Κωνσταντινούπολη Istock

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Κωνσταντινούπολη, μια πόλη-θρύλος που ενώνει ανατολή και δύση.

Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας χαρακτηρίζονται από εναλλασσόμενες περιόδους αμοιβαίας εχθρότητας και συμφιλίωσης από τότε που η Ελλάδα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1832, μετά την Επανάσταση του 1821.

Από το σχολείο μας μαθαίνουν πως ο Τούρκος είναι ο εχθρός και πως έχουμε πολλά να χωρίσουμε.

Η πολιτική διχάζει τα κράτη, τι συμβαίνει όμως με τους λαούς;

Ταξιδεύοντας για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη πριν από λίγα χρόνια, πάτησα το πόδι μου στην πόλη κάπως μουδιασμένος, έχοντας στον νου μου πως οι ντόπιοι, ακούγοντας πως έρχομαι από την Ελλάδα, ίσως να είναι σκαλωμένοι ή να μην είναι ιδιαιτέρως φιλικοί.

Κωνσταντινούπολη
Το ιστορικό τραμ της Κωνσταντινούπολης istockphoto

Εντούτοις, όλα όσα σκεφτόμουν “ναυάγησαν” από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Από τον άνθρωπο που μας άνοιξε το σπίτι του, μέχρι τους οδηγούς ταξί, τους εργαζομένους στα μουσεία και τα εστιατόρια, όλοι τους, ακούγοντας πως έρχομαι από την Ελλάδα έδειχναν αμέσως ενθουσιασμό, χαρακτηρίζοντάς με “αδερφό” τους.

Όλοι τους μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για την Ελλάδα, λέγοντας πόσο πολύ θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα μας, αποδεικνύοντας πως το αφήγημα που μας μαθαίνουν σχετικά με το πόσο πολύ μας μισούν οι Τούρκοι, δεν είναι παρά ένα μεγάλο ψέμα.

Στα παζάρια θα σου μιλήσουν ελληνικά, θα σου πουν καλαμπούρια, θα σου δώσουν το χέρι και θα σου χαμογελάσουν. Στα μαγαζιά τους θα σου δείξουν πόσο φιλόξενοι είναι, θα σου ανοίξουν κουβέντα, θα σε κεράσουν ό,τι έχουν.

Κωνσταντινούπολη
Κωνσταντινούπολη Πάνος Κωδωνάς

Η Κωνσταντινούπολη, μια πόλη-θρύλος που ενώνει ανατολή και δύση, αναδεικνύεται ως ένας μοναδικός προορισμός που προσφέρει μία ανεπανάληπτη εμπειρία σε κάθε ταξιδιώτη.

Σε αυτό το άρθρο θα σας μιλήσω για όσα κρατώ από το ταξίδι μου από την Κωνσταντινούπολη, για τα δικά μου κορυφαία αξιοθέατα, τα οποία προτείνω να επισκεφθείτε.

Τέλος, δεν γίνεται να μην σταθούμε στην τουρκική κουζίνα, η οποία είναι γνωστή για τα φανταστικά μπαχαρικά και τις απλές αλλά γεμάτες γεύση συνταγές.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – 5 ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Επίσκεψη στην Αγία Σοφία

Το πιο σημαντικό αξιοθέατο της Κωνσταντινούπολης δεν είναι άλλο από την Αγία Σοφία.

Λειτούργησε ως χριστιανικός ναός από το 537 μέχρι το 1453. Στη συνέχεια μετετράπη σε ισλαμικό τέμενος και αργότερα (από το 1935) σε μουσείο, ενώ από το 2020 λειτουργεί και πάλι ως τζαμί.

Το κτίσιμο της μορφής του ναού που διατηρείται έως και σήμερα δρομολογήθηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α’. Ως αρχιτέκτονες του ναού ορίστηκαν οι Μικρασιάτες γεωμέτρες Ανθέμιος από τις Τράλλεις και Ισίδωρος από τη Μίλητο. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα και τα εγκαίνιά του τελέστηκαν στις 27 Δεκεμβρίου του 537.

Αγία Σοφία
Αγία Σοφία istockphoto

Ο ναός είναι κτισμένος σε αρχιτεκτονικό ρυθμό βασιλικής με τρούλο. Ο κυρίως χώρος του κτίσματος έχει σχήμα περίπου κύβου. Τέσσερις τεράστιοι πεσσοί, (κτιστοί τετράγωνοι στύλοι), που απέχουν μεταξύ τους ο ένας από τον άλλο 30 μ., στηρίζουν τα τέσσερα μεγάλα τόξα πάνω στα οποία εδράζεται ο τρούλος, με διάμετρο 31 μέτρων.

Ο τρούλος δίνει την εντύπωση ότι αιωρείται εξαιτίας των παραθύρων που βρίσκονται γύρω στη βάση του.

Περιήγηση στο Ντολμά Μπαχτσέ

Το Ντολμά Μπαχτσέ, που σημαίνει “γεμάτος κήπος” στα τουρκικά, αποτελεί ένα εντυπωσιακό ανάκτορο που λειτούργησε ως κατοικία των σουλτάνων και ως διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1856 έως το 1922.

Το ανάκτορο βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου και καλύπτει συνολικά έκταση περίπου 110.000 τετραγωνικών μέτρων. Η κατασκευή του Ντολμαμπαχτσέ ξεκίνησε το 1843 και ολοκληρώθηκε το 1856.

Dolmabahçe
Το ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε istockphoto

Το παλάτι έχει εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και εκλεπτυσμένη εσωτερική διακόσμηση. Η πρόσοψή του έχει μήκος 248 μέτρα και αποτελείται από μια μεγάλη αίθουσα που συνδέει δύο πτέρυγες όπου βρίσκονται τα πολυτελή δωμάτια και τα βασιλικά διαμερίσματα.

Το Ντολμα Μπαχτσέ σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Καραμπέτ και Νικογιός Μπαλιάν, ενώ ο εσωτερικός διάκοσμος ανέλαβε ο γάλλος διακοσμητής Σεσάν. Αρκετοί ευρωπαίοι καλλιτέχνες συνεισέφεραν έργα ζωγραφικής για να κοσμήσουν το παλάτι.

Επίσκεψη “μαραθώνιος” στο Τοπ Καπί

Το Τοπ Καπί κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία της Τουρκίας, ως πρώην κύρια κατοικία και διοικητικό κέντρο Οθωμανών σουλτάνων κατά τον 15ο αιώνα.

Η κατασκευή του παλατιού ξεκίνησε το 1460, μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τον Φατίχ Σουλτάνο Μεχμέτ, και ολοκληρώθηκε το 1478. Έχοντας την τεράστια έκταση 700,000 τετραγωνικών μέτρων, το παλάτι αποτελούσε οχυρό για την πόλη.

Για πάνω από 400 χρόνια, το παλάτι χρησίμευσε ως κατοικία και πολιτική έδρα για σουλτάνους.

Topkapi
Topkapi istockphoto

Σήμερα, το παλάτι είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές αξιοθέατο, το οποίο προσελκύει τουρίστες από όλες τις γωνιές του κόσμου.

Το παλάτι φιλοξενεί πολλές σημαντικές συλλογές, αρχιτεκτονικά θαύματα και περίπου 300,000 αρχειακά έγγραφα.

Αν επισκεφτείτε το Τοπ Καπί να είστε προετοιμασμένοι για πολύ περπάτημα. Ίσως χρειαστούν 5-6 ώρες για να δείτε όλα όσα πρέπει.

Χάσου στο Μεγάλο Παζάρι και αγόρασε μπαχάρια και σουβενίρ

Το Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης αποτελεί μία από τις πιο ιδιαίτερες αγορές στον κόσμο. Ένας από τους πιο ζωντανούς και πολυσύχναστους προορισμούς της πόλης, εκεί που μπορείς να βρεις τα πάντα.

Με πάνω από 3.700 καταστήματα και 11 εισόδους, το Παζάρι προσφέρει τεράστια ποικιλία προϊόντων. Από κοσμήματα, χρυσαφικά, μπαχάρια, μέχρι υφάσματα και τουριστικά αναμνηστικά.

Κάθε μέρα, εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες και τουρίστες περπατούν στους διαδρόμους του Μεγάλου Παζαριού, με στόχο να βρουν αυτό που αναζητούν.

Δεν γίνεται να βρεθείς σε αυτό το παζάρι και α) να μην σπαταλήσεις τουλάχιστον 4 ώρες, β) να μην αγοράσεις μπαχαρικά, τα οποία θα έχεις στο ντουλάπι σου για χρόνια.

Το Μεγάλο Παζάρι
Το Μεγάλο Παζάρι

Εκτός από τα καταστήματα, στο εσωτερικό του Παζαριού θα βρεις εστιατόρια, σιντριβάνια, τζαμιά και χαμάμ.

Το Μεγάλο Παζάρι είναι ανοιχτό από τις 8:30 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, εκτός από τις Κυριακές και τις αργίες.

Κάνε βόλτα στη πολύχρωμη, γραφική γειτονιά Μπαλάτ

Το Μπαλάτ βρίσκεται στην παλιά πόλη, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Το όνομα Μπαλάτ πιθανότατα προέρχεται από το ελληνικό (παλάτιον), από το λατινικό (palatium), και προήλθε από το κοντινό παλάτι των Βλαχερνών.

Χρώματα, μυρωδιές, τραγούδια, φωνές παιδιών που τρέχουν στα στενά συνθέτουν το σκηνικό της περιοχής.  Μικρά τραπεζάκια στα πεζοδρόμια, στα οποία μπορεί κανείς να απολαύσει τσάι και καφέ πλάι στους δρόμους της ατμοσφαιρικής συνοικίας.

Οι πανέμορφοι, πολύχρωμοι δρόμοι και τα γραφικά στενάκια του Μπαλάτ είναι γεμάτοι μικρά πέτρινα διώροφα και τριώροφα σπίτια με πεζούλια και μερικά μεγαλύτερα αρχοντικά.

Balat
Balat istockphoto

Στο Balat θα δεις μια διαφορετική Κωνσταντινούπολη, με δρόμους γεμάτους μικρά τοπικά καταστήματα. Ένας από πιο τους ωραίους δρόμους αυτής της γειτονιάς είναι Kürkçü Çeşmesi Sokak.

Σε αυτόν τον δρόμο θα βρεις τις διάσημες ομπρέλες που βλέπεις κατά καιρούς στο Instagram σου.

Balat
Balat Istockphoto

Μετά από το σχετικό photoshooting μπορείς να χαλαρώσεις για έναν καφέ σε ένα από τα αμέτρητα μικρά παραδοσιακά καφέ της περιοχής.

ΣΥΝΤΟΜΑ TIPS

  • Όταν φτάσεις σε τουρκικό έδαφος πρόσεχε με την περιαγωγή (roaming), γιατί αν έχεις συμβόλαιο και ανοίξεις τα δεδομένα σου θα χρεωθείς. Αυτό που προτείνω είναι να αγοράσεις μια κάρτα sim από το αεροδρόμιο. Είναι η πιο οικονομική επιλογή.
  • Έχε μαζί σου πάντα μετρητά, θα τα χρειαστείς σίγουρα.
  • Κάνε παζάρια στις αγορές χωρίς φόβο και ντροπή. Στα μεγάλα παζάρια τα… παζάρια είναι σχεδόν κομμένα πλέον. Κόβουν αποδείξεις, δέχονται και πληρωμή με κάρτα.
  • Προσοχή στις απομιμήσεις. Η κουλτούρα των “μαϊμού” αξεσουάρ είναι αρκετά διαδεδομένη στην πόλη.
  • Φίξαρε την τιμή πριν μπεις στο ταξί (και -φυσικά- κάνε παζάρια).
  • Κάνε βόλτα με πλοίο στον Βόσπορο. Κυρίως το απόγευμα, όταν πέφτει ο ήλιος, είναι φανταστικά.
  • Πάρε το ιστορικό τραμ της πόλης. Και για λόγους μετακίνησης και για να δεις τα αξιοθέατα μέσα από το τραμ.
  • Κάνε χαμάμ για χαλάρωση και αποτοξίνωση από την κραιπάλη.

ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Η Τουρκία είναι μια χώρα με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που εκτείνεται ανά τους αιώνες και η γαστρονομία της αντικατοπτρίζει αυτήν την πολυπολιτισμική κληρονομιά με μια πληθώρα από γεύσεις και αρώματα που κερδίζουν τις καρδιές των επισκεπτών.

Η γαστρονομία της Τουρκίας δεν αφορά μόνο το φαγητό, αλλά και την συλλογική εμπειρία της δημιουργίας του φαγητού. Οι Τούρκοι απολαμβάνουν τα γεύματα ως κοινωνικό γεγονός, με την κατανάλωση φαγητού στο ίδιο τραπέζι να αποτελεί σημαντικό μέρος της κουλτούρας.

Κωνσταντινούπολη istockphoto

Ένα από τα διασημότερα πιάτα της Τουρκίας είναι οι ντολμάδες, που αποτελείται από αμπελόφυλλα γεμιστά με μείγμα από (κιμά), ρύζι και μπαχαρικά, συνήθως σε συνδυασμό με τοπική σάλτσα ντομάτας.

Το κεμπάπ, για κάποιος το εθνικό φαγητό τους, είναι ένα μείγμα από μαριναρισμένο, ψημένο κρέας, το οποίο συνήθως σερβίρεται με πίτα ή φρέσκο ψωμί ή ρύζι, και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα σε ολόκληρη τη χώρα.

Η τουρκική κουζίνα αναμφισβήτητα προσφέρει πολλές επιλογές για όλα τα στομάχια.

Τα μπαχαρικά είναι παντού και όλα τα σοκάκια μυρίζουν κόλιανδρο, κύμινο και σουμάκ.

Αγορά για μπαχάρια στην Τουρκία istockphoto

Το κρέας είναι βασικό συστατικό των πιάτων τους. Εντούτοις, ως vegetarian δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να βρω πιάτα που απευθύνονται σε όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή.

Vegetarian επιλογές istockphoto

Ενδεικτικά: Ιμάμ Μπαϊλντί, πίτα Γκιοζλεμές, Ταμπούλε, μπουρέκια με λαχανικά.

Τέλος, η τουρκική γαστρονομία διαθέτει πληθώρα γλυκών επιλογών.

Σιροπιαστά στην Κωνσταντινούπολη istockphoto

Αυτά είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή τουρκικά γλυκά που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε: Κιουνεφέ, σουτζούκ λουκούμ, κατιμέρι, Burma Kadayif.

Τέλος, η Τουρκία είναι από τις πρώτες χώρες σε κατανάλωση τσαγιού στον κόσμο, είναι κάτι σαν το εθνικό ζεστό της ρόφημα, για αυτό, φεύγοντας από το Μεγάλο Παζάρι, μην ξεχάσεις να πάρεις τσάι.

To μαύρο Rize είναι το πιο διάσημο τσάι στην Τουρκία και αυτό που πίνουν πιο συχνά οι ντόπιοι. Παραδοσιακά το σερβίρουν ζεστό, συνήθως με κύβους ζάχαρης, πιο σπάνια με μέλι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα