“Βράζει” η Γαλλία για το συνταξιοδοτικό: Απαγόρευση διαδηλώσεων και επεισόδια

“Βράζει” η Γαλλία για το συνταξιοδοτικό: Απαγόρευση διαδηλώσεων και επεισόδια
Διαδήλωση στη Μασσαλία κατά του συνταξιοδοτικού AP Photo/Daniel Cole

Παρά τις απαγορεύσεις διαδηλώσεων που ανακοίνωσε η γαλλική αστυνομία οι διαδηλωτές συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις κινητοποιήσεις τους κατά του συνταξιοδοτικού ενώ τα συνδικάτα προκήρυξαν γενική απεργία για τις 23 Μαρτίου.

Αστυνομικοί συγκρούστηκαν με διαδηλωτές στο Παρίσι, για τρίτο συνεχόμενο βράδυ, καθώς χιλιάδες άνθρωποι κινητοποιήθηκαν για άλλη μια φορά σε όλη τη χώρα, οργισμένοι επειδή η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση.

«Μακρόν, παραιτήσου» και «Ο Μακρόν θα σπάσει, εμείς θα νικήσουμε» ήταν τα συνθήματα που φώναζε το πλήθος στην Πλας ντ’ Ιταλί, στο νότιο Παρίσι. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και συγκρούστηκε με ορισμένες ομάδες διαδηλωτών που πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων.

Διαδήλωση στο Παρίσι κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού 2023 Lewis Joly/AP

 

Απαγόρευση διαδηλώσεων

Η γαλλική Αστυνομία απαγόρευσε τις διαδηλώσεις, που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα, Σάββατο (18/3) κατά του συνταξιοδοτικού, στην Πλας ντε λα Κονκόρντ, τη μεγαλύτερη πλατεία του Παρισιού, καθώς και στα Ηλύσια Πεδία, έπειτα από δύο συνεχόμενες νύχτες ταραχών στη γαλλική πρωτεύουσα.

“Λόγω του σοβαρού κινδύνου διατάραξης της τάξης και της δημόσιας ασφάλειας (…) κάθε συγκέντρωση σε δημόσιο χώρο στην Πλας ντε λα Κονκόρντ και τη γύρω περιοχή, καθώς και στον τομέα της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων απαγορεύεται” ανέφερε η ανακοίνωση της Αστυνομίας. “Τα πρόσωπα που θα επιχειρήσουν να συγκεντρωθούν εκεί θα απομακρύνονται συστηματικά από τις δυνάμεις της τάξης” πρόσθεσε η ανακοίνωση.

“Δεν υπάρχει χώρος για βία. Πρέπει να σεβόμαστε την κοινοβουλευτική δημοκρατία” δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Μετάβασης και Τηλεπικοινωνιών Ζαν-Νοέλ Μπαρό μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Sud.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Πέμπτης (16/3) και της Παρασκευής (17/3), χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλας ντε λα Κονκόρντ. Ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία, με τους συγκεντρωμένους να εκτοξεύουν μπουκάλια και κροτίδες και τους αστυνομικούς να απαντούν με δακρυγόνα, στην προσπάθειά τους να διαλύσουν το πλήθος. Η αστυνομία ανακοίνωσε 61 συλλήψεις την Παρασκευή ενώ την Πέμπτη 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο ίδιο σημείο, κοντά στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης, και η αστυνομία έκανε λόγο για 258 προσαγωγές.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Το απόγευμα πολλά συνδικάτα είχαν καλέσει σε συγκέντρωση στη Πλας ντ’ Ιταλί, στο 13ο διαμέρισμα του Παρισιου ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η απεργία των εργαζομένων στα διυλιστήρια της TotalEnergies.

Νωρίτερα, φοιτητές και ακτιβιστές της συλλογικότητας “Διαρκής Επανάσταση” προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εντός του εμπορικού κέντρου Forum des Halles στο Παρίσι, κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα όπως “Παρίσι, ξεσηκώσου”, “Κάτω το συνταξιοδοτικό, “Απεργία για να φύγει ο Μακρόν”. Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Figaro, οι διαδηλωτές περνώντας από τις δυνάμεις ασφαλείας άναψαν καπνογόνο ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν διαδήλωση στους γύρω δρόμους.

Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα και στη Βρέστη με τα τοπικά μέσα να κάνουν λόγο για επεισόδια και συγκρούσεις με την Αστυνομία, η οποία προχώρησε σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσει τη συγκέντρωση.

Δυναμικό συλλαλητήριο κατά του συνταξιοδοτικού πραγματοποιήθηκε και στη Νάντη, σήμερα, Σάββατο (18/3), το μεσημέρι.

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στις γαλλικές πόλεις Σαρτρ, Μονπελιέ, Ρουέν, Λανιόν και Μπορντώ, όπου οι δυνάμεις της Αστυνομίας επιτέθηκαν και πάλι στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε την Πέμπτη (16/3) να υιοθετήσει, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Για τον σκοπό αυτόν προσέφυγε στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος που δίνει τη δυνατότητα να εγκρίνονται νόμοι χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, εκτός και αν υπερψηφιστεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Τα συνδικάτα από την πλευρά τους έχουν ανακοινώσει ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ενώ έχουν προκηρύξει γενική απεργία για την επόμενη Πέμπτη 23 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα