Βρετανία-Βόρεια Ιρλανδία: Ο Μπόρις Τζόνσον χαιρετίζει τους “συμβιβασμούς”

Βρετανία-Βόρεια Ιρλανδία: Ο Μπόρις Τζόνσον χαιρετίζει τους “συμβιβασμούς”
Επίσκεψη Τζόνσον στη Βόρεια Ιρλανδία. AP

Προηγήθηκε συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού με τη νέα πρωθυπουργό της Β.Ιρλανδίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαιρέτισε σήμερα τους “συμβιβασμούς” στους οποίους προχώρησαν οι Ενωτικοί και οι Ρεπουμπλικανοί στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου μετέβη για να σημάνει το τέλος μιας πολιτικής παράλυσης τριών χρόνων και τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης στο Μπέλφαστ.

“Θέλω απλά να πω πόσο πολύ είμαι ευγνώμων σε όλα τα κόμματα, σε όλους σας εδώ στη Βόρεια Ιρλανδία για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι συμβιβασμοί”, δήλωσε ο Τζόνσον μετά τη συνάντησή του με τη νέα πρωθυπουργό, την Αρλίν Φόστερ του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) και την αναπληρώτριά της Ρεπουμπλικανή Μισέλ Ο’ Νιλ του Σιν Φέιν, οι οποίες διορίστηκαν το Σάββατο όταν το τοπικό κοινοβούλιο επανέλαβε τις εργασίες του.

Τα πολιτικά θεσμικά όργανα της Βόρειας Ιρλανδίας τέθηκαν σε πλήρη λειτουργία το Σάββατο, την επομένη της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ των Ενωτικών και των Ρεπουμπλικανών για την αποκατάσταση μιας από κοινού διακυβέρνησης, την οποία η βρετανική επαρχία έχασε μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης εξαιτίας ενός πολιτικού και οικονομικού σκανδάλου το 2017.

Το DUP και το Σιν Φέιν θα μοιραστούν τη διακυβέρνηση της επαρχίας βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 που έθεσε τέλος στις “Ταραχές” μεταξύ των Ρεπουμπλικανών καθολικών και των Ενωτικών προτεσταντών, οι οποίες άφησαν πίσω τους σχεδόν 3.500 νεκρούς σε διάστημα 30 ετών.

“Αυτό δείχνει τη βούληση να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και να παραμεριστούν οι διαφορές. Νομίζω ότι είναι κάτι απόλυτα αξιέπαινο και υπέροχο που το βλέπουμε”, δήλωσε ο Τζόνσον ο οποίος προέβλεψε ότι με “καλή προαίρεση, συμβιβασμούς και σκληρή δουλειά από τις δύο πλευρές, (η Βόρεια Ιρλανδία) θα έχει λαμπρό μέλλον”. Ο συντηρητικός ηγέτης είχε επισημάνει νωρίτερα σε ανακοίνωση την “ιστορική στιγμή για τον λαό της Βόρειας Ιρλανδίας”.

Ο Τζόνσον συνάντησε στο Στόρμοντ, όπως ονομάζεται το βορειοϊρλανδικό κοινοβούλιο, τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, ο οποίος μετέβη επίσης σήμερα στο Μπέλφαστ για να σηματοδοτήσει την αποκατάσταση της λειτουργίας των θεσμών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα