‘Δεν έχω λόγια’ για τις επιδόσεις του μεγάλου καναλιού στην prime time αυτή τη σεζόν

‘Δεν έχω λόγια’ για τις επιδόσεις του μεγάλου καναλιού στην prime time αυτή τη σεζόν

Πως το MEGA κατόρθωσε να θέσει εαυτόν εκτός συναγωνισμού καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας στην πιο δυνατή ώρα της ημέρας και γιατί οι υπεύθυνοι του σταθμού επιμένουν στη λάθος συνταγή

Η φετινή σεζόν είναι ίσως η πιο κακοτράχαλη για τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. Το κανάλι που για 25 ολόκληρα χρόνια έκανε πρωταθλητισμό στους πίνακες τηλεθέασης, έρχεται ασθμαίνοντας στην τρίτη θέση της συνολικής κατάταξης καθημερινά, ενώ οι επιδόσεις του ανά τηλεοπτική ζώνη αποτελούν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για την ιστορία του σταθμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η prime time, στην οποία το MEGA έχει παραδοθεί αμαχητί και ουδόλως φλερτάρει με την πρώτη θέση. Αντίθετα, σε καθημερινή βάση, ο σταθμός συναγωνίζεται το δελτίο του ΣΚΑΙ και την απήχηση της ξένης ταινίας του STAR για την τρίτη θέση στον πίνακα, στην ώρα από τις 21.00 ως τις 22.00. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως μετά τις 22.00 τα πράγματα καλυτερεύουν…

Δεν έχουν λόγια, δεν έχουν και τηλεθέαση

Με τις δύο τηλεοπτικές σειρές που θύμιζαν σε κάτι την παλιά καλή εποχή του MEGA που κάθε του τηλεοπτική παραγωγή έκανε πάταγο, το Παρτάλι δηλαδή και την Εθνική Ελλάδος, να βρίσκονται στον αέρα, η σεζόν ξεκίνησε στην πραγματικότητα χωρίς βραδινό πρόγραμμα. Το μεγάλο κανάλι λοιπόν σκέφτηκε να καλύψει την ένδεια με ένα τηλεπαιχνίδι και κεντρικό παρουσιαστή τον αγαπητό Γιώργο Καπουτζίδη.

Η αλήθεια είναι πως εξ αρχής μουδιάσαμε στο άκουσμα του κόνσεπτ, αφού αφενός το έχουμε ξαναδεί το έργο – και μάλιστα επίσης χωρίς τα αναμενόμενα αποτέλεσμα από πλευράς τηλεθέασης –  και αφετέρου γιατί είναι η πρώτη και ίσως και τελευταία φορά που τηλεοπτικός σταθμός βάζει σε καθημερινή βάση τηλεπαιχνίδι στην ζώνη υψηλής τηλεθέασης (με εξαίρεση τον ΣΚΑΙ, που παίζει το Hot Seat και που έτσι κι αλλιώς δεν διεκδικεί με αξιώσεις διψήφια νούμερα τηλεθέασης σχεδόν σε καμία ζώνη τηλεθέασης), εγχείρημα που έδειχνε εξ αρχής παρακινδυνευμένο.

Το βασικό κόνσεπτ το είδαμε ξανά το 2007, με παρουσιαστή τον Ανδρέα Μικρούτσικο και τίτλο “Θα πεις κι ένα τραγούδι”, γεγονός που από μόνο του δίνει την εντύπωση ξαναζεσταμένου φαγητού. Αν σε αυτό προστεθεί πως ο ανταγωνισμός δίνει στον τηλεθεατή την επιλογή κωμωδίας (στον Alpha με τις σειρές “Μην Αρχίζεις τη Μουρμούρα” και “Το σόι σου”) και σαπουνόπερας (ΑΝΤ1 – Μπρούσκο), αντιλαμβάνεται κανείς πως δύσκολα το εγχείρημα μπορεί να στεφτεί με επιτυχία. Αν και τα νούμερα τηλεθέασης δεν είναι πλέον μονοψήφια, όπως στα πρώτα επεισόδια του τηλεπαιχνιδιού, απέχουν πολύ από το να απειλήσουν τον ανταγωνισμό.

Δείτε στον πίνακα τα νούμερα τηλεθέασης στη ζώνη 21.00-22.00 στο σύνολο και στις ηλικίες 15-44, την πρώτη εβδομάδα του Φλεβάρη:

  Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή
Mega/Δεν έχω Λόγια 11,8/15,4 12,1/15,4 11,4/15,3 13,2/16,9 12,5/15,8
ΑΝΤ1/Μπρούσκο 30,3/23,3 31,3/24,8 34,3/29,9 31/24,4 32/24
ALPHA/Μουρμούρα (Δευ-Τετ) & Το Σόι σου (Πε-Παρ) 23,7/28,9 25,8/32 19,7/21,5 20,3/23,9 22,4/30,2
STAR/Ελληνικές και ξένες ταινίες 10,8/12,3 6,3/5 12,2/16,3 5,7/7,6 5,4/8,9
ΣΚΑΙ/Δελτίο Ειδήσεων 10,3/7,8 10,3/7,6 4,3/3,4 10,4/8,8 8,8/5,2
           

Ένα νησί δεν φέρνει την Άνοιξη

Απέναντι στο διαφαινόμενο φιάσκο, από τη Μεσογείων μοιάζουν να μην αντιδρούν με κανέναν τρόπο, ενώ η μόνη πρόταση του καναλιού για το δεύτερο μισό της σεζόν, είναι η επιστροφή στη βραδινή ζώνη της τηλεοπτικής σειράς “Το Νησί”, πίσω από την εποχή που οι σειρές του καναλιού σάρωναν στην τηλεθέαση.

Η αλήθεια είναι πως ακόμη και τόσα χρόνια μετά, η μεταφορά του best seller στη μικρή οθόνη, διατηρεί ένα μέρος του κοινού του και να κρατάει στην τηλεθέαση. Είναι ενδεικτικό πως η μόνη ώρα που το κανάλι πέρασε σε τηλεθέση το 20% ήταν το βράδυ της Τρίτης 2 και  9 Φλεβάρη, με το επεισόδιο από “Το Νησί”, να σημειώνει 22.7% και 21% αντίστοιχα στις ηλικίες 15-44, νούμερα τηλεθέασης που και πάλι δεν εξασφαλίζουν την πρώτη θέση για τον σταθμό που έχει πετάξει λευκή σημαία και στην ώρα 22.00-23.00.

Τέλος, η ζώνη μετά της 23.00 είναι επίσης εκτός συναγωνισμού για το MEGA που δεν διαθέτει άλλωστε και αξιόλογο πρόγραμμα. Με εξαίρεση την προβολή της σειράς “Outlander” που όπως κάθε ξένη σειρά δεν έτυχε της δέουσας αποδοχής (οι φανατικοί των ξένων σειρών δεν περιμένουν τα συμβατικά κανάλια για να δουν τα αγαπημένα τους σόου), το MEGA δεν θα μπορούσε να ανταγωνιστεί το δυνατό μπλοκ του ΑΝΤ1 που προβάλει “Ράδιο Αρβύλα” τη Δευτέρα και 2night Show Τετάρτη και Πέμπτη, ενώ από Πέμπτη και Παρασκευή αναλαμβάνει και ο Alpha με την εκπομπή “Πάμε Πακέτο” και το “Φως Στο Τούνελ” που μοιάζουν να παίζουν για χρόνια χωρίς συναγωνισμό (ειδικά η εκπομπή της Α. Νικολούλη).

Μια ανάσα την Κυριακή

Και κάπως έτσι, φτάνουμε ξημερώματα Σαββάτου και το MEGA κατορθώνει να πασχίζει για την τρίτη θέση, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, στη βραδινή ζώνη υψηλής τηλεθέασης. Για να είμαστε βέβαια ειλικρινείς, τα πράγματα δεν αλλάζουν δραματικά και το Σαββατοκύριακο, με εξαίρεση ίσως μόνο το βράδυ της Κυριακής όπου οι ξένες ταινίες κατορθώνουν να φέρουν στην πρώτη θέση το MEGA. Αρκεί άραγε μια μέρα στις επτά στην πρώτη θέση, για να διασώσει την πληγωμένη περηφάνια του τηλεοπτικού σταθμού; Και ως πότε μπορεί να συνεχίζει το κανάλι της Μεσογείων να εξακολουθήσει σε αυτό το τέμπο, παρατηρώντας τα συνολικά νούμερα τηλεθέασης ημέρας να υπερβαίνουν μετά βίας το 11 με 12%;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα