Ντράγκι: Δεν υπάρχει παζάρι με την Ελλάδα. Η κρίση θα τελειώσει μόνο αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις

Ντράγκι: Δεν υπάρχει παζάρι με την Ελλάδα. Η κρίση θα τελειώσει μόνο αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις

Την πρόοδο της Ελλάδας όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις αναγνώρισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Παίρνει αποστάσεις από την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά την άρνηση νέου δανείου

Τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε επίπεδο δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Κληθείς από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κύρτσο να σχολιάσει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο δανειακό πακέτο και είναι έτοιμη να ακολουθήσει το δρόμο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι όπως σε όλες τις χώρες έτσι και στην Ελλάδα, «δεν υπάρχει παζάρι».

«Εμείς κάνουμε την πολιτική μας με βάση την εντολή που έχουμε και οι κυβερνήσεις τη δική τους», ανέφερε ο Μ. Ντράγκι.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ συνέχισε λέγοντας ότι η νομισματική πολιτική δεν είναι υποκατάστατο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ότι η εφαρμογή τους εξαρτάται από τις κυβερνήσεις.

Συνεχίζοντας ο Μ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, όσον αφορά τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Τόνισε, μάλιστα, ότι η πρόοδος αυτή αναγνωρίζεται και από τις αγορές που πρόσφεραν χρηματοδότηση στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, οι αγορές βασίζονται στην προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων και σε όλα όσα προβλέπονται από το τρέχον πρόγραμμα. Συνέχισε δε λέγοντας ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτή τη χρονική στιγμή για να συνεχίσουν την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα τη ζώνη του ευρώ, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η οικονομική ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της». Όπως είπε, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ έχει σταματήσει στο δεύτερο τρίμηνο και οι προοπτικές για την οικονομία είναι ασθενέστερες από ό,τι αναμενόταν στη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο Μ. Ντράγκι τόνισε ότι η υψηλή ανεργία, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η ανεπάρκεια των μεταρρυθμίσεων περιορίζουν την οικονομική ανάκαμψη.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, λέγοντας ότι «η οικονομική κρίση θα τελειώσει μόνο αν εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Όπως είπε ο Μ. Ντράγκι, ο κίνδυνος μη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων μπορεί να επιβαρύνει το κλίμα των επενδύσεων. «Η κρίση θα τελειώσει μόνο όταν θα αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στην οικονομία, όταν οι επιχειρήσεις θα ξαναρχίσουν να αναλαμβάνουν κινδύνους, να επενδύουν και να δημιουργούν θέσεις εργασίας», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της νομισματικής πολιτικής, αλλά κυρίως από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν την ευρωζώνη πιο αξιόπιστη.

Τέλος, σχετικά με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΚΤ «TLTRO», ο Μ. Ντράγκι τόνισε ότι απλώς και μόνο η ανακοίνωσή του έχει ήδη θετικές επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. «Αν και είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η επίπτωση του TLTRO στην οικονομία, μπορούμε ήδη να πούμε ότι μόνο η ανακοίνωσή του είχε αξιοσημείωτη θετική επίδραση στην ψυχολογία των χρηματοοικονομικών αγορών», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network