανική κυβέρνηση για να μην αναβληθεί το Brexit

Σε βέτο της Ουγγαρίας ελπίζει η βρετανική κυβέρνηση για να μην αναβληθεί το Brexit
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φεύγει από την πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο AP

Σύμφωνα με βρετανικό ΜΜΕ, ο Τζόνσον ίσως μπορέσει να αποφύγει την αναβολή του Brexit, αν την ζητήσει, ενθαρρύνοντας κάποια από τις χώρες-μέλη της ΕΕ να ασκήσουν βέτο.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον διερευνά το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο η Ουγγαρία στην περίπτωση που εκείνος ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση νέα αναβολή για το Brexit, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της το Σάββατο η εφημερίδα The Daily Telegraph.

Ένα έγγραφο που παρουσιάστηκε την Παρασκευή σε δικαστήριο της Σκωτίας αναφέρει ότι η βρετανική κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με τον νέο νόμο που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει αναβολή αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.

Ωστόσο ο Τζόνσον αργότερα έγραψε αμφίσημα στο Twitter: “Νέα συμφωνία ή καμία συμφωνία, αλλά όχι καθυστέρηση” στην αποχώρηση.

Έχουν διατυπωθεί εικασίες ότι ίσως μπορέσει να αποφύγει την αναβολή, ακόμη και αν την ζητήσει, στην περίπτωση που, για παράδειγμα, ενθαρρύνει κάποια από τις άλλες 27 χώρες-μέλη της ΕΕ να ασκήσουν βέτο.

Η εφημερίδα The Times μετέφερε δηλώσεις του Ντόμινικ Κάμινγκς, συμβούλου του Τζόνσον, ο οποίος φέρεται να είπε την Παρασκευή ότι θεωρείται βέβαιο ένα Brexit χωρίς συμφωνία, εκτός και αν οι Βρυξέλλες συμφωνήσουν να τροποποιήσουν την υπάρχουσα συμφωνία με βάση τις νέες προτάσεις της Ντάουνινγκ Στριτ. Υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απέρριψαν τις προτάσεις αυτές και ζήτησαν πολλές διευκρινίσεις από το Λονδίνο, κυρίως σε ό,τι αφορά τα σύνορα στην Ιρλανδία.

Η Telegraph, που πρόσκειται στο Συντηρητικό κόμμα, γράφει ότι τρεις Βρετανοί υπουργοί είχαν την Πέμπτη ξεχωριστές επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας, τον Πέτερ Σιγιάρτο. Ένας υπουργός, τον οποίο δεν κατονομάζει η εφημερίδα, φέρεται να είπε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι το βέτο είναι “ο μοναδικός τρόπος” για να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος που θα απέτρεπε ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα