Βρετανία: Σε lockdown τα πουλερικά σε όλη τη χώρα λόγω κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών

Βρετανία: Σε lockdown τα πουλερικά σε όλη τη χώρα λόγω κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών
Γαλοπούλες iStock

Μετά τους φόβους για την έλλειψη σαμπάνιας από τα χριστουγεννάτικα τραπέζια των Βρετανών, λόγω έλλειψης οδηγών, η κυβέρνηση βάζει σε lockdown γαλοπούλες, κοτόπουλα και άλλα πουλερικά μετά από επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης των πτηνών.

Σε καθεστώς… lockdown μπαίνουν από τη Δευτέρα (29/11) όλα τα πουλερικά (κοτόπουλα, γαλοπούλες, πάπιες και χήνες) στη Βρετανία, υπό τον φόβο εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική Mirror, η κυβέρνηση της Βρετανίας έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση μετά από μια σειρά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του μεταδοτικού και θανατηφόρου στελέχους H5N1 του ιού και ενόψει Χριστουγέννων, καθώς τα πουλερικά αποτελούν στις περισσότερες περιπτώσεις, το κύριο έδεσμα των εορταστικών τραπεζιών.

Οι περιοχές που επλήγησαν περιλαμβάνουν το Βόρειο Γιορκσάιρ, το Λανκασάιρ, το Τσεσάιρ, την Κάμπρια, το Γουόργουικσάιρ, το Ντόρσετ και το Έσσεξ, δήλωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra).

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να “σωθούν” τα Χριστούγεννα, όσοι εκτρέφουν πουλερικά στις αυλές των σπιτιών τους, καλούνται να τα στεγάσουν σε εσωτερικούς χώρους για να τα προστατεύσουν από τη γρίπη των πτηνών, την οποία θα μπορούσαν να μεταφέρουν άγρια πτηνά που μεταναστεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από άλλες χώρες.

Στους κανόνες που έθεσε το Defra, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο τακτικός καθαρισμός και η απολύμανση των χώρων στέγασης των πτηνών αλλά και ο περιορισμός της πρόσβασης σε αυτούς από τους μη έχοντες εργασία.

Το ζήτημα, σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων είναι σοβαρό, ενώ μπορεί να περάσουν και μήνες μέχρι την άρση του lockdown για τα πουλερικά. Ωστόσο, όπως διαβεβαίωσε τα αυστηρά μέτρα θα προστατεύσουν τη χριστουγεννιάτικη αγορά των πουλερικών, καθώς υπό άλλες συνθήκες θα δημιουργούσε μεγάλη ζημιά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα