Βολιβία: Ενώπιον της δικαιοσύνης η τέως πρόεδρος Άνιες για υποκίνηση πραξικοπήματος

Βολιβία: Ενώπιον της δικαιοσύνης η τέως πρόεδρος Άνιες για υποκίνηση πραξικοπήματος
Τζανίνε Άνιες AP

Ποιο είναι το κατηγορητήριο που βαρύνει την πρώην μεταβατική πρόεδρο της Βολιβίας και τι είπε για τη δράση της ο Εισαγγελέας.

Η τέως μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες παρουσιάστηκε την Κυριακή μέσω βιντεοσύνδεσης για πρώτη φορά ενώπιον της δικαιοσύνης, κατηγορούμενη για υποκίνηση πραξικοπήματος ενάντια στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες.

Η Άνιες, μαζί με τους πρώην υπουργούς Ενέργειας Ροντρίγκο Γκουσμάν και Δικαιοσύνης Άλβαρο Κοΐμπρα της κυβέρνησής της, κατηγορούνται για στάση, τρομοκρατία και συνωμοσία.

Ο εισαγγελέας Χάρολντ Χαραντίλια δήλωσε πως οι κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν συμμαχικές δυνάμεις ασφαλείας για να εξωθήσουν σε παραίτηση τον τότε πρόεδρο Έβο Μοράλες μετά από τις αμφισβητούμενες εκλογές του 2019 και «κατασκεύασαν» γεγονότα στο πολιτικό κενό που ακολούθησε για να τοποθετήσουν την Άνιες μεταβατική πρόεδρο.

Ο εισαγγελέας ζήτησε την προφυλάκιση της Άνιες και των υπουργών για έξι μήνες, εν αναμονή της δίκης τους, επικαλούμενος κίνδυνο διαφυγής της κατηγορουμένης τέως προέδρου, καθώς όπως είπε, είχε «επιδέξια κρυφτεί» στο σπίτι ενός γείτονα στην κεντρική πόλη Τρινιδάδ όταν εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιδρομής το Σάββατο.

Σύμφωνα με ένα ένταλμα σύλληψης που περιήλθε σε γνώση του Reuters, καταζητούνται επίσης αρκετοί άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης Άνιες μαζί με στελέχη της αστυνομίας, του στρατού και της αντιπολίτευσης.

Οι συλλήψεις και οι απαγγελίες κατηγοριών κατά μελών της πρώην συντηρητικής κυβέρνησης αποτελούν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μια απότομη αλλαγή πορείας από τον πρόεδρο Λούις Αρτσε ο οποίος είχε δεσμευτεί να «ανοικοδομήσει και να σταθεροποιήσει» τη χώρα όταν το κόμμα του Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS) κέρδισε τις προεδρικές εκλογές ξανά τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι συλλήψεις προκάλεσαν την οργή των ηγετών της αντιπολίτευσης που κάλεσαν σε λαϊκή εξέγερση ενάντια σε μια «δικτατορία» και ανησυχίες από οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσαν ανακοινώσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο προτρέποντας τη Βολιβία να ακολουθήσει σύννομες διαδικασίες και να διασφαλίσει ότι οι δίκες θα διεξαχθούν χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version