Βρυξέλλες: Ο δεύτερος βομβιστής είναι ο Νατζίμ Λαχράουι

default image

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία επιβεβαιώνει πως ο δεύτερος βομβιστής καμικάζι του αεροδρομίου είναι ο Νατζίμ Λαχράουι. Αποτυπώματα και DNA του βρέθηκαν σε εκρηκτικούς μηχανισμούς, που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις του Παρισού

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου επιβεβαίωσε σήμερα πως ο δεύτερος βομβιστής καμικάζι του αεροδρομίου των Βρυξελλών είναι ο Νατζίμ Λαχράουι.

“Μετά από την ανάλυση του DNA και την διενέργεια έρευνας τις τελευταίες ώρες, η ομοσπονδιακή εισαγγελία είναι σε θέση να επιβεβαιώσει πως ο δεύτερος βομβιστής καμικάζι του αεροδρομίου των Βρυξελλών (…) είναι όντως ο Νατζίμ Λαχράουι”, αναφέρει ανακοίνωση που επιβεβαίωσε αστυνομικές πληροφορίες που είχε λάβει το πρακτορείο AFP την Τετάρτη το βράδυ.

Νωρίτερα σήμερα, οι αστυνομικές αρχές “εξουδετέρωσαν” έναν άνδρα, πιθανότατα, έναν από τους υπόπτους για το μακελειό στην πόλη.

Από το πρωί ήταν σε εφαρμογή μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση. Επέμβαση πραγματοποιήθηκε σε διαμέρισμα που διατηρούσε ο βομβιστής του αεροδρομίου Ζάβεντεμ, Ιμπραήμ Ελ Μπακράουι.


Ο δήμαρχος του Σκαρμπέκ, Μπερνάρ Κλερφέ, δήλωσε στο AFP πως συνελήφθη ένας ύποπτος ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά κατά τη διάρκεια σημαντικής αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στην περιοχή.

Παράλληλα, βελγικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η αστυνομική επιχείρηση στο Σκαρμπέκ έγινε μετά την άρνηση ενός άνδρα που εξήλθε από το σπίτι του έχοντας ένα σακίδιο στην πλάτη του να δεχθεί έλεγχο των ανδρών της αστυνομίας. Ο άνδρας προσπάθησε να ξεφύγει αλλά ακινητοποιήθηκε από αστυνομικούς που τον πυροβόλησαν στο πόδι.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί επτά ύποπτοι για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην πόλη. Νωρίτερα, σύμφωνα με την εφημερίδα De Standaard, η αστυνομία είχε συλλάβει έναν άνδρα που παρουσιάζεται στις εικόνες που υπάρχουν από τις κάμερες ασφαλείας να συνοδεύει τον Χάλιντ Ελ Μπακράουι στο μετρό των Βρυξελλών, προτού ο τελευταίος ανατιναχθεί στον σταθμό του Μάλμπεκ.

DNA του σε εκρηκτικούς μηχανισμούς στις επιθέσεις του Παρισού

Γενετικό υλικό του Ναζίμ Λαχράουι, του ενός από τους δύο καμικάζι του αεροδρομίου των Βρυξελλών, βρέθηκε στους εκρηκτικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις της 1ης Νοεμβρίου στο Παρίσι καθώς και “σε ένα κομμάτι ύφασμα” στο Μπατακλάν, ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου.

Τα δακτυλικά αποτυπώματα του Λαχράουι βρέθηκαν επίσης σε δύο σπίτια στο Βέλγιο όπου είχαν κρυφτεί οι δράστες των επιθέσεων του Παρισού, στο Οβελέ και στο Σκαρμπέκ. Τα ίδια αποτυπώματα εντοπίστηκαν “σε μια ζώνη με εκρηκτικά και ένα κομμάτι ύφασμα που χρησιμοποιήθηκαν στο (συναυλιακό χώρο) Μπατακλάν και σε έναν εκρηκτικό μηχανισμό στο Σταντ ντε Φρανς”, διευκρίνισε η εισαγγελία.

Ο Λαχράουι πιστεύεται ότι ήταν ο άνθρωπος που κατασκεύαζε τους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Γεννήθηκε στις 18 Μαΐου 1991 στο Μαρόκο αλλά μεγάλωσε στο Σκαρμπέκ του Βελγίου και έφυγε για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος τον Φεβρουάριο του 2013. Μαζί με τον Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί, ανατινάχθηκε την Τρίτη στο διεθνές αεροδρόμιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών.

Ένας παλιός συμφοιτητής του ωστόσο, με μήνυμα του στο Facebook, εξέφρασε την απορία του για το πώς υπέστη “πλύση εγκεφάλου” ο Λαχράουι “μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα”, περιγράφοντας έναν άνθρωπο που δεν ήταν “ούτε δολοφόνος, ούτε αδύναμος”.

Η Ιντερπόλ βοηθά στον εντοπισμό των “διασυνδέσεων” των βομβιστών

Η Ιντερπόλ ανακοίνωσε ότι στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλουν οι βελγικές αρχές προκειμένου να εντοπίσουν τις διασυνδέσεις των βομβιστών που σκότωσαν 31 ανθρώπους στις Βρυξέλλες, στις αρχές της εβδομάδας.

“Η Ιντερπόλ παρέχει αναλυτική και επιχειρησιακή υποστήριξη στο Βέλγιο μετά τις τρομοκρατικές βομβιστικές επιθέσεις των Βρυξελλών, προκειμένου να βοηθήσει στην ταυτοποίηση πιθανών διασυνδέσεων με άλλα πρόσωπα και επιθέσεις σε όλον τον κόσμο” αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Γαλλία, όπου έχει την έδρα του ο διεθνής αστυνομικός οργανισμός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ένας από τους βασικούς στόχους είναι να παρασχεθεί στις χώρες-μέλη της Ιντερπόλ η δυνατότητα να αναβαθμίσουν τις εθνικές βάσεις δεδομένων τους και να μπορούν να διασταυρώνουν τις πληροφορίες που διαθέτουν για υπόπτους και καταζητούμενους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα