10ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο: Το παιδί και ο έφηβος σε έναν κόσμο που αλλάζει

10ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο: Το παιδί και ο έφηβος σε έναν κόσμο που αλλάζει

Στο επίκεντρο του Συνεδρίου θα τεθούν ζητήματα που αφορούν στην ψυχοπαθολογία παιδιών και εφήβων αλλά και η τύχη του παιδικού και εφηβικού προσφυγικού πληθυσμού

Το 10ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο διοργανώνει η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος – Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων.

Κεντρικό θέμα του Συνεδρίου, που θα διεξαχθεί από αύριο  29 Σεπτεμβρίου έως την 1 Οκτωβρίου, στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ είναι «Το παιδί και ο έφηβος σε έναν κόσμο που αλλάζει: Διεπιστημονική προσέγγιση».

Το Συνέδριο συμπίπτει με τη συνεδρίαση στην Αθήνα του board της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ψυχιατρικής Παιδιού και Εφήβου (ESCAP), αποκτώντας έτσι μία διεθνή διάσταση, με πολλές συμμετοχές ομιλητών και εισηγητών από Ευρωπαϊκές χώρες.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Γ. Χρούσος, καθηγητής Παιδιατρικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Επικεφαλής Τμήματος Εφηβικής Υγείας της UNESCO, o Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας Δ. Πλουμπίδης, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Π. Σφηκάκης, ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Ε. Πατσούρης, Ο Μ.Α. Δημόπουλος, Πρύτανης του ΕΚΠΑ και οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας, Κ. Γαβρόγλου και Α. Ξανθός.

Στο επίκεντρο της θεματολογίας βρίσκονται τα ζητήματα που αφορούν στην ψυχοπαθολογία των παιδιών και των εφήβων, μέσα στις διαρκώς μεταβαλλόμενες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες: παρατεταμένη οικονομική κρίση, αλλαγές οικογενειακού πλαισίου, θέση του παιδιού και του εφήβου στις νέες κοινωνίες, ενώ το προσφυγικό ζήτημα και η τύχη του παιδικού και εφηβικού προσφυγικού πληθυσμού (ασυνόδευτα και με οικογένεια) θα είναι στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος του Συνεδρίου.

Τα ζητήματα ψυχοπαθολογίας θα εξεταστούν σε όλο το ηλικιακό φάσμα, από τη βρεφική μέχρι την εφηβική ηλικία, αλλά και στο καίριο διάστημα της μετάβασης στην ενήλικη ζωή, με την έννοια και της συνέχειας της φροντίδας.

Οι νέες τεχνολογίες, τόσο όσον αφορά τη θέση τους στη ζωή των νέων, όσο και στη θεραπευτική χρήση τους, είναι ένα από τα επίκαιρα θέματα του Συνεδρίου.

Η συνεργασία των ειδικών της ΨΥΠΕ με την Εκπαίδευση, τη Δικαιοσύνη, αλλά και τους άλλους θεσμικούς φορείς αποτελεί ένα ακόμα μείζον θέμα του συνεδρίου, για το οποίο θα συζητήσουν επιστήμονες από όλους αυτούς τους χώρους.

Μαζί με αυτά, οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Παιδιού & Εφήβου (ΨΥΠΕ) και οι Πολιτικές Υγείας στον ευαίσθητο αυτόν χώρο, με καθοριστική τη διάσταση της πρόληψης, θα συζητηθούν μεταξύ παιδοψυχιάτρων και αρμόδιων θεσμικών εκπροσώπων.

Αρμόδιοι ειδικοί θα παρουσιάσουν θεραπευτικές παρεμβάσεις από το σύνολο του φάσματος, ενώ το μείζον ζήτημα της εκπαίδευσης, τόσο των μελλόντων παιδοψυχιάτρων όσο και όλων των επαγγελματιών των συναφών επιστημονικών κλάδων, θα συζητηθεί στην οπτική των τρεχουσών εξελίξεων, δεδομένης και της δεσπόζουσας θέσης της Εταιρείας στις εν εξελίξει εργασίες στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, εγγύηση για ένα επιτυχημένο συνέδριο αποτελούν η ενθουσιώδης και ενεργός ανταπόκριση και συμμετοχή των μελών της Παιδοψυχιατρικής Κοινότητας, αλλά και των άλλων συνεργαζομένων επιστημόνων.

Το πρόγραμμα θα είναι πλούσιο, περιλαμβάνοντας κεντρικές ομιλίες, διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια, ομάδες εργασίας και μεγάλο αριθμό επιστημονικών ανακοινώσεων.

Στις εναρκτήριες ομιλίες του Συνεδρίου, ο Διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής και Εδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου της Γενεύης και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής, S. Eliez, θα αναφερθεί στο "Όραμα και τις Προοπτικές για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων στην Ευρώπη. Ο Επικεφαλής του τμήματος παιδικής και εφηβικής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Ντούισμπουργκ, θα μιλήσει για την "Συνεχή Αποσαφήνιση των γενετικών παραγόντων στις ψυχικές ασθένειες", ενώ "Το παιδί και ο έφηβος σε μια Ελλάδα που αλλάζει", θα αποτελέσουν το αντικείμενο της ομιλίας του Αναπληρωτή Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής και Προέδρου της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδας Δημήτρη Κ. Αναγνωστόπουλου.

Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία, εκτός από το επιστημονικό σκέλος, επιθυμεί το επετειακό 10ο Συνέδριο να είναι κυρίως ανοιχτό προς την κοινωνία, με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων και η σχετική έκθεση ζωγραφικής στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη, από τις 23/9 έως 1/10.

SHARE: