Ο Ρούπερτ Μέρντοχ φεύγει από τις καρέκλες του. Εξακολουθεί να είναι αυτός που αποφασίζει για όλα. AP Photo Mary Altaffer

ΤΟ “ΦΕΥΓΩ” ΤΟΥ ΡΟΥΠΕΡΤ ΜΕΡΝΤΟΧ ΘΥΜΙΖΕΙ SUCCESSION

Ο 92χρονος Ρούπερτ Μέρντοχ δεν εγκαταλείπει τις καλύτερες καρέκλες της αυτοκρατορίας των δισεκατομμυρίων που έχει φτιάξει, γιατί μεγάλωσε. Μην είσαι αφελής.

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ είναι ο δισεκατομμυριούχος (έχει 8.260.000.0000 δολ. ολοδικά του) που σύστησε στον πλανήτη τον κίτρινο τύπο και ό,τι ‘έδωσε’ τα click baits (τους τίτλους που τραβούν την προσοχή -άσχετα από το αν έχουν σχέση με το περιεχόμενο), μεταξύ πάρα πολλών άλλων.

Ένας τύπος που ξεκίνησε τη διαδρομή του προς τον έλεγχο της παγκόσμιας ενημέρωσης και πολιτικής από τη Μελβούρνη (γεννήθηκε εκεί το 1931) τη δεκαετία του ‘50, ως μετανάστης τρίτης γενιάς από τη Μεγάλη Βρετανία. Στα 21 ανέλαβε ό,τι άφησε πίσω ο πατέρας του (πέθανε από καρκίνο).

Μεταξύ τους ήταν επιχείρηση που ‘άνθησε’ από την στήριξη που παρείχε σε υποψήφιο πρωθυπουργό, που τελικά πήρε το χρίσμα.

Ο γιος Μέρντοχ διδάχθηκε από αυτήν την εμπειρία και την εξέλιξε: αποφάσισε να ‘βγάζει’ ο ίδιος ηγέτες. Κινήθηκε με εξόχως μεθοδικό τρόπο και τελικά, κατάφερε να ελέγχει τις εξελίξεις -και τους απανταχού αγγλόφωνους δεξιούς- για μισό αιώνα.

Ενδεικτική της δράσης του ήταν η έρευνα 20.000 λέξεων που είχαν δημοσιεύσει οι New York Times το 2019 και είχε τίτλο «έχει αποσταθεροποιήσει τις δημοκρατίες όλου του κόσμου». Προφανώς, είχε και αποδείξεις.

Όπου ‘μεθοδικός τρόπος’, έγινε ιδιοκτήτης εκατοντάδων τοπικών, εθνικών και διεθνών μέσων σε όλον τον κόσμο (του ανήκει το 60% των εφημερίδων της Αυστραλίας, πολλές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και οι Times με τη Sun στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Η Wall Street Journal -του στοίχισε 5 δισεκατομμύρια- και το Fox News -πρώτο καλωδιακό ειδησεογραφικό κανάλι των ΗΠΑ- είναι οι κορωνίδες της συλλογής του που είναι μοιρασμένη στη Fox Corporation και τη News Corp.

Η συνολική τους αξία είναι 27 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην πρώτη (τα καλωδιακά κανάλια υποφέρουν) ήταν πρόεδρος από αμνημονεύτων χρόνων. Στη δεύτερη (βλ. έντυπη δημοσιογραφία -που περνάει πάρα πολύ δύσκολα) ήταν εκτελεστικός πρόεδρος.

Οι καλύτερες καρέκλες και στους δυο ομίλους θα ανήκουν από τον Νοέμβριο στον πρωτότοκο γιο του, Λόκλαν.

Ο Lachlan Murdoch με τη σύζυγο του, Sarah Murdoch σε κάλεσμα του Donald Trump, το Σεπτέμβριο του 2019. @2021 Patrick Semansky/Associated Press

ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ, ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ

Την Πέμπτη 21/9, ο εχθρός της σύνταξης (αρνείτο πεισματικά να αποσυρθεί, μολονότι βαδίζει σχεδόν 3 χρόνια στη δεκαετία των 90) ενημέρωσε ότι από το Νοέμβριο αποχωρεί.

Ή καλύτερα, δεν θα έχει τους τίτλους που είχε -και δεν έδινε σε κανέναν, για κανέναν λόγο. Θα είναι επίτιμος πρόεδρος της αυτοκρατορίας του. Αυτό σημαίνει πως αν το νιώθει, θα μπορεί να παρίσταται στις συνεδριάσεις των ΔΣ.

Στην επιστολή που έστειλε στους υπαλλήλους του, τόνισε ότι είναι «καλά στην υγεία του» και πως αναλαμβάνει έναν νέο, πιο πολιτικό ρόλο για την υπεράσπιση αυτού που αντιλαμβάνεται ως «εκτεταμένη επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης».

Η αλήθεια είναι πως δεν έχει μεγάλη σχέση με την κανονική ελευθερία έκφρασης.

Σημείωσε σε παρακαλώ και ότι πάντα, (δηλαδή, όσο ζει) θα έχει έμμεσο έλεγχο στους ομίλους του. Βλέπεις, εξακολουθούν να του ανήκουν οι 4 από τις 8 ψήφους που ‘αποφασίζουν’ για τα πάντα.

Το Murdoch Family Trust ελέγχει τις μετοχές που δίνουν ψήφους στην News Corp και τη Fox Corp, συν τη συλλογή με αντικείμενα τέχνης και τη φάρμα κοντά στη Μελβούρνη.

Οι ψήφοι είναι 8. Οι 4 ανήκουν στον πατήρ φαμίλια. Οι άλλες τέσσερις στα τέσσερα πρώτα παιδιά του. Μετά το θάνατο του πατέρα Μέρντοχ οι μετοχές θα μοιραστούν ισόποσα στους Προύντενς, Ελίζαμπεθ, Λόκλαν και Τζέιμς. Τα δυο μικρότερα κορίτσια του είναι (και θα είναι) δικαιούχοι.

Για να εγκριθεί το όποιο deal, θα χρειάζεται το ΟΚ τουλάχιστον δυο εκ των τεσσάρων κύριων μετόχων-παιδιών του. Μπορείς να καταλάβεις ότι αν συνασπιστούν τρεις, μπορούν να ‘ρίξουν’ τον τέταρτο.

ΤΟ SUCCESSION ΕΙΝΑΙ ΒΓΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ -ΤΟΥ MURDOCH

Ο θάνατος δεν είναι σκέψη που απασχολεί τον 92χρονο. Δεν τον σκέφτεται. Μη σου πω δεν υπάρχει για εκείνον. Όσοι γνωρίζουν τη δυναμική της αυτοκρατορίας του (και τι μπορεί να προκαλέσει παγκοσμίως, ο θάνατος του) επιμένουν πως όταν εγκαταλείψει το μάταιο τούτο κόσμο, ό,τι έχει ‘χτίσει’ θα εξαφανιστεί.

Εκείνος βέβαια, κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μη συμβεί αυτό. Για αρχή, τα παιδιά του έμαθαν πως είναι σε ανταγωνισμό το ένα με το άλλο, από την ημέρα που γεννήθηκαν. Όχι οικογένεια.

Το Succession έχει παρουσιάσει τους τρόπους που ο πατέρας Ρούπερτ ‘προγραμμάτισε’ τη ζωή των 6 γόνων του ως παιχνίδι επιβίωσης, προκειμένου να επιβιώσει ο πιο δυνατός και άρα ο διάδοχος του. Που δεν είναι και ο μοναδικός κληρονόμος του.

Στην ουσία οι διάδοχοι δεν ήταν ποτέ 4

Ο ένας γιος του ‘βγήκε’ δημοκρατικός και έτσι τέθηκε εκτός αγώνα διαδοχής. Σε αυτόν ο Ρούπερτ δεν περιέλαβε ποτέ τα κορίτσια του. Ναι, γιατί ήταν γυναίκες.

Επίσης, δεν υπολόγιζε πως ο τεράστιος ανταγωνισμός στο streaming θα απειλήσει το δημιούργημα του. Άσε που έρχονται εκλογές στις ΗΠΑ και οι σχέσεις του με τον Ντόναλντ Τραμπ έχουν διαλυθεί.

Bέβαια, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει. Δεν θα ήταν η πρώτη φορά.

O Μέρντοχ είχε χαρακτηρίσει (δημοσίως) ηλίθιο τον Τραμπ. Όταν ο ‘ηλίθιος’ διεκδίκησε την προεδρία, τον στήριξε απόλυτα, στο βαθμό που αργότερα πλήρωσε τα περισσότερα χρήματα που έχουν επιδικαστεί ποτέ σε διακανονισμό συκοφαντικής δυσφήμισης media: 787.500.000 δολάρια.

Τα έδωσε στη Dominion Voting Systems. Εταιρία που το Fox News είχε κατηγορήσει σε 20 εκπομπές -από τα τέλη του 2020 και μετά-, για νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος.

Έκτοτε ο Τραμπ χαρακτήρισε και ‘μη φιλικό’ ρεπορτάζ που προέβαλε το Fox και τον αφορούσε και θα έλεγες πως υπάρχει ένα χάσμα. Οι μελετητές πιστεύουν πως θα προσπαθήσει να το γεφυρώσει ο Λόκλαν, ώστε να επιστρέψουν στο κανάλι οι φαν του συγκεκριμένου υποψηφίου.

Βλέπεις, γεγονός είναι η ‘αιμορραγία’ τηλεθεατών, δεδομένου και του γεγονότος ότι το δεξιό κοινό έχει πια τόσες πολλές ψηφιακές πηγές στη διάθεση του, για να ενημερώνεται και να ψυχαγωγείται που δεν έχει ανάγκη, πια αυτά του Μέρντοχ. Και αυτό στοιχίζει.

Μη ξεχνάς εν τω μεταξύ, πως ο Ρούπερτ Μέρντοχ είναι 92. Όσο και αν το ξεχνάει εκείνος.

 

 

 

Eνώ ο Μέρντοχ ήλεγχε κυβερνήσεις, έκανε και γάμους

  • Το 1965 παντρεύτηκε την -ιπτάμενη συνοδό- Πατρίτσια Μπούκερ. Απέκτησαν την Προύντενς το 1958. Το διαζύγιο εκδόθηκε το 1967.
  • Το 1967 (ναι, τον χρόνο του πρώτου διαζυγίου) αντάλλαξε όρκους με την Άννα Μαν Τορβ, δημοσιογράφο από την Σκοτία, η οποία δούλευε στην Daily Telegraph του Σίδνεϊ. Απέκτησαν τους Ελίζαμπεθ (1968), Λόκλαν (1971) και Tζέιμς (1972).
  • Τρεις μήνες πριν την ανακοίνωση του δεύτερου διαζυγίου (τον Ιούνιο του 1999), τον έχρισε Ιππότη ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο 2ος. Σημείωση: δεν ήταν καθολικός.
  • Δεκαεπτά (17) ημέρες μετά το δεύτερο διαζύγιο, παντρεύτηκε την κινεζικής καταγωγής, Γουέντι Ντενγκ. Ο Μέρντοχ ήταν 68. Η -απόφοιτη του Yale και αντιπρόεδρος σε ένα από τα κανάλια που είχε τότε ο Αυστραλός- ήταν 30. Απέκτησαν την Γκρέις (2001) και την Κλόι (2003).

Συνολικά λοιπόν, ο Μέρντοχ έχει έξι παιδιά, ηλικίας από 20 έως 65 χρόνων και 13 εγγόνια.

  • Ενώ η σχέση με τη Γουέντι είχε πάρει την κατιούσα, προέκυψαν πληροφορίες που την ήθελαν να έχει συνεργαστεί με τη μυστική υπηρεσία της Κίνας. Στις 13/6 του 2013 ανακοινώθηκε ο χωρισμός και η κατάθεση αίτησης διαζυγίου. Δεν ζούσαν μαζί ήδη έξι μήνες.
  • Μαζί με τη Γουέντι ο Μέρντοχ ‘χώρισε’ και τον Τόνι Μπλερ (έπαψε να τον στηρίζει), γιατί είχε υποψιαστεί πως είχε συνάψει σχέσεις με την πρώην σύζυγο -ενώ ήταν ακόμα μαζί.
  • Στις 11/1 του 2016 ανακοίνωσε τον αρραβώνα του με την Τζέρι Χολ, με ειδοποίηση στην εφημερίδα Times (προφανώς του ανήκε). Μια εβδομάδα πριν γιορτάσει τα 85α γενέθλια, παντρεύτηκαν. Η Χολ ήταν 59. Xώρισαν το 2022, εξαιτίας “ασυμβίβαστων διαφορών”.
  • Ανήμερα του Αγίου Πατρικίου, το 2023 έκανε πρόταση γάμου -μέσω συνέντευξης του στους New York Times- στην 66χρονη Αν Λέσλι Σμιθ, οδοντιάτρου που έγινε ραδιοφωνική παρουσιάστρια, οπαδός του Συντηρητισμού. Μεταξύ όσων είπε και ξεχώρισαν κατά καιρούς ήταν το “ο Covid είναι πανδημία που φυτεύτηκε από τον Μάικλ Γκέιτς στο Νταβός”.
  • Το δαχτυλίδι που της έδωσε ήταν αξίας 2.500.000 δολαρίων. Είχαν γνωριστεί το Σεπτέμβριο του 2022, ένα μήνα μετά την έκδοση του διαζυγίου του Μέρντοχ με τη Χολ. Ο αστικός μύθος θέλει να άρχισαν όλα με πρωτοβουλία της Σμιθ, που του πρότεινε έναν καθαρισμό δοντιών.
  • Δυο εβδομάδες μετά τον αρραβώνα τους, χώρισαν. Ήταν απόφαση του Ρούπερτ, ο οποίος ‘ένιωθε αμήχανα με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της Σμιθ’.

ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ Ο ΜΕΡΝΤΟΧ ΕΙΧΕ ΞΕΜΕΙΝΕΙ ΑΠΟ ΔΙΑΔΟΧΟΥΣ

Όπως διάβασες ήδη, τα παιδιά του δεν ήταν ποτέ αδέλφια.

Ήταν πάντα ανταγωνιστές, με τον πατέρα τους να ‘ταΐζει’ διαρκώς αυτό το κλίμα.

«Ο Μέρντοχ πίστευε πως ένας δαρβινικός αγώνας θα ‘έβγαζε’ τον πιο ικανό κληρονόμο. Έκανε τα παιδιά του να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, σε όλη τους τη ζωή».

Οι μόνες που τη γλίτωσαν ήταν οι κόρες που απέκτησε από τον τελευταίο γάμο -και λόγω ηλικίας σώθηκαν από τις συγκινήσεις.

Στην ουσία, δεν ήταν ποτέ 4 οι υποψήφιοι. Ήταν 2: τα αγόρια του, μολονότι η Ελίζαμπεθ ήταν γνωστή ως ‘η ικανότερη όλων’. Είχε όμως, ένα ελάττωμα. «Είναι γυναίκα και δεδομένης της παλαιομοδίτικης νοοτροπίας του μεγιστάνα, δεν μπορεί να πάρει το χρίσμα».

Η πρωτότοκη Προύντενς διορίστηκε στις 28/1 του 2011 ως μέλος του ΔΣ της Times Newspapers Ltd, ‘κομμάτι’ της News International. Δεν ήταν κάτι όμως, που την ενδιέφερε ιδιαίτερα και εγκατέλειψε. Ο πατέρας της δεν της μιλούσε για χρόνια. Για την ιστορία, ο σύζυγος της εργάζεται στη News Corp.

Έκτοτε «θέλει να απολαύσει το χρόνο που της απομένει με τον πατέρα της. Φοβάται μην πεθάνει και είναι ακόμα εκνευρισμένος μαζί της».

Η δευτερότοκη Ελίζαμπεθ είχε αγοράσει τη δεκαετία 2000 κάποια τηλεοπτικά δίκτυα στην Καλιφόρνια, με χρήματα (40.000.000 ευρώ) που της είχε δώσει ο πατέρας της. ‘Έβγαλε’ κέρδος 15 εκατομμυρίων από την πώληση τους και έτσι μπήκε στο ‘παιχνίδι’ της διαδοχής.

Οι τσακωμοί με τον μέντορα που της είχε επιβάλει ο Ρούπερτ είχαν ως αποτέλεσμα να εγκαταλείψει το ‘σπίτι των Μέρντοχ’ και να κάνει δικές της δουλειές στο Λονδίνο, στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, μέσω στούντιο παραγωγής που συνδέεται με επιτυχημένη εφαρμογή -Vertical Networks.

Έκανε δεύτερο γάμο (με τον δισέγγονο του Σίγκμουντ Φρόιντ) και ζει ευτυχισμένη, ως αυτόνομη και με τα έσοδα από τις επιχειρήσεις του πατέρα της.

Ο μεγαλύτερος γιος του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, Λόκλαν είχε μπει στην οικογενειακή επιχείρηση με πόστο στη News Corporation και στη New York Post. Για την ακρίβεια, έγινε ο εκδότης.

Ήταν και αυτός που προοριζόταν εξ αρχής, για κληρονόμος της αυτοκρατορίας, αλλά υποχώρησε στο Νο2 το 2005 όταν παραιτήθηκε από τη θέση του.

Προωθήθηκε στην κορυφή ο Τζέιμς, ο οποίος απασχολείτο στη British Sky Broadcasting, από το 2003.

Έμεινε ο μόνος γιος του Ρούπερτ που είχε σχέση με την επιχείρηση, καθώς από το 2011 ήταν αντιπρόεδρος της News Corp.).

Ο Ρούπερτ ‘πάτησε’ στην αγάπη που ‘χει και ο Λόκλαν στη δεξιά πολιτική και τον έπεισε να επιστρέψει το 2015 (μετά τη 10ετη εξορία στην Αυστραλία), πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Έγινε διευθύνοντας σύμβουλος στο Fox.

Έβαλε δίπλα του τη Ρεμπέκα Μπρουκς, πρώην διευθύνουσα σύμβουλο των βρετανικών ταμπλόιντ του, την οποία ο ηγέτης αντιμετώπιζε σαν θετή κόρη.

H Μπρουκς είχε αθωωθεί από τέσσερις ποινικές κατηγορίες που σχετίζονται με το σκάνδαλο της πειρατείας τηλεφώνων που ταρακούνησε τις επιχειρήσεις του στη Μεγάλη Βρετανία, λίγα χρόνια νωρίτερα.

Παράλληλα με τις δουλειές του μπαμπά, ο Λόκλαν επένδυσε 369.000.000 δολ.στην πλατφόρμα Tubi των video streaming με διαφημίσεις.

Είχε απειλήσει τον πατέρα του πως δεν θα του ξαναμιλούσε, εάν πουλούσε την 20th Century Fox. Aπό αυτό το deal (ο Ρούπερτ το πούλησε στη Disney το 2017, στο πικ του για 71 δισεκατομμύρια) τα αδέλφια πήραν από 1.670.000 ευρώ.

Ένα χρόνο μετά την επιστροφή του πρωτότοκου γιου, εγκατέλειψε το ‘πλοίο’ ο Τζέιμς, γιατί δεν προτιμήθηκε από τον πατέρα του για επικεφαλής του CBS News -όπως του είχε τάξει.

Έναν ρόλο στην απόφαση του είχε και η εμπλοκή του στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων (βλ. χάκινγκ στα τηλέφωνα celebrities, πολιτικών, πολιτών και δημοσιογράφων) του κορυφαίου tabloid της εποχής του, News of the World.

Μετά το comeback, ο Τζέιμς είχε ως στόχο να κάνει την News Corp. σεβαστή στην ελίτ του κόσμου.

Παραιτήθηκε το 2020 γιατί δεν συμφωνούσε με το περιεχόμενο (στις βασικές διαφωνίες που είχε με τον πατέρα του ήταν ο τρόπος που χειρίζονταν τα μέσα του την κλιματική αλλαγή) και επειδή δεν πήρε το ρόλο που του είχε τάξει ο Ρούπερτ στην Disney.

Κράτησε τις μετοχές του, άρχισε να κάνει προσωπικές δουλειές (επενδύσεις σε start-ups), αλλά ξεκαθάρισε πως παραιτείται από τον αγώνα διαδοχής και πρότεινε να πουλήσουν όλα τα αδέλφια τις μετοχές τους στον Λόκλαν, για να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος της Fox Corporation.

Ο πατήρ Μέρντοχ δήλωνε πως στηρίζει την προσπάθεια. Αυτή όμως, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Προφανώς έβαλε το χεράκι του ο Ρούπερτ για να διαταραχθεί η σχέση των παιδιών του.

Τους ‘έκλεισε’ μια ομαδική θεραπεία ‘για να εκτονωθεί η ένταση’ είπε εκείνος. «Ήταν παιχνίδι δύναμης και χειραγώγησης» έγραψαν οι NYT.

Εκεί έγινε ξεκάθαρο και ότι ο Λόκλαν θα τα πάρει όλα: μετά τη θέση του ηγέτη στη News Corp (το 2020), έγινε αφεντικό και της Fox Corporation, αφού στα μάτια του είδε ο πατέρας του «έναν παθιασμένο ηγέτη με αρχές».

Δηλαδή, είδε κάποιον που ξέρει πώς λειτουργεί ο ίδιος και τι θέλει για την αυτοκρατορία του. Ως εκ τούτου, θα κάνει ό,τι πρέπει (πχ να ανακτήσει τους φαν του Τραμπ), χωρίς να του ετοιμάσει εκπλήξεις. Κάτι που δεν ήταν βέβαιος ότι θα συμβεί και με τον Τζέιμς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα