Ζακ Σιράκ: Έσβησε ο Πύργος Του Άιφελ – “Ελεύθερο Γάλλο” τον χαρακτήρισε ο Μακρόν

Ζακ Σιράκ: Έσβησε ο Πύργος Του Άιφελ – “Ελεύθερο Γάλλο” τον χαρακτήρισε ο Μακρόν
Σκοτείνιασε ο Πύργος του Άιφελ. Twitter

Ημέρα εθνικού πένθους για τη Γαλλία η Δευτέρα. Ανοιχτό για τοκοινό το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Στο σκοτάδι βυθίστηκε ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι σε μια πρωτοβουλία – φόρο τιμής στον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ.

Τα φώτα του εμβληματικού μνημείου της γαλλικής πρωτεύουσας έσβησαν στις 9 το βράδυ (22.00 ώρα Ελλάδας) και οι επισκέπτες αποχώρησαν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμνουέλ Μακρόν χαρακτήρισε τον Ζακ Σιράκ “έναν μεγάλο Γάλλο, ελεύθερο” που ενσάρκωσε “μια συγκεκριμένη αντίληψη της Γαλλίας και του κόσμου”.

“Για τον πρόεδρο Σιράκ δεν θρηνεί μόνο η δική μας χώρα”, δήλωσε ο Μακρόν σε τηλεοπτική του ομιλία, περιγράφοντας τον προκάτοχό του ως τον κήρυκα “μιας Γαλλίας ανεξάρτητης και περήφανης, ικανής να εναντιωθεί σε μια αδικαιολόγητη στρατιωτική επέμβαση όταν αρνήθηκε το 2003 την εισβολή στο Ιράκ χωρίς την εντολή του ΟΗΕ”.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το προεδρικό μέγαρο, η Γαλλία κήρυξε την προσεχή Δευτέρα ημέρα εθνικού πένθους ενώ στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα, θα τελεστεί λειτουργία για τον θανόντα στην Εκκλησία του Αγίου Σουλπικίου στο Παρίσι .

Το Μέγαρο των Ηλυσίων ανακοίνωσε επίσης ότι οι πύλες του θα είναι ανοιχτές έως την Κυριακή, ώστε οι πολίτες να μπορούν να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα