Παλαιστίνιος εργάζεται σε μια σήραγγα στη Ράφα στα σύνορα μεταξύ της Αιγύπτου και της νότιας Λωρίδας της Γάζας. AP Photo Hatem Moussa

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΟΣ ‘ΧΟΡΗΓΟΣ’ ΤΟΥ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Η χώρα που βοηθά τη Χαμάς να έχει απροσδόκητα πολλά -και διαφόρων τεχνολογιών- όπλα, ενώ είναι αποκλεισμένη από ξηρά, αέρα και θάλασσα, δεν είναι το Ιράν, αλλά το Ισραήλ.

Σε έναν πόλεμο, όπως είναι αυτός του Ισραήλ με τη Χαμάς προκύπτουν πολλά που αδυνατεί να διαχειριστεί ο ανθρώπινος νους. Όποιο και αν είναι το IQ του ή το επίπεδο ενσυναίσθησης.

Δύσκολα θα μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις στα σχετικά ερωτήματα (των αποφάσεων και της φρικαλεότητας) και το τελειότερο Chatbot.

Στα πρακτικά ζητήματα, από το περασμένο Σάββατο και την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ η μεγαλύτερη απορία ήταν πως μια περιοχή που είναι αποκλεισμένη από ξηρά, θάλασσα και αέρα επί 17 χρόνια και έχει εξόχως περιορισμένους πόρους, απέκτησε τεράστια -σε αριθμό και δυναμική- οπλική δύναμη, με ρουκέτες, πυραύλους, drones, αλλά και φορητά όπλα και πυρομαχικά.

O Aaron Pilkington, αναλυτής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ για θέματα Μέσης Ανατολής που τώρα σπουδάζει στο University of Denver, διεξάγοντας έρευνα για τη στρατηγική εθνικής ασφάλειας του Ιράν, εξήγησε ότι «στην πραγματικότητα είναι πολύ απλή η εκτόξευση μιας δέσμης ρουκετών.

«Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι πώς μπορεί η Χαμάς να παράγει αποθέματα, να μετακινεί, να δημιουργεί και να εκτοξεύει χιλιάδες ρουκέτες, χωρίς να γίνεται αντιληπτή από τις ισραηλινές, τις αιγυπτιακές και τις σαουδαραβικές υπηρεσίες».

Ο αριθμός των πυρομαχικών που εκτόξευσε η Χαμάς σε σύντομο χρονικό διάστημα, δείχνει πως προετοιμαζόταν χρόνια αυτήν την στιγμή.

Για μία ακόμη φορά, αποδείχθηκε ότι όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος. Αρκεί να υπάρχει και υπομονή, με ευρηματικότητα. Ιδανικά να υπάρχει και ένα φίλος που προσφέρει την τεχνογνωσία.

Η Χαμάς φαίνεται πως τα είχε όλα αυτά.

Κάτι που ξέρει το Ισραήλ τουλάχιστον εδώ και μια δεκαετία, όπως αποδεικνύει το βίντεο που ακολουθεί.

Ισραηλινοί στρατιώτες κλείνουν έναν φράκτη ασφαλείας στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας στο νότιο Ισραήλ,

Η ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ

Όσα ισχύουν για τη Λωρίδα της Γάζας, μαζί με ένα συνοπτικό ταξίδι στην ιστορία των Ισραηλιτών και των Παλαιστινίων, αναφέρθηκαν σε κείμενο που περιλαμβάνει και όλες τις σχετικές λέξεις. Όπως Χαμάς, Χεζμπολάχ, Ιντιφάντα και άλλα.

Εκεί μπορείς να διαβάσεις ότι η Χαμάς πήρε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας το 2007. Έκτοτε είναι αποκλεισμένη από παντού.

Άρα ήταν γρίφος το πώς εξασφάλισε τον πλούσιο εξοπλισμό της.

Η περιοχή των 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκ των πιο πυκνοκατοικημένων του πλανήτη, συνορεύει με το Ισραήλ και την Αίγυπτο από τη μία (βλ. σύνορα με Ισραήλ) έχει τον φράκτη χιλιομέτρων.

Ισραηλινοί στρατιώτες κλείνουν έναν φράκτη ασφαλείας στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας στο νότιο Ισραήλ, AP Photo Tsafrir Abayov

Από την άλλη (βλ. σύνορα με Αίγυπτο) υπάρχει ουδέτερη ζώνη που δημιουργήθηκε το 2017.

Τότε το Υπουργείο Εσωτερικών που διοικείται από τη Χαμάς, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός διαδρόμου μήκους 12 χιλιομέτρων και πλάτους 100 μέτρων (330 πόδια), κατόπιν συμφωνίας με Αιγύπτιους αξιωματούχους. Ανήκε στο πλαίσιο της προσπάθειας της Χαμάς να καταπολεμήσει τους εξτρεμιστές και να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Κάιρο.

Το 2017 ήταν η χρονιά που η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας «κοινής αίθουσας επιχειρήσεων» για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων των ένοπλων δυνάμεων τους.

Μέχρι τα τέλη του 2020, ο σχηματισμός αποτελούνταν από 12 μαχητικές ομάδες που δρούσαν στη Γάζα και είχαν ήδη πραγματοποιήσει την πρώτη κοινή εκπαιδευτική άσκηση.

ΤΟ ‘ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ’

Κατά το World Factbook της CIA, η στρατιωτική πτέρυγα της Xαμάς έχει περίπου 20-25.000 μαχητές.

Είναι οπλισμένη με ελαφρά όπλα, συμπεριλαμβανομένου ενός καταλόγου δυνατοτήτων αυτοσχέδιων πυραύλων, αντιαρματικών βλημάτων και όλμων.

Κατά το αμερικανικό CNN, το Ιράν ερευνήθηκε από την πρώτη επίθεση για το ρόλο που ενδεχομένως έπαιξε σε αυτήν, από τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Δεν βρέθηκαν όμως, στοιχεία που να αποδεικνύουν την εμπλοκή.

Αναλυτές καταθέτουν πως η Ισλαμική Δημοκρατία είναι εδώ και πολύ καιρό ο κύριος στρατιωτικός υποστηρικτής της Χαμάς και μεταφέρει όπλα μέσω μυστικών διασυνοριακών σηράγγων ή σκαφών που έχουν διαφύγει τον αποκλεισμό της Μεσογείου.

Όπου ‘σήραγγες’ οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αποκαλούν αυτό που συμβαίνει υπόγεια στη Λωρίδα της Γάζας ως «Μετρό της Χαμάς».

Είσοδο σήραγγας που οδηγεί στο "Μετρό της Χαμάς". AP Photo Adel Hana

Μέσω αυτού του δικτύου συμβαίνουν τα περισσότερα. Μεταξύ αυτών και η παραγωγή όπλων.

Δεν θέλω να ξεχνάς πως όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περιοχή που είναι αποκλεισμένη από παντού και τελεί υπό διαρκή επιτήρηση από το Ισραήλ -μεταξύ άλλων.

Παρ’ όλα αυτά, η Χαμάς όχι μόνο βάζει στη Λωρίδα της Γάζας βαρύ εξοπλισμό. Τα μεγαλύτερα όπλα σχετίζονται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, ένα παρακλάδι του ιρανικού στρατού.

Η Τεχεράνη εν τω μεταξύ, φαίνεται πως διατηρεί την εκπαίδευση αυτών που κατασκευάζουν όπλα για τη Χαμάς.

Εκτιμάται πως υπάρχουν τοπικά εργοστάσια για την κατασκευή πυραύλων, όλμων, καλάσνικοφ και σφαιρών.

O Bilal Saab, ανώτερος συνεργάτης και διευθυντής του Προγράμματος Άμυνας και Ασφάλειας στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής στην Ουάσιγκτον εξηγεί πως «η υποδομή των σήραγγας της Χαμάς είναι ακόμα τεράστια, παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ και η Αίγυπτος την υποβαθμίζουν τακτικά».

Και την υποβαθμίζουν, καθώς έγινε εντατική προσπάθεια καταστροφής των σηράγγων που ‘έφταναν’ στην Αίγυπτο. Αποδείχθηκε ότι δεν θα έπρεπε, καθώς το λαθρεμπόριο δεν σταμάτησε. Απλά περιορίστηκε. Δεν βοηθούσαν οι συνθήκες για να τελειώσει, στις τεράστιες εκτάσεις του Σινά.

«Το Ιράν στέλνει επίσης, στη Χαμάς τους πιο προηγμένους βαλλιστικούς πυραύλους μέσω θαλάσσης, σε υλικά και εξαρτήματα για οικοδομές που κατασκευάζονται στη Γάζα». Charles Lister (Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής).

 

Πάντα υπάρχει και ο παράγοντας ‘δωροδοκία’.

Όπως γράφει ο πολιτογραφημένος Αμερικανός πολίτης, γεννημένος στη Λωρίδα της Γάζας και συνεργάτης του Fikra Forum (πρωτοβουλία του Washington Institute για τις πολιτικές στην Ανατολή), Ahmed Fouad Alkhatib σε άρθρο με τίτλο «Ο αναπόφευκτος επανεξοπλισμός της Χαμάς», η Χαμάς, με την υλικοτεχνική υποστήριξη του Ιράν και της Χεζμπολάχ, έχει κατακτήσει την τέχνη της κρυφής πρόσβασης σε κρίσιμες αποστολές που προέρχονται από τη Λιβύη ή διέρχονται μέσω Σουδάν, χρησιμοποιώντας γενναιόδωρες πληρωμές σε μετρητά σε φυλές ή ακόμη και δωροδοκίες σε Αιγύπτιους στρατιωτικούς.

Ο ίδιος αποκαλύπτει και πως ένας εκ των κύριων χορηγών της Χαμάς είναι το Ισραήλ.

«Η ειρωνεία είναι πως οι επιχειρήσεις του Ισραηλινού Στρατού παρέχουν έμμεσα στη Χαμάς υλικά που ελέγχονται αυστηρά ή απαγορεύονται εντελώς στη Γάζα».

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Οι μεγάλες στρατιωτικές εκστρατείες στη Γάζα ακολουθούνται πάντα από δύο αλληλένδετα θέματα: την ανοικοδόμηση και την πρόληψη του επανεξοπλισμού.

Ο πόλεμος του 2014 είχε ως συνέπεια την εμφάνιση του Μηχανισμού Ανασυγκρότησης της Γάζας, τον οποίον εποπτεύει το Γραφείο Υπηρεσιών Έργων του ΟΗΕ.

Η διαδικασία κατέστησε σχεδόν αδύνατο για τη Χαμάς να αποκτήσει ακατέργαστο τσιμέντο, ξύλο, χαλίκι, οπλισμό, λιπάσματα ή άλλα υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον επανεξοπλισμό. Παρά τα αυστηρότερα καθεστώτα παρακολούθησης, το οπλοστάσιο της Χαμάς μεγαλώνει, οι πύραυλοι αποκτούν μεγαλύτερη εμβέλεια και οι σήραγγες γίνονται πιο περίπλοκες.

Το μυστικό για όλα αυτά είναι οι επιθέσεις του Ισραήλ.

Μια συνηθισμένη εικόνα από τη Λωρίδα της Γάζας είναι βόμβες που έχουν εκτοξεύσει ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη και δεν έχουν εκραγεί και οβίδες πυροβολικού, στη μέση πυκνοκατοικημένων περιοχών.

Πέραν της χρήσης του εκρηκτικού υλικού που σε αρκετές περιπτώσεις παραμένει ακέραιο στους μηχανισμούς που έχουν εκτοξευθεί, αξιοποιούνται και άλλα κομμάτια του όποιου εξοπλισμού.

Μετά κάθε επίθεση, εμφανίζονται γερανοί και άνθρωποι που με υποτυπώδη εργαλεία προσπαθούν να συλλέξουν τα ‘αχρησιμοποίητα’ πυρομαχικά, ώστε να τα απομακρύνουν και μετά να τα παραδώσουν στην ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς (Ταξιαρχίες Qassam).

Μεταφέρονται σε διάφορες τοποθεσίες όπου αποθηκεύονται κατά κατηγορία, πριν προωθηθούν σε εργαστήρια ανακύκλωσης και την κατασκευή ελίκων πυραύλων και και εκρηκτικών κεφαλών για πυραύλους.

Αγαλμα ενός αγοριού με φτερά αγγέλου και γύρω ερείπια από πρόσφατη επίθεση του Ισραήλ. στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας. AP Photo Fatima Shbair

Επιπλέον, η καταστροφή μεγάλων οικιστικών πύργων, κατοικιών, δρόμων και διάφορων στόχων υποδομής στη Λωρίδα άφησε πίσω της πολλά υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν από την Q.B.

Αυτά περιλαμβάνουν ηλεκτρικά καλώδια, μεταλλικούς σωλήνες, λαμαρίνες, χάλυβα οπλισμού και θρυμματισμένο σκυρόδεμα, τα οποία επίσης χρησιμοποιούνται για την επέκταση του εκτεταμένου δικτύου υπόγειων σηράγγων.

Η τεράστια ανεργία βοηθά στο να βρίσκουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι εργατικό δυναμικό για μικρά ποσά. Οι άνθρωποι αυτοί συχνά απασχολούνται σε μικρές, αποσυνδεδεμένες ομάδες για να μεγιστοποιήσουν τη μυστικότητα.

Η Χαμάς δεν μπορεί να περιοριστεί

Όλοι οι αναλυτές επιμένουν πως τίποτα δεν θα ήταν εφικτό για τη Χαμάς, χωρίς την καθοδήγηση του Ιράν.

Ο Alkhatib διευκρινίζει ότι «ανεξάρτητα από την επιθυμία Ισραηλινών, διεθνών, Αράβων και ακόμη και ορισμένων Παλαιστινίων να δουν τη Χαμάς να εγκαταλείπει τον οπλισμό της, η ομάδα θα συνεχίσει την επιδίωξή της για περισσότερους πυραύλους και περισσότερες σήραγγες.

Η σύνδεση της ανοικοδόμησης και της μακροπρόθεσμης ευημερίας της Γάζας με τον αφοπλισμό είναι ένα επαναλαμβανόμενο λάθος που έχει αποτύχει επανειλημμένα στην σταθεροποίηση της Λωρίδας της Γάζας και στην αποτροπή των αντιπαραθέσεων με τον ισραηλινό στρατό».

Και πάντα οι χαμένοι είναι οι κάτοικοι της Γάζας.

Θα ήταν έτσι, χρήσιμο για όσους λένε πως είναι ανάγκη η λύση, να κοιτάξουν προς άλλες κατευθύνσεις, ώστε να σταματήσουν να πεθαίνουν άνθρωποι (ένθεν κι ένθεν).

«Δεν λείπουν απόψεις και αναλύσεις για το τι προκάλεσε τον τελευταίο γύρο συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα.

«Αυτό που λείπει είναι τολμηρές και θαρραλέες νέες ιδέες, οράματα, προτάσεις και προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των απειλών για την ασφάλεια που θέτει η επίμονη υιοθέτηση του ένοπλου αγώνα από τη Χαμάς».

«Έτσι, οι κάτοικοι της Γάζας θα μπορούν να έχουν ειρήνη και ευημερία, στη ζωή τους. Ο μόνος τρόπος για να καθυστερήσουμε σημαντικά ή να αποτρέψουμε εντελώς μια μελλοντική αντιπαράθεση και να αναπτύξουμε πραγματική αποτροπή, όπως αυτή που επιτεύχθηκε με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, είναι να κατακλύσουμε τη Λωρίδα με ανάπτυξη».

Που μάλλον δεν είναι κάτι που θέλουν όλοι, αν κρίνουμε από όσα έχουν γίνει ιστορικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα