Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ υποψήφιος για την πρωθυπουργία

Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ υποψήφιος για την πρωθυπουργία
Ρίσι Σούνακ Daniel Leal/Pool / AP IMAGES

Ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητά του στην διεκδίκηση της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Ο πρώην υπουργός των Οικονομικών Ρίσι Σούνακ επιβεβαίωσε σήμερα, Κυριακή (23/10), ότι στέκεται όρθιος διεκδικώντας την αντικατάσταση της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία, μετά από την επεισοδιακή παραίτησή της.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία μεγάλη χώρα, αλλά αντιμετωπίζουμε μία πρωτοφανή οικονομική κρίση”, ανέφερε ο ίδιος σε μία ανάρτησή του στο Twitter.

“Αυτός είναι ο λόγος που διεκδικώ την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, ώστε να είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός”.

“Θέλω να φτιάξουμε την οικονομία μας, να ενώσουμε το Κόμμα μας και να τα παραδώσουμε για τη χώρα μας”, κατέληξε.

Ο Σούνακ είναι ο πρώτος υποψήφιος που συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 100 βουλευτών-υποστηρικτών, σύμφωνα με βρετανικά μέσα.

Ποιος είναι ο Ρίσι Σούνακ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας εμφανιζόταν ως ο πιο δημοφιλής υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον πριν από την έναρξη της εσωκομματικής ψηφοφορίας. Ωστόσο, στον τελευταίο γύρο – στον οποίο συμμετείχαν περίπου 170.000 μέλη του κόμματος – ηττήθηκε από τη Λιζ Τρας.

Αρκετά μέλη δεν του συγχώρησαν την παραίτηση που υπέβαλε τον Ιούλιο, η οποία έφερε αναταραχή στους κόλπους των Τόρις και ακολούθησε τελικά η αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Σούνακ είχε προειδοποιήσει πάντως για τους κλυδωνισμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στις χρηματαγορές οι φορολογικές περικοπές που είχε εξαγγείλει η Τρας.

Ρίσι Σούνακ AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Συνάντηση Τζόνσον – Σούνακ

Νωρίτερα, βρετανικά ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων του BBC και της Sunday Times, έκαναν λόγο για συνάντηση του Ρίσι Σούνακ με τον Μπόρις Τζόνσον, μετά την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού από την Καραϊβική.

Κατά τα ρεπορτάζ, συζήτησαν το ενδεχόμενο “κοινής” υποψηφιότητάς τους για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο “εμφυλίου πολέμου” των Τόρις, αλλά φαίνεται πως δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία.

Προς το παρόν, ο Τζόνσον δεν έχει κάνει καμία δημόσια δήλωση για το εάν θα θέσει υποψηφιότητα για την παλιά του δουλειά. Ο Τζέιμς Ντάντριτζ, σύμμαχος του κ. Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων, δήλωσε την Παρασκευή πως ο πρώην πρωθυπουργός του είπε “θα το κάνουμε, είμαι έτοιμος”.

Πέραν των κ.κ. Σούνακ και Τζόνσον, το μοναδικό άλλο όνομα που έχει ακουστεί ως τώρα είναι αυτό της Πένι Μόρντοντ, που επισημοποίησε την πρόθεσή της να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος και τον πρωθυπουργικό θώκο την Παρασκευή.

Το χρονοδιάγραμμα της διαδοχής

Η διαδικασία για την ανάδειξη νέου Πρωθυπουργού θα ολοκληρωθεί σε κάθε περίπτωση μέχρι την επόμενη Παρασκευή.

Με βάση τους νέους κανονισμούς που ανακοίνωσε ο Μπρέιντι, οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 14.00 της Δευτέρας (24/10), τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας).

Εάν μόνο ένας συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε θα ανακηρυχθεί αυτομάτως νικητής την Δευτέρα (24/10). Εάν οι επίδοξοι πρωθυπουργοί είναι δύο, τα μέλη του κόμματος θα αναδείξουν τον νικητή σε διαδικτυακή ψηφοφορία.

Στην περίπτωση και τρίτου υποψηφίου, θα προηγηθεί ψηφοφορία των βουλευτών με την οποία θα περάσουν στον επόμενο γύρο (στη διαδικτυακή ψηφοφορία των μελών του κόμματος) μόνο οι δύο πρώτοι. Ο νικητής θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα